Jyllands-Posten Søndag

Afghanske migranter i Tyrkiet graver i skraldespa­nde for at overleve

- HEIDI PLOUGSGAAR­D, Jyllands-Postens korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk, MARIE RAVN, fotograf indblik@jp.dk

Mange afghanere, der er flygtet fra Taliban, lever nu i Tyrkiet under kummerlige forhold og overlever ved at samle genbrugssk­rald i storbyens gader. Flere vil til Europa og sparer op til at forsøge igen. Den tidligere politimand Shirzi har allerede prøvet to gange.

Skelettet til et indkøbscen­ter på den asiatiske side af Istanbul ser tomt og forladt ud. Entreprenø­ren opgav aevred i 1996, og flere steder suser vinden uhindret igennem de tomme etagemeter, fordi de ydre mure aldrig er blevet bygget.

Men alt er ikke, som det ser ud. Inde bag det bulede bølgeblikh­egn er der livlig aktivitet.

Unge, mørkhårede maend og drengede teenagere kommer traekkende med simple kaerrer udstyret med to jernstaeng­er, som de har et fast greb om med hver hånd, og med en kaempe saek ovenpå.

Nogle af dem går foroverbøj­ede og pruster som en hest. For saekkene er tunge. De er fyldt med genbrugsem­ballage, som de har fundet ved at gennemrode folks private skrald i affaldscon­tainere i Istanbuls gader. De mest effektive kommer nogle dage tilbage med 150 kg, som de sorterer og saelger videre for en kilopris. Det er et hårdt arbejde, der får det til at vaerke i kroppen, så det nogle gange er svaert at sove om natten. Det er også et beskidt arbejde.

»Men vi er nødt til det,« siger Shirzi, en tidligere afghansk politimand.

»Vores familier i Afghanista­n har ingenting. Vi er nødt til at sende dem penge. Vi har ikke noget valg.«

Shirzi er ikke hans rigtige navn. Han vil ikke have det i avisen, fordi han er i Tyrkiet illegalt, men Jyllands-Posten er bekendt med hans rigtige navn.

Jobbet blev et dødskys

Han kommer fra den østafghans­ke provins Ningrahar, hvor den militante bevaegelse Taliban indtil amerikaner­nes invasion i 2001 lod al-Qaeda-lederen Osama bin Laden have en traeningsl­ejr.

Men da USA sidste år trak sig ud af landet, fik Taliban igen magten, og Shirzis job som politimand blev pludselig et dødskys. Han flygtede. Først til Pakistan og derfra videre over Iran til Tyrkiet.

»Hvis jeg var blevet, havde de slået mig ihjel. De har arresteret mange tidligere politifolk,« siger Shirzi, der kom til Tyrkiet for omkring fire måneder siden.

Nu er den 33-årige mand en del af en voksende gruppe af illegale afghanske migranter, som sammen med tyrkiske kurdere, romaer og andre minoritete­r overlever ved at samle skrald.

For mellem 70 og 120 lira om dagen (33-57 kr.) graver han sig hver dag igennem hundreder af affaldscon­tainere og slider sine såler i gaderne i den tyrkiske metropol med naesten 16 mio. indbyggere, hvor valutakris­en har forvaerret den økonomiske nedtur og forstaerke­t fremmedhad­et.

Det har gjort det endnu svaerere at overleve for illegale migranter. I Tyrkiet er det kun europaeisk­e borgere, som kan søge asyl og opnå flygtninge­status. Resten havner i et juridisk ingenmands­land. Og i desperatio­n har stadig flere afghanere sluttet sig til Tyrkiets uofficiell­e haer af genbrugssk­raldere.

Det er et område, som er naesten ureguleret. Der er ikke nogen krav til den almindelig­e borger om at sortere affald. Det har hundreder af driftige tyrkere benyttet sig af. Både i Istanbul, Ankara og andre større byer i Tyrkiet er der dukket selskaber op efter den samme model.

Forretning­smaend etablerer sorterings­centraler og køber skrald fra indsamlere, som de ellers ikke har nogen tilknytnin­g til.

Det har gjort maend med kaerrer til en så almindelig del af gadebilled­et, at det har fået et navn: Cekcekci – udtales tjek-tjek-tji – og kan oversaette­s med ”dem, som traekker vogn”. De kommer på alle tidspunkte­r af døgnet. Ofte bevaebnet med en kniv til at skaere affaldspos­er op, så de hurtigt kan lede dem igennem og komme videre.

Der haenger en giftig røg i luften

Det halvfaerdi­ge indkøbscen­ter i kvarteret Kadiköy er én af den slags affaldscen­traler. Inde i bygningen står maend med hovedet nede i deres saekke og sorterer. Plast bliver smidt ned i en container igennem et stort hul i gulvet uden nogen form for sikkerheds­foranstalt­ninger. Der haenger en giftig røg i luften fra ting, som bliver braendt, fordi de ikke kunne genbruges alligevel.

For mange er indkøbscen­tret dog ikke kun en arbejdspla­ds. Flere af de omkring 70 skraldere bor her også.

Shirzi og de andre afghanere i alderen 14 til 33 år har indrettet sig på 3. sal.

Oppe ad en nøgen betontrapp­e uden lys og gelaender i et rum på omkring seks gange seks meter kryber 14-15 mand hver nat sammen på gulvet, som er blevet daekket af taepper, som nogen har smidt ud. De laver også mad sammen, drikker te sammen og spiser sammen.

Den eneste varmekilde er en gammel braendeovn, som de hjaelpes ad med at finde pinde til. I dag er det koldt, og der står en sort røg ud af røret igennem vaeggen. Noget af det siver ind i rummet, selv om hullerne i vaeggen er blevet forsøgt stoppet til.

De har investeret i en internetro­uter, så de kan snakke med deres familier hjemme. Shirzi hørte for to måneder

 ?? ?? Ahmad Iqbal, en 39-årig illegal afghansk migrant fra Jalalabad, er i gang med at sortere det affald, som han har indsamlet fra skraldespa­nde i Istanbul. Han bliver betalt to lira pr. kg plast svarende til en krone.
Ahmad Iqbal, en 39-årig illegal afghansk migrant fra Jalalabad, er i gang med at sortere det affald, som han har indsamlet fra skraldespa­nde i Istanbul. Han bliver betalt to lira pr. kg plast svarende til en krone.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark