Jyllands-Posten Søndag

Cognac i herrevaere­lset

Efter at have vaeret på mode for nogle år siden er cognac måske på vej tilbage. Desvaerre traekker interessen fra østen priserne op.

- NIELS LILLELUND lillelund@jp.dk

Småt er godt, og stort er ondt, sådan kunne man i kortform udstille en udbredt fordom i vinens verden. Og som med alle fordomme holder den nogle gange stik – men langtfra altid. I Champagne f.eks. er der mange af de store huse, der med deres overlegne savoir faire og deres indkøbte druemateri­ale kan lave større vine end dem, man kan købe hos den skaeggede vinbonde med autenticit­eten i behold.

Men det er klart, at de store huse oftest fremstille­r vine til et bredere publikum, herunder også et velhavende publikum med en bred smag. Men der bliver flere og flere af de små, selvstaend­ige huse, der vinder frem på markedet, og som har et langt mere personligt udtryk end de store huse, ganske enkelt fordi de kun har deres egne druer at arbejde med og ikke kan blande det hele i store kar og opnå den brede smag.

Noget tilsvarend­e ser man i Cognac, byen lidt bord for Bordeaux, hvorfra verdens fineste brandy kommer. De fleste druer saelges til giganter som Remy Martin, Hennessy, Courvoisie­r og så videre, men de små uafhaengig­e producente­r, bouilleurs de cru, som destillere­r selv, vinder frem.

Cognac begynder med en hvidvin på 8 pct., typisk på druen ugni blanc, som destillere­s (vandet dampes fra) i to omgange, hvorefter vaesken lagrer på fad. I lang tid. Destillate­t kaldes eaux-de-vie, livets vand, og mens det lagrer på fad, bliver der mindre af det. Det forsvundne hedder poetisk part des anges, englenes andel.

Alder er skønhed

Kvaliteten af det, der er tilbage til os dødelige, afhaenger meget af lagringen. Og tiden, ikke mindst. Man kan regne med, at en V.S. (Very Special) ligget på fad i mindst to år, en VSOP. (Very Superior Old Pale) i mindst fire et halvt år, og en XO i mindst 10 år.

Der er seks distrikter i Cognac med Grande Champagne, som har status af 1. cru. og er klart det vigtigste. Det største distrikt hedder Fins Bois, der leverer en mere frugtig og lys cognac, som bestemt også kan have sin charme.

I testen placerer Tesseron sig flot. De har hovedkvart­er i Châteauneu­f-sur-Charente (nogen vil genkende navnet Charente fra den hedvin, Pinau des Charentes, der også fremstille­s i dette område). Abel Tesseron skabte sin egen produktion af cognac i 1905 med udgangspun­kt i to ejendomme: Bonneuil i Grande Champagne og Saint-Surin i Petite Champagne; han opkøbte desuden eaux-devie

FÅ VIN I ØRERNE

og lagrede dem i en krypt fra 1100-tallet. Hos Tesseron bruger man ikke kun ugni blanc, men også de langt mindre udbredte folle blanc og colombard, som kan bidrage til kompleksit­eten.

Hvorfor skrive om cognac? Tja, det er lidt af et nostalgitr­ip også. Da jeg var en del yngre, var cognac og cigarer en sport for unge maend, der klaedte sig i sorte jakkesaet og drak af voldsomme blomsterku­mmer, mens de holdt passiar og lod sig fotografer­e. I dag er cognac ikke i den forstand på mode laengere, men markedet er stadig paent stort, isaer for de mere håndholdte drikke. Hvis testen har bevist noget, er det desvaerre også, at man får, hvad man betaler for, og der er ingen snydebilli­ge genveje at anvise i denne uge – hvad der igen kan haenge sammen med vigtighede­n af lagringen, som jo immervaek koster.

Og skulle nogen føle trang til at opsøge mig for at få del i sjatterne, herunder en flaske cognac til 14.000 kr. for en magnum, må jeg skuffe – sjatterne er der naesten ikke, da taet på samtlige af de nedennaevn­te eksempler er smagt fra miniaturef­lasker. Det har nemlig – i modsaetnin­g til, når man taler om vin – ingen betydning for kvaliteten af drikken. Af samme grund skal man ikke vaere bekymret for at lade sin cognac stå, heller ikke efter åbning.

 ?? ?? Lyt til podcasten
”Hvad drikker Lillelund?” på www.jp.dk/podcast
Lyt til podcasten ”Hvad drikker Lillelund?” på www.jp.dk/podcast

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark