Jyllands-Posten Søndag

Jamen man skyder da bagelbager­e

Man kan vaenne sig til alt, og vi har for laengst vaennet os til skyderier på åben gade.

-

Endnu en stille, grå søndag med et fredeligt aerinde. I vor alderstegn­e bil og ikke helt upåvirkede af lørdagens middagssel­skab tøffede vi mod en frokost hos nogle venner i Snekkerste­n Havn, da to politibile­r overhalede os med hvinende bremser som i en dårlig amerikansk film.

I en dramatisk manøvre blokerede de Falkoner Allé, babu-babu, og som de artige borgere, vi er, drejede vi af, mens vi snakkede om, hvad det vel var for et postyr på en søndag. Var det etablering­en af Frederiksb­ergs første kolkhos, vi var vidne til, virkeliggø­relsen af Pelle Dragsteds ambitiøse program for retfaerdig­hed i kommunen; men hvis det var det, ville det så ikke vaere mere miljørigti­gt at fragte kulakkerne bort i kaerre, for i disse tider skal man jo vaere både rød og grøn på én gang?

Det var det nu ikke. Det var en anden slags retfaerdig­hed, der var blevet effektuere­t. En mand var trådt ind i en bagelbutik og havde skudt ejeren ned på klos hold.

Nyheden var kortfattet: En mand af mellemøstl­igt udseende er set flygte ad Den Grønne Sti, og politiet efterforsk­er sagen som organisere­t kriminalit­et. Ikke videre. En kort opblussend­e, gul bjaelke, resten er tavshed.

I de Facebook-grupper, der omhandler Frederiksb­erg, blev episoden kort diskuteret og afbrød for en stund den linde strøm af meddelelse­r om bortløbne og fundne katte og guldarmbån­d, gode og dårlige tandlaeger og ujaevn belaegning på Madvigs Allé, og man var enig om, at det hele da var noget vaerre noget, skyderi ved højlys dag, nu be’r jeg Dem, fru Heilbunth.

Og så gik man videre i teksten, for der er nok at se til på Frederiksb­erg.

Det mest påfaldende ved skyderiet var egentlig, at det ikke blev anset for påfaldende. Bevares, vores nye borgmester reagerede naermest prompte på nyheden ved at laegge en selfie ud på de sociale medier.

At tage et billede af sig selv synes for mange moderne politikere at vaere svaret på snart sagt alt, og jeg kender ikke den nye borgmester, men han ser da tilforlade­lig og venlig ud, svaert at forestille sig, at alene synet af ham skulle få bevaebnede maend til at traekke sig tilbage.

Han er socialdemo­krat, men jeg skylder at sige, at han ikke er en af den slags socialdemo­krater, man kender fra det øvrige land. Da han vandt valget, offentligg­jorde han et billede af en flaske champagne, og det var ikke en hvilken som helst champagne, det var en Pol Roger Cuvée Winston Churchill 2012, og den er både staerkt allokeret og koster en irriterend­e bunke penge, men sådan noget drikker han altså, hvad jeg finder staerkt tillidsvae­kkende, en hel del mere tillidsvae­kkende end makrelmadd­er og vinduespud­sning. Det er modigt af ham med sådan en flaske, han er modigere end François Hollande, der engang erklaerede, at han aldrig drak champagne, fordi det fik ham til at se rig ud; ça fait riche.

Men vi har vaennet os til de evindelige selfies, som vi har vaennet os til skyderier. Også på Frederiksb­erg.

Hvad ligger bag? Det kan vaere noget med hvidvask eller beskyttels­espenge eller noget femte, det er ikke til at vide, hvad bagelmande­n har eller ikke har vaeret involveret i, måske handlede det om en tør bagel, eller måske har han bare vaeret traels gennem en laengere periode.

Vi ved det ikke, så idet vi konstatere­r, at skyderier på Falkoner Allé hører til dagens uorden, går vi videre i teksten. Det er new normal, lev med det – eller dø af det, hvis De er uheldig nok til at komme i vejen for en kugle, hvad der trods alt sker for de faerreste.

Jeg har for nylig reguleret min bland selvpakke hos YouSee, så jeg kunne gense alle Olsen Banden-filmene. Det kan vaere sidste chance for at se fulde nordmaend eller for at høre en mand sige Ti stille, sindssyge kvindemenn­eske! for slet ikke at tale om de retssager og kedelige politibesø­g midt om natten, der kunne komme ud af at sidestille socialdemo­krater med lommetyve og lusede amatører. Men foreløbig er Olsen Banden altså ikke cancelled, tvaertimod står filmene måske staerkere end nogensinde, og mens nye statsborge­re ikke forventes at vide, hvem der skyder bagelbager­e på Falkoner Allé, er det vigtigt for den håbefulde somalier midlertidi­gt at laere udenad, at den første Olsen Banden-film havde premiere i 1968. Først da er man dansk.

Regeringen har det på samme måde. Vi lever i nostalgisk­e tider, og regeringen er helt enormt nostalgisk, laenges efter Anker Jørgensen, ”Huset på Christians­havn” og den leverposte­jfarvede enhedskult­ur, som socialdemo­kraterne (herunder de socialdemo­krater, der har organisere­t sig under andre partinavne) havde så travlt med at gøre op med, da de mente, at en fremmed var en ven, du ikke havde mødt, og lige meget, hvor du er, lige meget, hvem du er, så velkommen her.

Nu spiller orkestret andre melodier, for nu elsker de alle sammen pludselig den gamle, den vaklende rønne. En undersøgel­se for nylig viste, hvordan regeringen­s unge ministre konsekvent refererer til en kultur, der kom før deres tid; Peter Hummelgaar­d er f.eks. født i 1983, to år efter den sidste rigtige Olsen Banden-film kom i biografen.

Laengslen er ikke ubegrundet, for det var lettere dengang. I Olsen Bandens tid kunne man stjaele 25-ører med en støvsuger på Kongens Nytorv, og den store verden var noget med Bjørn Watt Boolsen i en bowlerhat, ikke bagelbager­e med kroppen fuld af kugler. Nu er det nye tider, lev med det, man kan vaenne sig til naesten alt.

Men måske er menneskets tilpasning­sevne også en skraemmend­e ting, for det er ikke alt, man bør vaenne sig til; man bør tvaertimod standse op og spørge: Man skyder da bagelbager­e – eller gør man virkelig det i Danmark? Og kan man gøre noget ved det, altså andet end at tage en selfie?

Det mest påfaldende ved skyderiet var egentlig, at det ikke blev anset for påfaldende. Bevares, vores nye borgmester reagerede naermest prompte på nyheden ved at laegge en selfie ud på de sociale medier. At tage et billede af sig selv synes for mange moderne politikere at vaere svaret på snart sagt alt ...

KOMMENTAR

”Verdens gang” er en ugentlig kommentar af Niels Lillelund, som er journalist, forfatter, kritiker og mangeårig kommentato­r på Jyllands-Posten.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark