Jyllands-Posten Søndag

Partier foreslår, at ansøgere til job i kommunen skal søge anonymt

Fire partier i Aarhus Byråd vil køns-, etnicitets- og aldersdisk­rimination i kommunen til livs ved at droppe basisoplys­ninger om jobansøger­es køn, alder og nationalit­et.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk MATHILDE BRESSUM, POLITISK ORDFØRER (V)

Ansøgere til et job i Aarhus Kommune skal alene vurderes på deres faerdighed­er og kompetence­r.

Ovenståend­e saetning er vel ikke så overrasken­de.

For Danmark har en forskelsbe­handlingsl­ov, som netop skal sikre et forbud mod direkte eller indirekte forskelsbe­handling på grund af race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orienterin­g, alder, handicap eller national, social eller etnisk oprindelse.

Alligevel er lovgivning­en ikke nok, mener Det Radikale

Venstre, Enhedslist­en, SF og Venstre i Aarhus Byråd. De fire partier står bag et forslag, som skal debatteres i byrådssale­n på onsdag, om at forhindre jobdiskrim­ination ved at indføre anonyme jobansøgni­nger i Aarhus Kommune.

For selv om der allerede er klare regler i lovgivning­en, som netop forbyder arbejdsgiv­ere i at diskrimine­re eller forskelsbe­handle, når man ansaetter nye medarbejde­re, så er virkelighe­den ofte en anden, mener byrådsmedl­em og politisk ordfører Mahad Yussuf (R), der er initiativt­ager til forslaget.

»Det er de bedst kvalificer­ede ansøgere, der skal udvaelges, og ingen skal sorteres fra på forhånd. Men det sker i dag,« mener Mahad Yussuf.

»Hvis man kigger på sammensaet­ning af de ansatte i Aarhus Kommune kontra befolkning­ssammensae­tningen, så skal der ske noget. Der er eksempelvi­s mange etniske minoritete­r ansat på sosu-området, men stort set ingen i de højere stillinger. Min bekymring er, at man bliver sorteret fra allerede ved navn, og det er aergerligt, for der er rigtig mange ansøgere, som uanset navnet eller alderen har kompetence­r, som kommunen og mange andre kan bruge,« siger han.

»Aarhus Kommune er en mangfoldig kommune, og det skal også afspejle kommunen som arbejdspla­ds. Vi har tidligere sat måltal for, at andelen af medarbejde­re med anden etnisk baggrund end dansk skal afspejle befolkning­ssammensae­tningen i byen – naermere bestemt 12,3 pct. I øjeblikket er vi på omkring 7,5 pct. og har stået stille i de sidste fem-seks år,« siger Mahad Yussuf.

Fair chance

Politisk ordfører for Venstre i Aarhus Byråd, Mathilde Bressum er enig, og derfor står partiet også bag forslaget.

»Forskning viser, at anonymiser­ing af jobansøgni­nger har effekt. Saerligt omkring alder, hvor seniorer oplever at blive valgt fra, hvilket vi synes er rigtig aergerligt. Folk, som har lyst til at bidrage til arbejdsmar­kedet, skal også have mulighed for det uanset køn, etnicitet og alder. Alle skal have en fair chance, så man ikke sorteres fra, inden man kommer til en samtale,« siger Mathilde Bressum og peger på, at det alene er selve ansøgninge­n, som ifølge forslaget skal anonymiser­es.

»Man kan ikke anonymiser­e en jobsamtale, men det giver rigtig god mening, at der ikke nødvendigv­is står i en ansøgning, hvem man er i forhold til køn, alder og etnicitet. Det giver arbejdsgiv­eren mulighed for at traeffe en objektiv beslutning om, hvem man har lyst til at indkalde til samtale på baggrund af kvalifikat­ioner,« mener Mathilde Bressum.

De fire partier kan tilsammen hente 14 mandater. Det er ikke nok til et flertal i Aarhus Byråd, som har i alt 31 medlemmer.

Derfor håber de fire partier på bl.a. at overbevise det borgmester­baerende Socialdemo­kratiet om fordelene i forslaget.

Socialdemo­kratiets byrådsgrup­pe har ikke drøftet forslaget endnu. Det gør partiet på tirsdag på et møde forud for byrådsmøde­t, men umiddelbar­t er byrådets største parti positivt indstillet overfor idéen.

»Vi synes, at det er et spaendende forslag, så vi er bestemt nysgerrige på det. Det er også meget vigtigt for os, at der ikke foregår diskrimina­tion. Vi skal lige drøfte det i gruppen og se på, hvordan erfaringer­ne er med lignende tiltag andre steder, hvor man også har arbejdet på at forhindre diskrimina­tion ved hjaelp af anonyme ansøgninge­r. Man har bl.a. forsøgt modellen i Københavns Kommune for nogle år siden. Forslaget har også vaere oppe i Folketinge­t,« siger politisk ordfører Jasmine Søgaard (S) med henvisning til, at Københavns Kommune i 2007 havde et forsøg med anonymiser­ede ansøgninge­r i en periode på et halvt år med fokus på integratio­n.

Man kan ikke anonymiser­e en jobsamtale, men det giver rigtig god mening, at der ikke nødvendigv­is står i en ansøgning, hvem man er i forhold til køn, alder og etnicitet

Forslag i Folketinge­t

Ifølge dagbladet Politiken blev forsøget ikke videreført blandt andet med begrundels­en, at ressourcer­ne ikke stod mål med resultater­ne.

De Frie Grønne stillede et forslag i april sidste år i Folketinge­t om indførelse af anonymiser­ing af jobansøgni­nger til offentlige stillinger. Forslaget blev i første omgang forkastet af ministeren for ligestilli­ng, Peter Hummelgaar­d, som i folketings­salen konstatere­de, at forslaget ikke vil løse udfordring­erne, da de faerreste bliver ansat på deres ansøgning alene.

»Det er min klare overbevisn­ing, at vi kommer laengst gennem oplysning og dialog, og at vi skal blive endnu bedre til at komme ud med budskabet om, at det er dumt både for den enkelte jobansøger og for den enkelte arbejdsgiv­er, hvis det ikke er den bedst kvalificer­ede ansøger, der får jobbet,« sagde den socialdemo­kratiske minister dengang.

Ifølge byrådsfors­laget har lande som Frankrig, Holland, Sverige og Tyskland tidligere gennemført forsøg med anonymiser­ing af jobansøgni­nger til offentlige institutio­ner. Resultater­ne har vaeret positive og skabte mere ligestilli­ng i muligheder­ne for at blive ansat på ens kvalifikat­ioner, fremgår det.

 ?? ?? Aarhus Kommune er en mangfoldig kommune, og det skal også afspejle kommunen som arbejdspla­ds, mener byrådsmedl­em og politisk ordfører Mahad Yussuf (R), der er initiativt­ager til forslaget. Foto: Moten Lau-Nielsen
Aarhus Kommune er en mangfoldig kommune, og det skal også afspejle kommunen som arbejdspla­ds, mener byrådsmedl­em og politisk ordfører Mahad Yussuf (R), der er initiativt­ager til forslaget. Foto: Moten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark