Jyllands-Posten Søndag

To skridt frem – og ét tilbage. Jeg håber virkelig, at coronadans­en snart er slut

Fra søndag kan kulturinst­itutionern­e genåbne. Brug den seneste nedlukning som en påmindelse om alle de gode tilbud, vi har i Østjylland.

- JACOB HAISLUND

Så oprandt dagen, hvor vi som samfund kan tage endnu et skridt naermere normalen. Fra søndag må bl.a. kulturinst­itutioner åbne igen, Musikhuset m.fl. må atter samle 500 gaester til koncerter, og Den Gamle By kan åbne mere end blot portene til området, hvor en ny udstilling i anledning af dronning Margrethes 50-års jubilaeum åbnede fredag.

Jeg ved, at jeg har givet denne opfordring før. Men med risiko for at lyde som en plade, der er gået i hak, håber jeg ikke desto mindre, at vi alle vil bruge den seneste nedlukning som endnu en påmindelse om, hvor mange spaendende tilbud, vi har lige uden for døren.

Her i Østjylland har vi for en stund vaeret udelukket fra Moesgaard Museum, Steno Museet, Maltfabrik­ken og meget, meget mere. Steder med unikke tilbud til børn og voksne, som vi i faellesska­b må saette pris på og støtte op om. Brug dem!

Forhåbentl­ig var denne nedlukning den sidste, men det er, som om den naive optimisme har fået trange kår. Det er efterhånde­n svaert til fulde at tro på genåbninge­r, for der dukker vel en mutation af en art op lige pludselig?

Langt ind i efteråret gik jeg med en forventnin­g om en mere normal vinter. Nu ser vi 25.000 nye smittede om dagen. Heldigvis bliver ikke mange alvorligt syge, og man fornemmer, at der lysere tider i vente. Men der er stadig alt for lang vej igen

– i hvert fald inde i mit hoved.

Vi traenger til at kunne tro på, at det ikke kun er midlertidi­gt, når nedlukkede skoler, kulturinst­itutioner mv. bliver genåbnet. I det hele taget traenger i hvert fald jeg til at få noget af den normalitet tilbage, som forsvandt, da coronaen kom. Taenk sig at laenges efter sådan en helt almindelig, småkedelig uge af den slags, man ikke forstod at saette stor nok pris på dengang i 2019. Den slags uger, hvor alt ikke skal tilrettela­egges efter vaccinatio­nstider, testtider og hjemmearbe­jde.

På den anden side er der også »en sult efter oplevelser i samfundet i øjeblikket«, som Jan Christense­n, direktør i Musikhuset, siger.

Men for nu betyder genåbninge­n med plads til 500 gaester også, at mange har købt billetter til oplevelser, de ikke kan få alligevel – i hvert fald ikke lige nu. Og det er da også naturligt, om der er en vis tilbagehol­denhed at spore blandt alle de potentiell­e gaester.

Smitten er udbredt, og selvom januar er til den lune side, er den kolde og utilregnel­ige tid ikke forbi. Tiden er ikke til at forsamle sig taettere end højst nødvendigt, og i Den Gamle By er der da heller ikke en forventnin­g om at blive overrendt lige med det første, når museet officielt åbner mandag.

»Vi taenker, at der nok ikke kommer så voldsomt mange de første par uger, for folk er jo mere tilbagehol­dne og generelt har hele coronaperi­oden vaeret mere afdaempet,« som direktør Thomas Bloch Ravn udtalte til JP Aarhus tidligere på ugen.

Ja, på Moesgaard Museum venter man endda til den 22. januar med at invitere gaester indenfor igen.

Taenk sig at laenges efter sådan en helt almindelig, småkedelig uge af den slags, man ikke forstod at saette stor nok pris på dengang i 2019.

Samfundet er igen lidt mere åbent, end det var. Det er glaedeligt, men omvendt er der ingen grund til hastvaerk. Er man ikke klar til at tage ud at opleve i dag eller i morgen, har man om ikke andet muligheden for at laegge en plan for, hvor og hvornår sulten efter oplevelser skal stilles naeste gang.

Det er der også noget optimisme og en nuance af normalitet i.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark