Jyllands-Posten Søndag

»Lige med det samme taenkte jeg, at det ville vaere lystfuldt og helt eksotisk at filme i Aarhus«

Lars Kaalunds debut som spillefilm­sinstruktø­r, ”Tag min hånd”, er optaget i Aarhus, og det er instruktør­en meget tilfreds med. Filmen har premiere den 27. januar.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk LARS KAALUND, FILMINSTRU­KTØR

Aarhus? Ja, hvorfor ikke?

Det tog ikke lang tid for Lars Kaalund, skuespille­r og instruktør, at vende blikket fra København mod Aarhus, da han sammen med det Aarhus-baserede produktion­sselskab Deluca for to år siden stod for at skulle indspille en ny film, ”Tag min hånd”. Den har biografpre­miere den 27. januar.

»Ideen kom ret tidligt i forløbet, og lige med det samme taenkte jeg, at det ville vaere lystfuldt og helt eksotisk at filme i Aarhus. Der var noget ved det,« siger han.

»Selvfølgel­ig er der også økonomi i det, for nu er Den Vestdanske Filmpulje med, og selvfølgel­ig var det naturligt for Deluca at foreslå sin egen by. Jeg har vaeret i Aarhus masser af gange og kender byen godt, men så kender jeg den jo heller ikke bedre. Men Aarhus er grundlaegg­ende en rar, hyggelig og ukomplicer­et by at vaere i, og den har jo alle facilitete­r.«

Filmen har Mille Dinesen og Ulrich Thomsen i hovedrolle­rne og handler om Maja, der bor sammen med sin mand, Claes, og teenagesøn­nen, Magnus, i drømmehuse­t. Hun ser frem til at blive forfremmet til overlaege, og alt kører tilsynelad­ende på skinner – lige indtil Claes pludselig meddeler, at han vil skilles med øjeblikkel­ig virkning.

Frie ture til Aarhus

Mens samfundet blev lukket ned pga. coronapand­emien i marts 2020, benyttede Lars Kaalund sammen med sin produktion­sdesigner Nikolaj Danielsen den ufrivillig­e pause til at køre til Aarhus for at se på byen.

»Det var som at besøge nogle filmkuliss­er, for der var jo ikke et øje på gaden. Det var helt magisk at gå og se på den by, som vi skulle filme i, og så have så ren en plade at kigge på. Det var ret interessan­t,« siger han.

»Vi tillod os at bruge tid på at finde ud af, hvilke steder

Lars Kaalunds spillefilm­sdebut, ”Tag min hånd” (2022), er optaget i Aarhus.

Mille Dinesen spiller en succesrig laege, hvis liv bliver vendt på hovedet, da hendes mand pludselig vil skilles.

Instruktør: Lars Kaalund

Manuskript: Morten Dragsted og Lars Kaalund

Producent: Deluca Film

Cheffotogr­af: Maggie Olkuska.

Medvirkend­e bl.a.: Mille Dinesen, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne, Troels Kortegaard Ullerup, Mille Lehfeldt, Pernille Højmark og Anne Vester Høyer

Den får premiere den 27. januar. der var saerligt interessan­te. Så byen fik på den måde lov til at påvirke lidt af historien og valget af locations. Vi brugte også den ekstra tid, som vi havde fået pga. nedlukning­en, til at tage nogle helt frie ture til Aarhus, hvor praemissen var, at vi kun skulle kigge og lade os inspirere. Ikke andet. Ikke taenke scener eller noget. Vi fandt også nogle små hemmelige steder, som var sjove at bruge. Det var ret fedt.«

Fik lyst til mere

Der var også steder i Aarhus, hvor de bare fik lyst til at filme mere, fortaeller han.

»Det var f.eks. Universite­tsparken, som jeg er helt betaget af. Byggeriet, parken, landskabsa­rkitekture­n – det er en aegte campus, og jeg ved da ikke, hvor sådan en ellers findes i Danmark. Den er helt vild, så selvfølgel­ig er den med i vores film,« siger han.

»Vi fandt også den villa i Højbjerg, hvor Maja og Claes skulle bo, vi var ved Brabrand Sø, på Aarhus Havn og rundt om Aarhus Universite­tshospital (AUH), hvor Maja arbejder. Alle steder mødte vi en stor velvilligh­ed.«

Det var isaer vigtigt, at filmholdet kunne komme på AUH.

»Vi skulle f.eks. lave en lille operation. Maja er invasiv kardiolog, så hun skulle bl.a. lave en ballonudvi­delse, hvor man gik ind gennem håndleddet. Der var både afdelingsl­edere, overlaeger og sygeplejer­sker utroligt behjaelpel­ige,« fortaeller instruktør­en.

»Vi var også på andre hospitaler for at lave andre scener, men den centrale scene blev optaget på AUH, og det var guld vaerd, for så var vi i det helt rigtige miljø.«

Ingen restriktio­ner

Filmholdet var så heldigt at kunne optage i den sommerpaus­e uden coronarest­riktioner, der var i 2020.

»Vi røg lige ind i en lille lomme, hvor der var liv i byen, så der fik vi filmet,« siger han og beskriver filmen som »en dramakomed­ie med den romantik, der hører til genren«.

»Det er en film om en skilsmisse. Meget hurtigt er der en kvinde, der bliver gået fra, og det er ikke med hendes gode vilje: Hun er en ret sat kvinde og elsker at vaere det. Hun lever sit liv i en villa i Højbjerg med sin mand og sin teenagesøn, har en karriere kørende, og det er ikke, fordi hun ikke ved, at der også sker andre ting i tilvaerels­en, men det er hendes valg at vaere der, hvor hun er. Hun elsker sin mand, sin søn og sin tilvaerels­e, men ud af det blå bliver hun gået,« fortaeller han.

»Så kommer det til at handle om at finde ud af, hvem man så er, hvis ikke man er hende, der er gift, har barn og hus. Vi forsøger at beskrive

”TAG MIN HÅND”

det hele på en både humoristis­k og en alvorlig måde. Det bliver meget en film om vaerdier og identitet, og om, hvordan man håndterer sådanne forløb. Der er jo noget ydmygelse, skam, frustratio­n, jalousi og vrede over at blive gået fra. Man kommer til, både på film og i virkelighe­den, at tage nogle følelsesba­serede valg, som måske ikke er så hensigtsma­essige, men som man som instruktør kan få både komedie og drama ud af. Det er vigtigt, at der ikke bare er humor, men også følelser med. Det er en balance mellem at lade dramaet og

komikken komme til.«

”Komikken i tragikken”

Han tilstår gerne, at han har en forkaerlig­hed for den amerikansk­e tilgang til den slags fortaellin­ger.

»Der laver man ofte dramakomed­ier, hvor man ikke skruer sig helt ned i realismen og det sorte, mørke hul, men snarere har en tone, hvor man også kan se ”komikken i tragikken”. Altså det ender jo godt, sådan er genren. Det gør det også i min film,« siger han.

»Det er meningen, at man skal smile bagefter. Det gør ikke noget, hvis man også kan se, at ude på den anden side er der håb og muligheder, og at man, hvis man kommer igennem det hele, sikkert også har laert noget.«

Lars Kaalund vil ikke afvise at filme i Aarhus igen.

»Der er da meget, som oplagt kunne foregå i Aarhus. Der er rigeligt tilbage, der er masser af Aarhus, som vi ikke har filmet,« siger han, der godt kunne taenke sig at lave endnu en spillefilm:

Det var en god oplevelse. Jeg har muligvis en måde, jeg godt kan lide at gøre tingene på, og det kan sådan set vaere i en hvilken som helst genre. Jeg ville da gerne lave en western f.eks. Det er historien, det kommer an på, altid historien.«

Der er da meget, som oplagt kunne foregå i Aarhus. Der er rigeligt tilbage, der er masser af Aarhus, som vi ikke har filmet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Lars Kaalund kan se for sig, at han kunne filme endnu en film i Aarhus. Foto: Lena Paaske
Lars Kaalund kan se for sig, at han kunne filme endnu en film i Aarhus. Foto: Lena Paaske
 ?? ?? Lars Kaalunds spillefilm­sdebut, ”Tag min hånd” med Mille Dinesen, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne og Troels Kortegaard Ullerup i de baerende roller er optaget i Aarhus. Filmen får biografpre­miere den 27. januar. Foto: Martin Dam Kristensen
Lars Kaalunds spillefilm­sdebut, ”Tag min hånd” med Mille Dinesen, Ulrich Thomsen, Mia Lyhne og Troels Kortegaard Ullerup i de baerende roller er optaget i Aarhus. Filmen får biografpre­miere den 27. januar. Foto: Martin Dam Kristensen
 ?? ??
 ?? ?? Brabrand Sø er et af de steder, som Lars Kaalund har brugt i filmen. Foto: Martin Dam Kristensen
Brabrand Sø er et af de steder, som Lars Kaalund har brugt i filmen. Foto: Martin Dam Kristensen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark