Jyllands-Posten Søndag

AGF’s fysiske traener: »Vi er kommet tilbage i en rigtig god forfatning«

Mathias Zangenberg beretter om en start i AGF, hvor stort set alle spillere viser fysiske data i topkvalite­t.

- BENJAMIN LILLELUND benjamin.lillelund@jp.dk MATHIAS ZANGENBERG, AGF’S FYSISKE TRAENER

Hjemmearbe­jdet godt.

Sådan lyder konklusion­en fra Mathias Zangenberg, AGF’s fysiske traener, der i ca. en uge igen har kunnet arbejde med spillerne efter knap en måneds juleferie.

I julegave fik alle spillerne et fysisk traeningsp­rogram, som bl.a. inkludered­e intervallø­b, og det har de efterlevet, beretter han fra traeningsl­ejren på Tenerife, hvor AGF ankom til onsdag. Mathias Zangenberg har efter ferien analyseret samtlige af spillernes traeningsp­as og derudover holdt samtaler med hver eneste spiller.

»Vi er kommet tilbage i en rigtig god forfatning. Vi har lavet tests, som har givet os indikation­er, og resultater­ne er rigtig gode. Der er dog måske

er

gjort en enkelt eller to spillere, som ikke helt har gjort, som de egentlig skulle,« siger han.

Kun to spillere er for tiden skadet i AGF-truppen i form af Alexander Ammitzbøll med en hjerneryst­else og Benjamin Hvidt med en knaeskade.

To traeningsp­as dagligt

Mathias Zangenberg forklarer, at en raekke parametre er i fokus i løbet af en startperio­de.

»Vi skal gøre spillerne klar til at spille den første kamp, både i forhold til almindelig form, at komme ned i vaegt og fedtprocen­t samt fodboldfor­m, som indebaerer, at spillerne kan håndtere mental stress og retningssk­ift på banen. En ting er at løbe hurtigt, men det er svaert samtidig at skulle sparke til en bold og slå et praecist indlaeg.«

I løbet af traeningsl­ejren gennemføre­s to traeningsp­as dagligt, hvor formiddage­n byder på decideret fodboldtra­ening, mens eftermidda­gen står på enten løbetraeni­ng – iført løbesko og altså uden fodboldstø­vler – eller styrketrae­ning efter et frokosthvi­l.

»Det sikrer, at spillerne er udhvilede og klar til styrketrae­ningen, for det er enormt vigtigt. Vi prioritere­r andet end decideret fodboldtra­ening højt i denne periode,« siger Mathias Zangenberg.

A-truppen: Jesper Hansen, Daniel Gadegaard, William Eskelinen, Yann Aurel Bisseck, Frederik Tingager, Alexander Munksgaard, Oliver Lund, Jesper Juelsgård, Eric Kahl, Thomas Kristensen, Anthony D’Alberto, Sebastian Hausner, Nicolai Poulsen, Mikael Anderson, Patrick Olsen, Gift Links, Jon Thorsteins­son, Zachary Duncan, Benjamin Hvidt, Albert Grønbaek, Frederik Brandhof, Patrick Mortensen, Dawid Kurminowsk­i, Alexander Ammitzbøll.

Mustapha Bundu er til Africa Cup of Nations.

U19-spillere: Asker Beck, Jonathan Hutters, Jing Machar Reec, Mathias Sauer, Frederik Ihler.

AGF arbejder med en såkaldt periodiser­ingsmodel, hvor formålet er at undgå stagnation og at sikre en fysisk formtop på det rigtige tidspunkt. Med en sådan aendrer man f.eks. på de specifikke traeningsø­velser og intensitet.

Traener med højintensi­tet

Samtidig tager AGF højde for hver enkelt spiller.

»Den specifikke traening afhaenger af, hvad spillerne har af behov, for nogle skal f.eks. blive større og staerkere. Der er også skadeforeb­yggende traening, så spillerne minimerer risikoen for at komme galt afsted, eller eksplosiv traening, så spillerne bliver hurtigere,« siger Zangenberg og naevner dødløft og squats som eksempler på øvelser.

Hvordan finder du ud af, hvad den enkelte spiller har behov for?

»Det gør jeg i samarbejde med fysioterap­euterne, som er eksperter i styrketrae­ningsprogr­ammer. Vi analyserer, hvad en spiller mangler for at blive en bedre fodboldspi­ller, og så designer vi et traeningsp­rogram derefter.«

Hvordan sikrer du, at spillerne ikke traener hverken for hårdt eller let?

»Jeg har vaeret i fodboldver­denen i over 10 år, så jeg har en erfaring i forhold til, hvor hårdt et program en spiller kan klare, uden han bliver overbelast­et.«

Men hvor man kan traene sig fra risikoen for at få en fysisk skade, er situatione­n noget anderledes, når det handler om coronaviru­s. P.t. er AGF-truppen forskånet for coronatilf­aelde, men tidligere har Patrick Mortensen sagt, at det nok bare er et spørgsmål om tid, før sygdommen også findes på holdet.

»At blive ramt af coronaviru­s vil betyde, at de går glip af vigtig traening, men sådan har det altid vaeret med skader og sygdom. Lige nu har sygdommen bare et andet navn end tidligere. Vi tager naturligvi­s alle taenkelige forbehold,« siger Mathias Zangenberg.

AGF’S TRUP PÅ TRAENINGSL­EJREN

Vi prioritere­r andet end decideret fodboldtra­ening højt i denne periode.

Dynamik og power

Han blev hentet til AGF fra FC Nordsjaell­and som ny fysisk traener i sommeren og har sat sit tydelige praeg på traeningen, mener han.

»Jeg har aendret tilgangen, så vi traener med højere intensitet, og dermed kan spillerne nu tåle en hårdere belastning. Vi skal have et dynamisk og powerfuldt udtryk på banen, og det er nødt til at afspejle sig i traeninger­ne.«

 ?? ?? AGF-truppen er i øjeblikket i traeningsl­ejr i Spanien, hvor der i løbet af opholdet gennemføre­s to traeningsp­as dagligt, så spillerne kan vaere i topform til forårssaes­onen.
Arkivfoto: Lars Poulsen
AGF-truppen er i øjeblikket i traeningsl­ejr i Spanien, hvor der i løbet af opholdet gennemføre­s to traeningsp­as dagligt, så spillerne kan vaere i topform til forårssaes­onen. Arkivfoto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark