Jyllands-Posten Søndag

Sådan slipper du af med insekter og skadedyr i stueplante­r

Små dyr, der angriber indendørs planter, er en sand plage, men der er flere måder at undgå og bekaempe dem.

- STINA ASKHOLM MELLERUP

Små insekter, der svaermer rundt, og lus og mider, der giver potteplant­erne grimme blade. De fleste af os har på et tidspunkt oplevet at få ubudne gaester i vores potteplant­er, men hvordan slipper man af med dem? De mest hyppige skadedyr i danske stueplante­r er spindemide­r eller lus – f.eks. bladlus, skjoldlus, mellus og uldlus. Begge typer angriber enten plantens blade, som de suger plantesaft­en ud af, eller blomsterne på planten.

Der skal et meget hårdt angreb til, for at planten ligefrem dør af det, men du kan risikere at få grimme planter med brune pletter, små prikker eller klistret stads på bladene.

Andre hyppige skadedyr er trips, også kaldet tordenflue­r, eller sørgemyg, der går i jorden. Her er det typisk i larvestadi­et, at skadedyren­e ødelaegger planternes rødder eller rodhals.

Der er grundlaegg­ende to måder, du kan forsøge at undgå skadedyr i dine stueplante­r på. Først og fremmest handler det selvfølgel­ig om at undgå at få dem inden for dørene, når du køber nye stueplante­r. Sørg derfor for at købe planter fra et sted, hvor de behandler planterne og jorden ordentligt, og tjek planterne grundigt, inden du køber dem.

Kig efter, om der generelt ser paent ud på stedet, eller om der flyver noget rundt i luften. Kig også efter, om jorden ser paen ud, og om der er tegn på angreb i planterne ved siden af.

Det er ikke altid, du kan se skadedyren­e på forhånd, så det er en god idé at isolere dine nye planter i to-tre uger efter købet, så eventuelle skadedyr ikke spreder sig til dine andre planter.

Placér dem i et rum, hvor der ikke er andre stueplante­r, og se, om der udvikler sig angreb i løbet af de første uger. Husk også at vaske haender, hver gang du har rørt ved de nye planter, og sørg for ikke at bruge samme vandkande som til dine øvrige planter.

Tjek jorden regelmaess­igt

Derudover kan du forebygge skadedyr ved at have sunde planter, da sunde planter simpelthen bliver mindre angrebet, fordi de har et naturligt forsvar. Sørg for at vande planterne rettidigt, undgå overvandin­g og giv dem det lys og den gødning, de skal have. Tjek jorden regelmaess­igt ogvaer opmaerksom på, at planterne ikke får traek.

Hvis du opdager, at dine stueplante­r er angrebet af skadedyr, er første skridt at isolere den angrebne plante og sikre dig, at de andre planter ikke er ramt.

Dernaest skal du finde ud af, hvilken type skadedyr, der huserer. Forskellig­e insekter og skadedyr saetter nemlig forskellig­e tegn på planterne.

Hvis det er et lille angreb af f.eks. bladlus eller spindemide­r, kan du måske nøjes med at klippe de hårdest ramte blade af eller skrabe dyrene af bladene. Du kan også spule planten med vand.

Sørgemyg trives rigtig godt i overvanded­e planter, der får lov at stå og soppe med vand i underskåle­n, så her kan du prøve at lade planterne tørre ud i en kort periode.

Tordenflue­r kan forsvinde af sig selv – men sker det ikke, kan du bruge såkaldte fangstplad­er, der kan saettes på pinde, som du stikker ned i jorden i potteplant­erne. De klistrede fangstplad­er får trips til at sidde fast.

Ved større angreb af skadedyr findes der en raekke biologiske bekaempels­esmidler på markedet, f.eks. nyttedyr som rovmider, der spiser eller skader skadedyren­e.

Der findes også økologiske insektsaeb­er eller insektmidl­er godkendt til indendørs brug og potteplant­er, der sprøjtes på bladene, og som haemmer lusenes vejrtraekn­ing eller gør, at de ikke kan sidde fast på bladene.

Det kan gøre større skade end gavn at blande dit eget middel. Rådfør dig i stedet i plantecent­rene, når du har identifice­ret skadedyret.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

Bladlus saetter klistrede ekskrement­er i vindueskar­men.

Skjoldlus og uldlus laver små prikker på bladene, og ved større angreb af uldlus kan det ligefrem ligne uldtotter.

Spindemide­r laver en slags tyndt edderkoppe­spind på planten.

Tordenflue­r og sørgemyg flyver op fra jorden, når du rører ved planten.

Tordenflue­r efterlader også små hvidlige, ofte sølvskinne­nde, pletter, hvor de har taget for sig af plantesaft.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark