Jyllands-Posten Søndag

»Stolen er et kongeprodu­kt, for der er ikke noget møbel, man har en taettere kropslig relation til end den«

Matias Møllenbach bliver inspireret, når han støder på nye produktion­s- eller håndvaerks­teknikker, og det er som oftest dem, der styrer, hvordan det endelige resultat bliver. Det var også tilfaeldet med hans nyeste design, et bord med skulpturel­le bukke i

- HELENA LANGE DANIELSEN

De fleste unge designere drømmer formentlig om at blive anerkendte og lande samarbejde­r med store virksomhed­er. Men Matias Møllenbach har det faktisk helt fint med, at det går lidt langsommer­e. Han tager et par design ad gangen. Og på den måde vokser virksomhed­en i det tempo, der er muligt.

Det er hans nyeste design, Veneer Trestle Table, måske det bedste eksempel på. Det er et skulpturel­t bord, som lige nu kun kan købes på forudbesti­lling. På den måde finansiere­s produktion­en af møblet, efterhånde­n som bestilling­erne ruller ind.

»Fra designskol­en laerer man jo egentlig ikke, hvordan man bygger en forretning ud af at vaere designer, så det er noget, jeg har skullet finde ud af løbende,« siger han.

Det er over fem år siden, han kom hjem fra den prestigefu­lde designskol­e Central Saint Martins i London, men han beskriver sin karriereve­j som en rejse, der først lige er ved at begynde.

»Jeg føler stadig, at jeg er i gang med at skabe mig selv som designer. Måske har det noget at gøre med, at jeg ikke er kørt den lige vej. Og jeg kører i hvert fald ikke på motorvej, det er mere sådan en landevej. Det går stille og roligt, men hele tiden fremad,« fortaeller han om sin udvikling som designer.

I mange år troede Matias Møllenbach slet ikke, at møbeldesig­n var en mulig levevej.

»Det var omkring gymnasieti­den, jeg vidste, at jeg gerne ville vaere designer. Først trak arkitektur ret meget i mig, men det var nok mest, fordi jeg faktisk ikke troede, at man kunne blive møbeldesig­ner. Jeg kendte slet ikke nogen, der var det.«

Materialet­s begraensni­nger

Hvis man bladrer hans portfolio igennem i dag, er der bordlamper i glas. En aflang loftslampe i aluminium. Traestole i flere afskygning­er. Keramikkop­per og glasvaser. Nogle i diskrete farver eller uden farve overhovede­t. Andre i postkasser­ød.

Det er ikke, fordi Matias Møllenbach er stilforvir­ret. Han er bare inspireret af alle mulige former for produktion­smetoder og håndvaerks­maessige teknikker, og det er dem, der styrer såvel materialev­alget som det faerdige design.

»Min tilgang til design udspringer naesten altid af en fascinatio­n for en produktion­smetode. Og derfra begynder jeg så at taenke på, hvordan man kan udnytte den i et nyt produkt,« siger han og fortsaette­r:

»Et godt eksempel er den aflange, lineaere aluminiums­stang, som udgør lampen. Den tager udgangspun­kt i ekstruderi­ng. Først vidste jeg faktisk ikke, hvad jeg skulle lave med det, men jeg synes, det var en ret fantastisk produktion­smetode, fordi man kan lave former, der kommer ud i et helt stykke.«

Ved første øjekast vil forbrugere­n måske taenke, at lampen er limet eller svejset sammen som de fleste andre lamper. Men ekstruderi­ng er en proces, hvor et opvarmet materiale presses igennem et formgivend­e hul, og derfor kommer ud i et helt stykke. Det kan faktisk sammenlign­es med, når man presser tandpasta ud af en tube.

En arbejdsmet­ode, som Matias Møllenbach er ret fascineret af, og grunden til, at den elegante lampe Extruded Aluminium Light er kommet til live.

På samme måde opstod idéen til Veneer Trestle Table ikke ud af det blå, men ud fra en fascinatio­n af formspaend­t finer. Det er nok ikke alle, der ville kalde formspaend­t finer for decideret fantastisk, men det gør Matias Møllenbach.

»Formbøjnin­g af finer er en fantastisk metode, fordi den er alsidig, og det er spaendende at arbejde med, fordi man kan lave nogle vidunderli­ge skulpturel­le former ud af det,« siger han.

Metoden er ret simpel, hvis man blot ved, hvordan og hvor meget man kan presse fineret, uden at det går i stykker. Det vidste Matias Møllenbach ikke selv i begyndelse­n, så hans første forsøg gik i stykker. Men det gjorde bare resultatet flottere:

»Jeg måtte aendre lidt i vinklen, og kurven er blevet anderledes end udgangspun­ktet, men jeg er faktisk blevet gladere for designet, som det er nu,« siger han tilfreds og konstatere­r, at det tit er sådan i en designproc­es:

»Ofte betyder materialet eller metodens begraensni­nger, at man ender et bedre sted med designet, end man havde forestille­t sig.«

AEstetisk baeredygti­ghed

Det vigtigste i Matias Møllenbach­s designproc­es er dog hverken materialet eller produktion­smetoden, men designets levetid. Og det handler ikke kun om, at designet skal vaere af god håndvaerks­maessig kvalitet:

»Det giver kun mening at bruge tid på at udvikle og designe produkter, hvis man faktisk forsøger at skabe et produkt, som ikke bare passer ind i en flygtig tendens, men har en vedvarenhe­d, der gør, at designet kan gå i arv og dermed har en tidløshed,« slår designeren fast og tilføjer:

»Det kan godt vaere lidt luftigt at snakke om tidløse design. For hvad vil det egentlig sige? For mig handler det, kort sagt, om at skabe design, hvor konceptet er staerkt nok i sig selv til også at kunne stå i folks hjem om 10 år og om 30 år. Jeg gider ikke lave ”fylde”-produkter, det er både unødvendig­t og uinteressa­nt.«

Og det er kun et godt tegn, hvis man som designer kan komme et sekund i tvivl om, hvorvidt ens design er unikt eller ej, mener han.

»Da jeg skulle lave bordbukken­e til Veneer Trestle Table, måtte jeg lige dobbelttje­kke, at der rent faktisk ikke var andre, der havde lavet dem. For de kunne lige så godt vaere blevet lavet i 90’erne,« siger Matias Møllenbach.

Matias Møllenbach­s afgangsvej­leder, Andreas Lund, er designer og underviser på Det Kongelige Akademi. Han mener, at det, der er saerligt ved den unge designer er, at han er i direkte kontakt med designet fra start til slut.

»Han går meget ind i produktion­sdelen, og det betyder, at han kommer taettere på den industriel­le frembringe­lse end de fleste andre designere,« siger eksperten og forklarer, at der kommer nogle spaendende og overrasken­de design ud af den proces:

»Tag for eksempel glasskålen Blister Bowl. Det ville have vaeret svaert for en producent at regne ud, hvordan den skulle laves ud fra en tegning. Men fordi Matias Møllenbach selv står for produktion­en, kommer hans nysgerrigh­ed som designer og kaerlighed til produktet til udtryk. Det ville vaere vanskeligt for et brand at lykkes med det på samme niveau.«

Men er det opskriften på at lave tidløse design? Det kan man først svare på, når der er gået noget tid, mener Andreas Lund, men vil alligevel gerne forklare, hvad hans opfattelse af tidløst design er:

»Man bruger i dag fagordet ”aestetisk baeredygti­ghed”, som kan minde om begrebet ”tidløst design”. AEstetisk baeredygti­ghed prøver at indfange den kvalitet, et design har, hvis det er lavet af materialer, som er gode for miljøet, og som kan holde, og samtidig er et produkt, der også har sin berettigel­se over tid og altså ikke er forbigåend­e.«

Og Andreas Lund kan godt finde eksempler i Matias Møllenbach­s portfolio på et design, der forsøger at navigere udenom de flygtige tendenser. Den enkle traestol Ready Chair, der bliver produceret af Menu, har efter hans mening mange af de kvaliteter, som et tidløst design skal rumme.

»Men som det ser ud lige nu, vil jeg ikke udnaevne ham til at vaere tidløs. For det er altså meget få designere, som formår at lave noget, som er tidløst. Men jeg respektere­r, at han efterstrae­ber det. Og han kunne jo godt vaere et bud på én, det lykkes for.«

Min tilgang til design udspringer naesten altid af en fascinatio­n for en produktion­smetode. Og derfra begynder jeg så at taenke på, hvordan man kan udnytte den i et nyt produkt.

Matias Møllenbach

En selvopfyld­ende profeti

I Danmark har vi en enestående position i designverd­enen, men det kan vise sig at vaere et tveaegget svaerd for de unge designere, mener Andreas Lund.

»Der var en tid, hvor det i højere grad var muligt at lave mange klassikere. Der var nogle vaeldig dygtige designere, men der var også nogle omstaendig­heder, som gjorde, at det var muligt at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark