Jyllands-Posten Søndag

Hvordan bliver en digital virksomhed grøn?

I det moderne erhvervsli­v findes efterhånde­n et stort antal digitale virksomhed­er, som hovedsagel­igt består af fem ting: medarbejde­re, computere, skrivebord­e, lamper og en internetop­kobling. Det kan umiddelbar­t vaere svaert at se, hvilke grønne tiltag den

- ANALYSE Simon Kudal

Digitalise­ringsbølge­n er skyllet ind over hele samfundet i de sidste mange år, og flere og flere virksomhed­er har store dele af deres forretning på nettet. Med planer om, at Danmark skal vaere et CO2-neutralt samfund i 2050, er store dele af Dansk Erhvervsli­v lige nu i gang med at saenke CO2-forbruget, hvor det er muligt.

Men når man driver en virksomhed, der stort set kun opererer på nettet, hvor er så muligheder­ne for at saenke CO2-aftrykket?

Niels-Kristian Hersoug er projektche­f på DTU Fotonik og leder projektet INCOM, der går ud på at udvikle fremtidens kommunikat­ionsinfras­truktur. Ifølge ham er det helt oplagte sted at starte at se på virksomhed­ens energiforb­rug. For eksempel er der stor forskel på energiforb­ruget, afhaengigt af hvor man får sin netadgang.

Vaelger man for eksempel at holde sit videomøde udenfor på sin mobiltelef­on over en 5G-forbindels­e, er det ifølge Niels-Kristian Hersoug absolut den dyreste måde at forbruge data på.

»Går man indenfor og logger på sit wi-fi-netvaerk, falder CO2-aftrykket markant, fordi det er langt mere energieffe­ktivt at transmitte­re data få meter via wi-fi, end flere hundrede meter fra en mobilmast til din telefon,« siger han.

Vil man gøre endnu mere som virksomhed, kan man bede udbyderne om at lukke ned for wifi-routeren, når netforbind­elsen ikke bliver brugt.

»Det viser sig, at standby-forbruget udgør en vaesentlig del. Hvis man kan lukke routeren ned og kun fyre op forkedlern­e, når der er behov for det, så er der en stor gevinst at hente,« siger han.

Naeste skridt er ifølge ham helt at lade vaere med at bruge wifi-routeren og forbinde computerne til netvaerket med kabler i stedet, da det er langt mere effektivt end et luftbåret netvaerk.

»Man maerker ikke den store forskel, og de fleste digitale virksomhed­er vil ikke have udfordring­er med at bruge et kablet netvaerk,« siger han.

Et andet område, hvor mange vil kunne spare på strømmen, er skaermenes størrelse. Jo større skaermen er, jo mere strøm bruger den.

Lynhurtige internetfo­rbindelser i vente

Et sted, hvor der ifølge Niels-Kristian Hersoug er meget stort potentiale for at optimere, er på transporte­n af data fra datacentre­ne til forbrugere og virksomhed­er, der foregår gennem optiske forbindels­er.

»Vi har alle sammen hørt om begreber som megabit- og gigabit-forbindels­er, og der er teknologie­r på vej, der kan gøre det langt mere effektivt, end det er i dag,« siger han.

DTU Fotonik har allerede for år tilbage haft succes med at overføre 670 terabytes i sekundet, svarende til dobbelt så meget trafik, som der foregik på hele internette­t, på én enkelt optisk fiber. En glastråd, der er tyndere end et menneskehå­r.

»Siden er hastighede­rne blevet endnu højere, så vi nu er oppe at taelle i petabyte, og der er vi slet ikke nået til endnu, med de løsninger, der er kommerciel­t tilgaengel­ige,« siger han.

I forhold til at spare energi i selve datacentre­ne gør mange af de store internatio­nale it-virksomhed­er ifølge Niels-Kristian Hersoug allerede en hel del. Det kan for eksempel vaere at bygge vindmøller og solcellepa­rker i samme omfang, som de bygger datacentre. Her vil ny teknologi inden for optisk kommunikat­ion også komme til at betyde meget i forhold til at forbinde de mange tusinde cpu’er, der skal kunne kommuniker­e med hinanden.

Brug nettet

Der er en central tommelfing­erregel, som gaelder alle virksomhed­er, der vil vaere grønnere, og det er, at man ikke skal vaere bange for at bruge nettet.

»Jo højere grad af digitalise­ring og jo flere opgaver, vi kan flytte ud på nettet, jo bedre tjener vi den grønne agenda. Allerede i dag kompensere­r internette­t sit eget CO2-udslip med faktor 1,5. Hvis du saetter et CO2-aftryk på et ton med dit internetfo­rbrug, så har man et andet sted i samfundet sparet 1,5 ton. Det er ganske markant, og det gode er, at faktoren er stigende, og den forventes at stige til meget mere end 1,5 – simpelthen fordi samfundet bliver mere effektivt,« siger han.

De digitale virksomhed­er er på den måde med til at drive den grønne agenda.

»Jo flere digitale virksomhed­er, vi har, og jo flere, der laegger deres forretning over på digitale løsninger, jo mere effektivt bliver samfundet,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark