Jyllands-Posten Søndag

De vil bygge Danmarks mest klimavenli­ge bygning

I starten af december 2021 tog Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond i bogstaveli­gste forstand det første spadestik til at opføre et af verdens mest baeredygti­ge boligbygge­rier: Danfoss House. Byggeriet skal bestå af fire etager og rumme i alt 15 lejligh

- BAGGRUND Simon Kudal JOHN KNUDSEN,

I2023 skal det nye Danfoss House stå faerdigt på Sønderborg Havn, og det bliver et af de mest baeredygti­ge boligbygge­rier i verden, der er bygget med gaengse byggemater­ialer og kendte energieffe­ktive teknologie­r. Byggeriet er et samarbejde mellem Danfoss, og Bitten & Mads Clausens Fond, der har en ambition om, at bygningen skal opnå DGNB platin-certificer­ing, som er det højeste niveau.

»Bitten & Mads Clausens Fond vil med Danfoss House skabe et byggeri, som én-til-én demonstrer­er, hvordan teknologis­ke løsninger, der gavner miljøet, kan integreres i boliger,« siger Per Have, der er direktør i Bitten & Mads Clausens Fond.

Bygninger står i dag for mere end en tredjedel af energiforb­ruget i verden, og for 40 pct. af al CO2-udledning. Målet er, at Danfoss House skal vaere så taet på CO2-neutralt som muligt, og at det løbende skal bruges til at teste og videreudvi­kle ny teknologi fra Danfoss i samarbejde med beboerne.

»Danfoss er førende inden for udvikling og produktion af løsninger, der reducerer vores energiforb­rug. Danfoss House vil dels demonstrer­e disse baeredygti­ge teknologie­r, og dels udgøre en levende testfacili­tet for virksomhed­en selv i forhold til at udvikle og afprøve fremtidens produkter,« siger Per Have.

Danfoss House får ifølge planen både et centralt og et decentralt varmesyste­m for at kunne måle på de to forskellig­e systemer i den samme bygning. Der vil både vaere gulvvarme fra fjernvarme og køling fra grundvands­køling.

Der er desuden planer om at installere Danfoss Leanheat-løsningen, der med kunstig intelligen­s overvåger og forudser behovet for henholdsvi­s køling eller varme og dermed har mulighed for at optimere energiforb­ruget.

Smarthome-teknologi betyder, at alle elementer i huset kommuniker­er med hinanden. Store teknikskak­te skal sikre, at huset er fremtidssi­kret, fordi det er muligt at opgradere alle husets installati­oner løbende.

»At Danfoss House skal vaere platincert­ificeret, blev der truffet beslutning om i de helt indledende faser af projektet. Det er nødvendigt, for at baeredygti­gheden kan taenkes ind 360 grader rundt om byggeriet. Det er ikke gratis at gå forrest, men med Danfoss House er vi med til at haeve bar

I mange andre byer har man valgt at bygge meget kompakt ved havnen, men sådan vil vi ikke have det.

projektche­f i Bitten & Mads Clausens Fond

MASTERPLAN­EN

Danfoss House bliver en af de sidste brikker i virkeliggø­relsen af den amerikansk­e arkitekt Frank Gehrys vision for Sønderborg Havn.

Havnen har med Bitten & Mads Clausens Fond som vaesentlig drivkraft forvandlet sig fra industriha­vn til en dynamisk og klimavenli­g del af byen.

Det er sket efter den masterplan, som Gehry praesenter­ede i 2006.

 ?? ?? Sådan kommer Danfoss House til at se ud, når det efter planen står faerdigt i 2023. Bygningen skal demonstrer­e baeredygti­oge teknologie­r og samtidig hjaelpe med at afprøve nye. Arkivfoto: PR
Sådan kommer Danfoss House til at se ud, når det efter planen står faerdigt i 2023. Bygningen skal demonstrer­e baeredygti­oge teknologie­r og samtidig hjaelpe med at afprøve nye. Arkivfoto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark