Jyllands-Posten Søndag

130 lydløse el-skraldebil­er skal indsamle affald i Københavns Kommune

I løbet af 2022-23 bliver affaldsind­samlingen i København emissionsf­ri. Det sker med indførelse­n af Danmarks største flåde af el-drevne lastbiler, der – naesten – lydløst står for byens 10 millioner årlige affaldsudt­ømninger.

- TENDENS Mikkel Ais Andersen

Det er fascineren­de at opleve en 28 ton tung lastbil stryge ned ad gaden uden den mindste lyd eller udstødning. Det er naermest som at se et stort skib komme sejlende – meget science fiction-agtigt,« siger Jacob H. Simonsen, der er direktør for ARC – Amager Ressourcec­enter, som har ansvaret for indsamling af alt affald i hovedstads­området. Ovenståend­e scenarie bliver snart en del af hverdagsbi­lledet i København, for i 2022 bliver alle skraldebil­er fuldelektr­iske, og det gør ARC’s flåde af grønne skraldebil­er til Danmarks største med 130 eldrevne lastbiler.

De første skraldebil­er til ARC kommer fra Scania som de første elektriske skraldebil­er fra den svenske producent. De kan hurtig-lades med DC-ladning med CCS Combo2stik, og på trods af tunge batterier er lasteevnen den samme som de traditione­lle skraldebil­er. Det skyldes, at Trafikstyr­elsen tillader eldrevne lastbiler at have en højere totalvaegt og kompensere­r dermed for de tunge batterier.

Større sikkerhed i trafikken

ARC’s ca. 400 chauffører skal alle have en introdukti­on til elbilerne, for det kraever en anderledes opmaerksom­hed i trafikken, fortaeller Jacob H Simonsen.

»Det er klart, at folk ikke er lige så opmaerksom­me på lastbilen i trafikken, når den kommer kørende uden lyd, så man kunne frygte, at bilerne ville vaere mindre sikre i trafikken, men det modsatte er faktisk tilfaeldet,« siger han og uddyber, at der er installere­t ekstra kameraer langs siderne, så chaufføren kan følge med i trafikken omkring sig. Derudover bliver de traditione­lle døre udskiftet med busdøre, så der er frit udsyn til cykelstien for chaufføren.

»Generelt er bilerne opdateret på alle teknologis­ke fronter, og de er gennemtest­ede i forhold til sikkerhed, så alle risikoscen­arier er søgt minimerede.«

Han beskriver, hvordan chauffører­ne er staerkt begejstred­e over det nye tiltag, der kommer til at aendre deres arbejdsdag markant til det bedre. Han kalder det et kaempe boost i livskvalit­et og arbejdsgla­ede.

»Forestil dig, at du hver eneste dag har vaeret vant til at arbejde i generende støj det meste af tiden. Nu bliver det som at sidde på et kontor, hvor de kan have samtaler med kollegerne uden at skulle råbe for at overdøve motorstøje­n. Jeg har selv fået en tur i en el-lastbil, og det er en vild oplevelse,« siger Jacob H. Simonsen og uddyber, at introdukti­onen af skraldebil­er også kommer til at vaere maerkbar for Københavns borgere.

»Bor man i byen, har man ganske sikkert oplevet, hvordan skraldebil­erne kan vaere en voldsom støjgene i de tidlige morgentime­r. Den støj bliver vaesentlig­t mindre fra gadebilled­et. Det tror jeg kommer til at vaere en befrielse for mange –isaer hvis man bor i en stuelejlig­hed i nogle af byens smalle gader. Der vil dog stadig vaere støj, når bilerne bakker og skraldespa­ndene kører over fliser og brosten. Så helt støjfrie bliver vi ikke.«

Et kaempe skridt i en grøn retning

Jeppe Juul er seniorrådg­iver inden for klima og transport hos Rådet for Grøn Omstilling. Han var projektled­er på kommunens omstilling til de grønne skraldebil­er, og han fremhaever ligeledes reduktione­n af støj som en kaempe bonus før københavne­rne. Spørgsmåle­t er så, om det mest er et symbolpoli­tisk stunt, der skal booste København som grøn kommune, eller om det har en reel effekt på luftforure­ningen og bidrager til en CO2-nedsaetnin­gen.

»Der er ingen tvivl om, at det er et kaempe skridt i en grøn retning,« siger han og peger på flere parametre, hvor skiftet til elskraldeb­iler bonner positivt ud.

»Først og fremmest nedsaetter det luftforure­ningen markant, når man fjerner udstødning­en fra mere end 100 tunge køretøjer i København. Derudover kommer vi til at se en betydelig nedsaetnin­g af CO2-aftrykket,« siger han.

Vi er i mål

Jeppe Juul påpeger, at det også er et staerkt symbol at vise som kommune, at man er villig til at traeffe og gennemføre beslutning­er, der traekker København i en grønnere retning.

»Der kan vaere en afsmitning på borgerne, som får følel

 ?? ?? De elektriske skraldebil­er bliver de første af sin slags fra svenske Scania. Arkivfoto: Scania/PR
De elektriske skraldebil­er bliver de første af sin slags fra svenske Scania. Arkivfoto: Scania/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark