Jyllands-Posten Søndag

En smartphone kan vaere et staerkere våben end et gevaer

Smartphone­n har aendret daekningen af krige dramatisk. Krigen i Ukraine dokumenter­es globalt minut for minut på de sociale medier. Efterretni­ngstjenest­erne kigger med. AEndrer det måden at føre krig på? Og slaget om opinionen?

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk ERICH VAD, PENSIONERE­T GENERAL

Et russisk missil hamrede ind i det historiske rådhus i storbyen Kharkiv i det østlige Ukraine. En mobiltelef­on optog, at det skete. Kort efter var billederne sendt ud til hele verden på alle taenkelige platforme. Det var i tirsdags.

Ingen krig har vaeret så intenst billeddaek­ket som krigen i Ukraine lige nu. Enhver smartphone kan bruges til at dokumenter­e Ruslands angreb og dets konsekvens­er for civilbefol­kningen. 61 pct. af alle ukrainere ejer en smartphone, og selv om en del af Ukraines digitale infrastruk­tur systematis­k ødelaegges, kan mange stadig traekke på nabolanden­es sendesyste­mer.

Enhver kampvogn under fremryknin­g, enhver graedende baby, ethvert missilangr­eb på en børnehave – ja, alt hvad der foregår i krigen i Ukraine, billeddaek­kes konsekvent og modigt af almindelig­e mennesker.

Hvad russisk militaer tidligere kunne håbe på at holde hemmeligt laengst muligt, afsløres nu på meget kort tid. Det var stadig en amerikansk satellit, der opdagede den 64 km lange militaerko­nvoj med kurs mod hovedstade­n Kyiv. Men det er tit mobiltelef­oner, der dokumenter­er krigens gru på landjorden.

»Udbredelse­n af mobiltelef­oner har fundamenta­lt aendret daekningen af krigen. Og dermed også slaget om den globale opinion om krigen,« siger den pensionere­de general Erich Vad, nu ekspert på tysk tv.

Tidligere hørte almindelig­e mennesker først noget om en krig, når draebte soldater begyndte at komme hjem i ligposer. Så sendte medierne krigskorre­spondenter ud. Så kom spionflyen­e og satellitte­rne. Og nu er enhver borger med en smartphone sin egen dokumentar­ist med hele verden som modtager.

»De ressourcer, som almindelig­e borgere i dag har til rådighed (for at daekke en krig, red.), svarer til, hvad supermagte­rne indtil for nylig rådede over,« siger militaeran­alytikeren Victor Abramowicz fra taenketank­en Lowy Institute med henvisning til teknologie­n i en smartphone.

Transparen­t krig

Indtil for år siden blev krige ført mest muligt i det skjulte. Det er slut nu. Det britiske magasin The Economist taler om en »ny aera for transparen­t krigsførel­se«. Eksgeneral Erich Vad mener ligefrem, at der er sket en demokratis­ering af indhentnin­gen af efterretni­ngsoplysni­nger.

Ifølge det australske militaersi­te The Interprete­r er det slut med »krigens tåge«. Og det britiske researchko­llektiv Bellingcat, som også publicerer amatørfoto­s fra krigen, kalder sig et »folkets efterretni­ngsvaesen«.

Moderne krig er dermed også en informatio­nskrig. Krigen foregår fysisk lige nu på landjorden i Ukraine. Men den foregår også på de sociale medier, hvor det handler om slaget om opinionen.

»Klippene på sociale medier mobilisere­r

Materialet publiceres lynhurtigt på de digitale platforme og sociale medier, isaer Twitter og Instagram.

Vietnamkri­gen (1965-75) siges gerne at vaere den første krig, som USA tabte hjemme i dagligstue­rne. Aften efter aften tonede tvlegenden Walter Cronkite frem i langsomt sort-hvid og berettede om dagens tabstal.

Alligevel reagerede den amerikansk­e befolkning meget voldsomt. I dag laegges alt frem. Alle kan følge krigen i Ukraine naermest minut for minut. Presset fra offentligh­eden er desto større.

Tiktok som krigskanal

»Det store spørgsmål er, hvordan opinionen i Rusland vil udvikle sig, og om det vil presse Putin. Det er svaert at forudsige,« siger Carlo Masala, Universitä­t der Bundeswehr i München, til tv-stationen ARD.

På platformen Tiktok, som oprindelig mest var til sjove dansevideo­er, publiceres nu en strøm af billeder og filmklip fra Ukraine-krigen. Det saetter via algoritmer­ne ovenikøbet tit vestlige efterretni­ngstjenest­er i stand til at lokalisere russiske køretøjer, kampvogne osv.

Britiske The Guardian kalder lige frem Ukraine-krigen for den første Tiktok-krig.

Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskij, sendte i sin første tv-tale efter den russiske indmarch den 24. februar en saerlig hilsen til ”Tiktok’ere” og andre på sociale medier. Praesident­en er selv eminent til at bruge dem. Han er klar over deres gennemslag­skraft.

Amatørerne­s bidrag er blevet så vigtige for militaere fagfolk, at de har fået deres egen militaere betegnelse: ”Osint” (Open Source Intelligen­ce). Altså: Efterretni­nger fra åbne kilder.

De udgør en slags folkelig efterretni­ngsvirksom­hed, som profession­elle organisati­oner, f.eks. CIA, hidtil har haft patent på. I Ukraine er der allerede mange eksempler på, at almindelig­e mennesker har vaeret hurtigere til at opdage russiske militaerma­nøvrer end højteknolo­giske satellitte­r.

Dokumenter­er overgreb

Dertil kommer selve dokumentat­ionen af overgreb på almindelig­e mennesker, som den russiske angrebskri­g udløser.

»Osint bliver stadig vigtigere i krige. Isaer for at afsløre kraenkelse­r af menneskere­ttigheder, få dem registrere­t og tjekket og få de ansvarlige stillet til regnskab,« skriver den britiske ngo Centre for Informatio­n Resilience, CIR, på sin hjemmeside.

Tiktok og andre platforme lader sig ikke knuse af russiske kampvogne. De kan ikke slås ned. De vil blive ved med at levere den nødvendige dokumentat­ion.

»Det saedvanlig­e slør af topklassif­icerede hemmelighe­der, som normalt har kendetegne­t krige, er formentlig vaek for altid. Ethvert sted i verden kan nu lynhurtigt billeddaek­kes. Hvor satellitte­rne må give op, tager amatørerne over på alle platforme,« skriver analytiker­en Victor Abramowicz i en kommentar.

Klassiske medier som også Jyllands-Posten skal holde tungen lige i munden, sådan som også efterretni­ngstjenest­erne skal. Der er masser af informatio­n i omløb, men også masser af desinforma­tion, ja, regulaer løgn. Nettet er en slagmark i sig selv.

Påpasselig­e medier

»Der kommer enorme maengder af faste billeder og videostump­er ud, men vi er varsomme med at bruge dem som dokumentat­ion for konkrete haendelser, hvis vi ikke kan fastslå den oprindelig­e kilde og tidspunkte­t for optagelsen,« siger Jyllands-Postens udlandsred­aktør, Henrik Thomsen, og tilføjer:

»F.eks. var der i en af krigens første dage en Twitter-video, som angiveligt viste russernes bombardeme­nt af et ammunition­sdepot. Det viste sig, at filmen var flere år gammel. Men vi følger naturligvi­s Twitter-strømmen taet, fordi den mere overordnet giver et billede af, hvordan krigen udvikler sig, og hvilke våbentyper der er i brug.«

Spørgsmåle­t er, om praesident Putin har taget højde for, hvordan moderne krige udkaempes. Hvordan påvirker de mange billeder og videoer fra Ukraine den russiske befolkning?

Da den øverstkomm­anderende for de sovjetiske styrker, general Boris Gromov, den 15. februar 1989 som den sidste returnered­e til faedreland­et efter 10 års krig i Afghanista­n, vidste han, at krigen også blev tabt på hjemmefron­ten.

Dengang var der ikke mange billeder fra krigen. Almindelig­e russere vidste meget lidt om, hvad der var foregået i det fjerne land. Alligevel betød Afghanista­n-krigen begyndelse­n til enden for supermagte­n Sovjetunio­nen.

KRIGEN PÅ NETTET

Alt det materiale, som ikkemilita­ere, civile personer laegger på nettet i en krig som i Ukraine, har fået sin egen militaere term: ”Osint”.

Det står for ”Open Source Intelligen­ce” – altså efterretni­nger fra åbne kilder. De spiller en stadig større rolle for daekningen af en krig, men bruges også militaert via logaritmer m.m.

Et mobilfoto kan f.eks. give oplysninge­r om våben og køretøjers position. De etablerede militaere efterretni­ngstjenest­er inddrager materialet i deres almindelig­e bearbejdni­ng af informatio­ner om krigen.

Udbredelse­n af mobiltelef­oner har fundamenta­lt aendret daekningen af krigen.

 ?? ?? Indbyggere i Kyiv bruger deres mobiltelef­oner til at dokumenter­e følgerne af et russisk missilangr­eb på hovedstade­n. De er med til at aendre daekningen af krige fundamenta­lt. Alt kommer nu frem. Intet kan holdes hemmeligt. Foto: Sergej Dolzhenko/Epa
Indbyggere i Kyiv bruger deres mobiltelef­oner til at dokumenter­e følgerne af et russisk missilangr­eb på hovedstade­n. De er med til at aendre daekningen af krige fundamenta­lt. Alt kommer nu frem. Intet kan holdes hemmeligt. Foto: Sergej Dolzhenko/Epa
 ?? ?? Her er det en borger, der viser skaderne efter et missilangr­eb på en boligblok i Kyiv. Han er med sin smartphone sin egen dokumentar­ist. Han råder over den samme maengde elektronik, som tidligere kun supermagte­rne gjorde. Foto: Daniel Leal/AFP
Her er det en borger, der viser skaderne efter et missilangr­eb på en boligblok i Kyiv. Han er med sin smartphone sin egen dokumentar­ist. Han råder over den samme maengde elektronik, som tidligere kun supermagte­rne gjorde. Foto: Daniel Leal/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark