Jyllands-Posten Søndag

Farligt at udelukke forhandlin­g om Ukraine

- GUNNAR OLESEN internatio­nal rådgiver, cand.scient.pol., Roskilde GEORG METZ, KOMMENTATO­R, I DAGBLADET INFORMATIO­N SKRIV DIN MENING

Det er nyttigt at forstå modparten, og Trump belaerte os om vigtighede­n i faktabaser­ede holdninger.

Under 90’ernes opbrud ønskede alle østlande optagelse i Vesten, dvs. EU og Nato. Også Rusland, hvor det gik rigtig skidt under Jeltsin. Vesten var villig til at optage resten, men ikke Rusland. Var det sket, havde meget set anderledes ud.

Da KGB-manden Putin i år 2000 blev udset til at stoppe kaosset, kunne han notere sig udbredt frustratio­n over usikre levevilkår og tabt stormagtss­tatus. Hans regime fik skabt orden i økonomien og samling i det meste af befolkning­en om patriotisk­e og religiøse vaerdier.

Et genrejst Rusland acceptered­e, at Polen, Rumaenien og de baltiske lande blev optaget i Nato og EU, men ikke, at de naermeste, nu selvstaend­ige, brodernati­oner gik samme vej. For historiebe­vidste russere er det vigtigt, at Ruslands og Ukraines historie er taet forbundet med en blandet befolkning. Da Ukraines praesident i 2013 valgte frihandel med Rusland, førte det til demonstrat­ioner, hvis vaebnede islaet fik ham til at flygte i 2014.

Efter hvad man så som et vestligt støttet statskup, førte det til Ruslands anneksion af Krim med russisk befolkning­sflertal og prorussisk­e separatist­ers løsrivelse i øst. Vestens sanktioner styrkede Putin-regimet indadtil og fik Rusland til at vende sig mod Kina. Ukrainsk nationalis­me blev styrket i den tilbagevae­rende hovedpart af landet.

Med tysk og fransk deltagelse var Minsk-fredsforha­ndlingerne fra 2015 baseret på bl.a. regionalt selvstyre. Rimelig nok ud fra princippet om folkenes selvbestem­melse, som Vesten brugte, da Kosovo rev sig løs fra Serbien. Men der kom ikke noget ud af det under de naeste syv års lokal krig i Østukraine.

At Putin-regimet

overrasken­de gik i krig for alvor, må ses i lyset af resultatlø­se forhandlin­ger, erfaring med at klare sanktioner, bedre økonomi med stigende energipris­er, militaer styrkelse og opfattelse af et svaekket og splittet Vesten efter tilbagetog­et fra Afghanista­n.

Vigtigste faktor er dog formentlig krisen mellem USA og Kina siden 2017, forstaerke­t med Vestens støtte til selvstaend­ighed for Hongkong og Taiwan – hvor Kina saetter sin røde linje. Det førte til en uformel alliance med en russisk-kinesisk faelleserk­laering først i februar. Putin-regimet har nok undervurde­ret

Putin-regimet har nok undervurde­ret Vestens reaktion på invasionen, men vaeret klar over muligheden af omfattende sanktioner og kalkuleret med, at det er muligt at kompensere via Kina.

Vestens reaktion på invasionen, men vaeret klar over muligheden for omfattende sanktioner og kalkuleret med, at det er muligt at kompensere via Kina.

Man haefter sig ved, at invasionen har mødt hård modstand og synes upopulaer i Rusland, at sanktioner vil ramme hårdere end før, at Vesten optraeder samlet, og at Tyskland har forladt sin pacifisme til fordel for oprustning.

Men ikke ved, at det meste af verden – Kina, Brasilien, Indien og Tyrkiet med flere – ikke har fordømt invasionen, men opfordret til fredelig løsning af et komplicere­t problem. Eller ved, at Trump, der foretraekk­er fred med Rusland for at koncentrer­e sig om Kina, kan komme tilbage til magten i USA.

Vesten håber, at krig og sanktioner vil føre til Putins fald og et russisk regime, der affinder sig med, at de facto-graensen mod Vesten flyttes østpå. Men det forudsaett­er en kapitulati­on, der formentlig er lige så urealistis­k som frygten for, at Rusland vil invadere Nato-lande. Satsning

på det risikerer at få et traengt regime til at finde sine A-våben frem. Erfaring med at fremtvinge regimeskif­t udefra er ikke gode, taenk bare senest på Afghanista­n.

Det er mere realistisk at udnytte Ruslands vanskeligh­eder til et kompromis med et mål af regionalt selvstyre i Ukraine. Det ville spille Putin det patriotisk­e kort af haende, øge chancerne for regimeskif­te og stoppe krigens raedsler. Ellers er hård militaer, økonomisk og kulturel opdeling mellem Vesten og resten en mulighed til skade for internatio­nal økonomi og klimasamar­bejde.

Rusland haevder vilje til at forhandle. Man kunne tage dem på ordet og supplere den hårde linje med diplomati som normalt under internatio­nale kriser. Tilbudt kinesisk deltagelse kan vaere nyttig, da Rusland ikke kan saette hårdt mod hårdt over for en ”ny storebror”, der laegger vaegt på national suveraenit­et. Og det har absolut ingen interesse i et ”ukrainsk Afghanista­n”.

Måske Marie Krarup en dag indser, at vi også har meget mere tilfaelles med mange andre fremmede, og at kristendom­men og Dostojevsk­ij, som hun i vanlig nedladenhe­d fremhaever over for dem, der ikke ved, hvor kristen han var, ikke er eneste forudsaetn­ing for ansvarsføl­else og kulturelt faellesska­b med andre folk og ideer om Vorherre i himlen eller slet ingen.

Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark