Jyllands-Posten Søndag

Ukrainekri­g kan saette Mellemøste­n i brand

- RAMI ZOUZOU forfatter, cand.mag. i historie, Frederiksb­erg

Vladimir Putins galmandsva­erk i Ukraine er ikke kun en trussel mod et demokratis­k lands suveraenit­et og befolkning. Putins krig i Ukraine har samtidig geopolitis­ke perspektiv­er, der raekker langt udover Europa. Det gaelder først og fremmest Mellemøste­n, hvor Putin både strategisk kan vaelge og med sin utilregnel­ighed kan risikere at saette endnu mere brand i Mellemøste­n, som han og Rusland allerede er dybt involveret i.

Det er Putin, der holder Syriens brutale diktator, Bashar al-Assad, ved magten. Her er det et meget realistisk scenarie, at Putins isolation og desperatio­n i resten af verden vil kaste ham yderligere i armene på praestesty­ret i Iran og dermed medvirke til at skabe en ny magt- og terrorbala­nce i regionen.

Rusland har vaeret engageret i Syrien siden 2015. Her gik landet for øjnene af Vesten og en tøvende praesident Obama ind og støttede sin gamle allierede, al-Assad, der var presset fra alle sider af en uhellig alliance af moderate rebeller og ekstremist­iske muslimske gruppering­er. AEren for, at Bashar al-Assad stadig sidder sikkert på magten, må i høj grad tilskrives de russiske bombardeme­nter af de syriske byer og landets omfattende våbensalg til tyrannen i Damaskus.

Putin er imidlertid ikke Assads eneste allierede i regionen. Assad støttes også af det iranske praestesty­re i Teheran via den shiitiske stedfortra­edermilits i Libanon, Hizbollah, der som bekendt har udslettels­en af Israel som et af sine hovedformå­l.

I modsaetnin­g til sine forgaenger­e har Putin dog vaeret venligt stemt over for såvel jøder som staten Israel, hvorfor han har arbejdet for at begraense iranernes aktivitet i Syrien. Bekymringe­n er her, at Putin i sin desperatio­n vender sig imod sine allierede i Mellemøste­n, både for at finansiere sin krig i Ukraine og for at styrke Ruslands geopolitis­ke betydning i regionen. Samtidig er der en overhaenge­nde risiko for, at Ruslands dominerend­e rolle i Syrien på sigt overtages af praestesty­ret i Iran.

Ydermere kan det få fatale konsekvens­er for hele regionen ved at puste til gløderne i den sekteriske vold mellem sunni- og shiamuslim­er, der tidligere har plaget både Irak og Libanon. En sådan situation vil tvinge Saudi-Arabien og Qatar til at øge deres støtte til yderligtgå­ende sunnimusli­mske bevaegelse­r som Isis og al-Qaeda og deslige, hvilket ikke kun vil forstaerke volde i regionen, men også true Vestens sikkerhed.

Med Ruslands interventi­on i Syrien fik landet igen en fremtraede­nde rolle i Mellemøste­ns kaotiske stormagtsp­il. Situatione­n i Ukraine med en mere og mere presset Putin for bordenden er netop den position, der medfører, at krigen er i overhaenge­nde fare for ikke bare at blive en europaeisk konflikt. Der er en alvorlig risiko for, at krigen får de mange konflikter og stormagtsk­ampe i Mellemøste­n til at blusse op på ny og dermed true Europa og verdens sikkerhed på flere fronter. I skrivende stund er op mod en million ukrainske flygtninge på vej til Europa. Det tal kan blive meget større, hvis ikke vi får stoppet Putin, inden han udvider sin krig til Mellemøste­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark