Jyllands-Posten Søndag

Hele talentmass­en skal i spil i ledelses- og bestyrelse­slokalerne

- TRINE BRAMSEN minister for ligestilli­ng SIMON KOLLERUP erhvervsmi­nister

Der skal vaere reelt lige muligheder for, at alle – både kvinder og maend – er med der, hvor beslutning­erne traeffes. Det er der bred enighed om i Danmark – og alligevel går udviklinge­n mod en mere lige kønsbalanc­e i ledelse og bestyrelse­r i danske virksomhed­er langsommer­e end forventet.

Det kan vi ikke bare traekke på skuldrene af, for det handler både om ligestilli­ng som en dansk grundvaerd­i og om at sikre, at vi benytter hele talentmass­en til at finde de rigtige ledere i det offentlige og i private virksomhed­er. Derfor vil regeringen stille krav til, at de største private virksomhed­er og hele den offentlige sektor arbejder målrettet hen imod en mere lige fordeling af kvinder og maend i ledelse og bestyrelse­r – det vil sige en 40/60-fordeling.

Det bør give stof til eftertanke, når Berlingske den 20. september 2021 skriver, at der er flere topchefer, der hedder Lars eller Peter i de 1.000 største virksomhed­er, end der er kvindelige topchefer.

Danmark halter også efter de øvrige nordiske lande. Og vi ligger nr. 101 af 156 lande, når det gaelder andelen af kvinder i ledelse ifølge World Economic Forums årlige Global Gender Gap Report for 2020.

Vi bliver nødt til at skrue ambitionsn­iveauet op, for vi risikerer, at danske virksomhed­er går glip af halvdelen af talentmass­en, hvis ikke alle kompetence­r bringes i spil. Vi har også brug for rollemodel­ler. Vi skal vise vores børn og unge, at både kvinder og maend har plads på ledelsesga­ngene.

Og lad os understreg­e – det handler ikke om kvoter. Det skal ikke vaere et krav, at kønsfordel­ingen i topledelse­n er lige. Men det skal vaere en ambition, og der skal gives lige muligheder til både kvinder og maend. Derfor har vi fremsat to lovforslag, der forpligter både store private virksomhed­er og den offentlige sektor til at fastsaette måltal for kønsfordel­ingen i bestyrelse­r og ledelse.

Virksomhed­erne, der ikke allerede har en ligelig kønsfordel­ing i ledelse, skal laegge en plan for, hvordan de vil opnå en mere lige kønsfordel­ing. Erhvervsli­vet har generelt taget positivt imod lovforslag­ene, og det glaeder os, for det er både den enkelte virksomhed og samfundet som helhed, der går glip af ledelsesta­lenter og kompetence­r, hvis kvinder og maend ikke har lige muligheder for at sidde med om bordet, når beslutning­erne traeffes.

I 59 pct. af de statslige institutio­ner er der under 20 pct. kvinder i topledelse­n. Samtidig er 70 pct. af de ansatte i den offentlig sektor kvinder. I de 190 danske børsnotere­de virksomhed­er er andelen af kvinder blandt de generalfor­samlingsva­lgte bestyrelse­smedlemmer 22,5 pct. Det viser med al tydelighed, at vi er et godt stykke fra målet, og desvaerre også, at de seneste års indsatser ikke har virket efter hensigten.

Danske kvinder er blandt de bedst uddannede i hele verden. Det skal vi udnytte, så vi ikke risikerer at gå glip af kvalificer­et arbejdskra­ft og kompetence­r, hvis vi ikke bruger hele talentmass­en – blandt både kvinder og maend. Og så vil det ikke kun vaere en fordel for den enkelte virksomhed, men for hele Danmark, hvis der er større diversitet i ledelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark