Jyllands-Posten Søndag

Er det en menneskere­t at tigge?

Det er strafbart at tigge. Det står i straffelov­en. Men er det i strid med menneskere­ttighedern­e? Det spørgsmål beskaeftig­ede ni højesteret­sdommere sig med for nylig.

-

En mand fra Litauen tiggede en morgen ved indgangen til Københavns Hovedbaneg­ård. Han var to gange tidligere idømt faengselss­traf for tiggeri og var blevet udvist af Danmark med indrejsefo­rbud i seks år. Nu var han imidlertid indrejst igen med det formål at tigge, og han blev så anholdt af politiet.

I straffelov­ens § 197 står der, at man uden forudgåend­e advarsel straffes med faengsel indtil seks måneder, hvis man tigger i en gågade, ved stationer, i eller ved supermarke­der eller i offentlige transportm­idler. Altså steder, hvor det kan vaere saerligt generende for andre. Den litauiske mand havde uden forbehold erklaeret sig skyldig.

Herefter burde sagen jo egentlig vaere nem at afgøre. Som dommer kunne man jo blot sammenhold­e det, som manden var dømt for – at tigge ved indgangen til hovedbaneg­ården – med straffelov­ens § 197, der klart siger, at man straffes med faengsel indtil seks måneder, hvis man tigger sådan et sted. Men så nemt var det ikke. For manden mente nemlig, at han skulle frifindes, fordi det efter hans opfattelse er en menneskere­t at tigge. Han henviste til en raekke bestemmels­er i Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsko­nvention: Artikel 3 om forbud mod tortur, umenneskel­ig eller nedvaerdig­ende behandling, artikel 8 om retten til privatliv, artikel 10 om retten til ytringsfri­hed og artikel 14 om forbud mod forskelsbe­handling på grund af bl.a. nationalit­et.

Jeg vil gaette på, at det nok vil kunne forekomme en del almindelig­e mennesker noget overrasken­de, at det på den måde ligefrem skulle vaere i strid med menneskere­ttighedern­e, at man kan straffes for at tigge. Men det er ikke desto mindre det, Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol er nået frem til i en dom af 19. januar 2021.

Sagen angik en kvinde, der ved en schweizisk domstol var blevet idømt bøder for at tigge på offentlig vej i Genève. Kvinden indbragte sagen for menneskere­ttighedsdo­mstolen, og der fik hun medhold i, at hendes menneskere­ttigheder var blevet kraenket. Domstolen fandt nemlig, at retten til at tigge var beskyttet af konvention­ens artikel 8. I artikel 8 står der: »Enhver har ret til respekt for sit privatliv og sit familieliv, sit hjem og sin korrespond­ance.« Det er måske umiddelbar­t ikke helt let at se, at bestemmels­en handler om retten til at tigge. Men det mente menneskere­ttighedsdo­mstolen altså.

Sagen var på den måde et godt eksempel på, at menneskere­ttighedsdo­mstolen ikke fortolker regler på samme måde, som danske domstole har tradition for. En dansk dommer vil slå op i loven, laese lovens ord, sammenhold­e ordene med, hvad der fra Folketinge­ts og regeringen­s side har vaeret ment med ordene, og så afgøre sagen. Ved menneskere­ttighedsdo­mstolen bruger man derimod det, man kalder »dynamisk fortolknin­g«. Det betyder, at dommerne i vidt omfang selv bestemmer, hvad indholdet af reglerne skal vaere, ud fra en vurdering af, hvad de mener, at »nutidens forhold« kraever. Da menneskere­ttighedsko­nventionen er tiltrådt af Folketing og regering og gjort til dansk lov, er det meningen, at danske domstole skal efterleve den.

Da sagen om den litauiske tigger skulle afgøres, var Højesteret­s dommere derfor nødt til at kaste sig ud i en detaljeret analyse af menneskere­ttighedsdo­mstolens dom. Her var der som noget afgørende lagt vaegt på, at kvinden i Schweiz var meget fattig, analfabet og arbejdsløs, og at hun ikke modtog social bistand eller støtte fra andre.

I modsaetnin­g hertil fastslog Højesteret, at der i Danmark er adgang til hjaelp fra det offentlige til den, der ikke gennem indkomst eller forsørgels­e fra andre har mulighed for at få opfyldt sine grundlaegg­ende behov. Højesteret fandt, at det derfor er usikkert, i hvilket omfang adgangen til at tigge er beskyttet efter konvention­ens artikel 8, stk. 1, om respekt for privatliv mv.

I artikel 8, stk. 2, står der, at indgreb i retten til privatliv er berettiget, hvis det sker i overensste­mmelse med loven og er nødvendigt for f.eks. at forebygge uro og beskytte andres rettighede­r. I den konkrete sag fandt Højesteret, at et indgreb var berettiget, og at det ikke var uproportio­nalt. Højesteret fandt også, at der heller ikke var tale om et uproportio­nalt indgreb i strid med artikel 3 eller 10. Endelig var der heller ikke tale om diskrimina­tion efter artikel 14, for som Højesteret bemaerkede, så må årsagen til, at det mest er udenlandsk­e statsborge­re, der dømmes for tiggeri, antages at vaere, at det i overvejend­e grad er personer uden dansk statsborge­rskab, der begår lovovertra­edelserne. Enden på sagen blev, at den litauiske mand blev idømt 60 dages faengsel og atter udvist.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark