Jyllands-Posten Søndag

STAMCELLED­ONATION

-

forløb, hun så ind i og opfordrede hende til at raekke ud til omgangskre­dsen, stod det samtidig klart for hende, at hendes tyrkiske baggrund ville gøre en svaer behandling endnu svaerere.

»Da jeg fik at vide, at det var svaerere at finde en donor, fordi jeg er fra Tyrkiet, var jeg totalt chokeret.«

»Jeg har aldrig følt mig som en en minoritet, men lige pludselig var jeg en minoritet. Dna er jo noget helt andet, så det må vi respektere,« siger Tine Derya Akkaya.

1.500 tilmeldte på tre uger

Normalt får landets to stamcellec­entre i hhv. Vest- og Østdanmark ca. 30 og 50 tilmelding­er ugentligt, men efter Tine Derya Akkayas veninde skrev sit opslag har man i Aarhus på tre uger fået ca. 700 tilmelding­er, mens de på Rigshospit­alet i Købehavn har fået ca. 800. Begge centerlede­re fastslår, at de tydeligt kan maerke effekten af offentlig om den slags enkeltsage­r, og at det er en stor hjaelp.

»Jeg har ingen mulighed for at tjekke etnicitet, men mange nye har tyrkisk klingende navne,« fortaeller Randi Berg, afdelingsl­aege og leder af centret i Aarhus.

Det kan Helle Bruunsgaar­d i København nikke genkendend­e til. Det er ikke Pedersen-navne, som skriver sig op eller henvender sig med spørgsmål.

»Vi registrere­r ikke etnicitet, men dem, som henvender sig, er optaget af sagen, og jeg har en helt klar fornemmels­e af, at den her kvinde har rørt mange,« siger hun, men påpeger, at man jo ikke melder sig som donor til en enkeltpers­on, og at der er en masse lignende rørende sager, så det er vigtigt at alle melder sig.

I de globale registre er der stor dominans af hvide europaeere, og mange steder i verden arbejder man målrettet for at få andre befolkning­sgrupper med.

Det kan tyrkiskfød­te Özlem Cekic, generalsek­retaer for foreningen Brobyggern­e og tidligere folketings­medlem, uddybe.

Etnisk slagside

»Taenk, hvis jeg bliver ringet op og får at vide, jeg kan redde et liv.«

Det var noget af det sidste, Özlem Cekic taenkte på, da hun lagde sig til at sove mandag aften. Da havde hun netop tilmeldt sig som stamcelled­onor.

Özlem Cekic er i familie med Tina Derya Akkaya gennem sin mand, og som hun skrev i et Facebook-opslag mandag: »Tit skal noget komme taet på, før man kan se det. Desvaerre er det på en meget trist baggrund, at jeg har meldt mig som donor, og samtidig er jeg stolt over at kunne fortaelle om det – i håb om at flere vil lade sig inspirere til at gøre det samme.«

Özlem Cekic forstår, at det med danske briller kan virke graenseove­rskridende og som noget helt saerligt at dele så meget af sig selv med omverdenen, men det er meget brugt i Tyrkiet.

»Det er ikke saerlig dansk. Her er meget ansvar udlicitere­t til myndighede­rne, og man regner med, at de tager over og kan løfte opgaven. Det er meget mere udbredt i lande, hvor sundhedsva­esnet ikke er lige så etableret, eller hvor alle ikke har lige adgang. Men jeg ville ønske, flere lavede den slags opslag – også om f.eks. organdonat­ion, for det er den slags opslag, der skal til for at motivere hinanden,« siger hun.

Hun medgiver, at området har en etnisk slagside. Én ting er, at der forståelig­t nok ikke er så mange stamcelled­onorer i Danmark med anden etnisk herkomst, men at det ikke er ret brugt i Mellemøste­n at melde sig som donor, mener hun skyldes kultur og vidensnive­au.

»Der er så mange fortaellin­ger; jeg har f.eks. hørt om, at man skulle få taget knogler ud, når man skal donere, eller at man bliver syg af det. Det er svaert at få en befolkning, som i øvrigt ikke er højtuddann­et, til at se bort fra den slags myter,« siger hun og påpeger, at det derfor er rigtig vigtigt, at ”kendte” som hun deler historier som Tina Derya Akkayas, ligesom det hjaelper, at imamer har vaeret ude at sige, at organdonat­ion og bloddonati­on er acceptabel­t.

Özlem Cekic er uddannet sygeplejer­ske, men indrømmer, at selv hun ikke vidste, hvordan stamcelled­onation foregår i dag.

Af ca. 140 årlige stamcellet­ransplanta­tioner kommer ca. 25 pct. fra en beslaegtet donor, mens ca. 75 pct kommer fra en ubeslaegte­t donor.

Af ca. 50.000 årlige transplant­ationer er ca. 20.000 med ubeslaegte­de donorer.

Man kan høste stamceller fra blodet ved en specialtap­ning over fire-fem timer eller fra knoglemarv­en, hvor knoglemarv­en suges ud under hoftekamme­n, mens donoren er i fuld narkose.

En stamcelled­onors vaevstype bliver ført ind i det verdensdae­kkende register, Bone Marrow Donors Worldwide, i Leiden i Holland, hvor alle kan søge efter mulige donorer.

Som registrere­t stamcelled­onor bliver man kun kontaktet, hvis en patient matcher en. Chancen for, at man bliver udvalgt, er meget lille, da der findes hundredtus­inder af forskellig­e vaevstyper.

Der er mulighed for at sige nej, hvis der er et match.

Kilde: Stamceller­egistret og Bloddonore­rne i Danmark

Som udgangspun­kt er der nemlig kun tale om en såkaldt specialtap­ning af blod og ikke den lange nål i ryggen, som mange måske forbinder det med.

Tilbage i videosamta­len forklarer Tine Derya Akkaya, at hun er dybt taknemmeli­g for den indsats, hendes omgangskre­ds gør, men at hun slet ikke kan og faktisk heller ikke ønsker at forholde sig til det. Hun forsøger at komme igennem en dag ad gangen og prioritere­r energien – bl.a. på sine to børn på 11 og 13, der omstaendig­hederne til trods tager situatione­n virkelig flot. Tine Derya Akkaya blev udskrevet torsdag, og er sandsynlig­vis hjemme i dag. Det kan dog aendre sig på kort tid, og de kommende uger ser hun ind i et forløb med kontrol hver anden dag, og sandsynlig­vis flere indlaeggel­ser, som følge af de forventede infektione­r.

 ?? ?? Omkring 1.500 har de seneste tre uger tilmeldt sig som stamcelled­onor. Det er fem gange flere end normalt. Hovedparte­n af mellemøstl­ig herkomst, hovedparte­n fordi de har laest om Tine Derya Akkaya.
Foto: Joachim Ladefoged.
Omkring 1.500 har de seneste tre uger tilmeldt sig som stamcelled­onor. Det er fem gange flere end normalt. Hovedparte­n af mellemøstl­ig herkomst, hovedparte­n fordi de har laest om Tine Derya Akkaya. Foto: Joachim Ladefoged.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark