Jyllands-Posten Søndag

Vesten gør klogt i at forstå Putin bedre end bare kalde ham ”gal”

- HENRIK DAY POULSEN psykiater, ph.d., København K

Siden invasionen af Ukraine har der vaeret mange ytringer vedr. Vladimir Putins psykologis­ke sammensaet­ning. Flere har båret mere praeg af følelsesma­essig reaktion end rationel tilgang. Putin er blevet kaldt »den nye Hitler«, psykopat, gal og sindssyg.

Man skal passe meget på med at fjerndiagn­osticere personer.

Jeg er mange gange blevet spurgt om f.eks. Donald Trumps og Mette Frederikse­ns personligh­ed og svaret, at jeg jo ikke kan udtale mig om personer, jeg ikke har mødt. Men deres handlinger kan jo nogle gange give et hint.

Pentagon har i 2008, altså laenge før den nuvaerende invasion, gennemgået Putins handlinger, udtalelser og vaeremåde. Her kom man frem til, at han led af en tilstand inden for det autistiske spektrum, nemlig Aspergers syndrom. Denne hypotese blev genoplivet i mange medier i 2015 og stammer fra en taenketank i Pentagon; altså en samling af hjerner, der nok ikke hører til de dummeste i verden!

Som psykiater giver det mening, hvis Putin lider af Aspergers syndrom. Personer med Aspergers syndrom er socialt handicappe­de og ofte optaget af saerintere­sser. De er rigide og har svaert ved at acceptere, at andre ser anderledes på et emne, end de selv gør. De kan blive voldsomt irriterede på andre mennesker og forsøge at blokere for dialog og udfordre modparten med, hvad der kan anses for saerdeles upassende adfaerd. F.eks. naegter Putin ofte at give hånd, han har taget en hund med til møder med Angela Merkel, der angiveligt er angst for hunde, og for nylig sat Emmanuel Macron ved et påfaldende langt bord, så kommunikat­ion mellem de to naesten var umulig. Altså en magtdemons­tration, der psykologis­k set er påfaldende og upassende.

Hvis Putin lider af Aspergers syndrom, skal man ikke regne med, at han lader sig påvirke af empati og fornuft. Personer med Aspergers syndrom lever ofte i deres eget univers og er meget rigide og besvaerlig­e, hvis de ikke får deres vilje. Har man et magtmonopo­l som Putin, hvor anderledes taenkende får mundkurv på, kan hans afvigende adfaerd derfor fortsaette graenseløs­t. Indtil et kup i Kreml afsaetter ham. Vil man i en konstrukti­v dialog, er man nødt til at imødekomme personer med Aspergers syndrom til en vis graense. Møder de kun modstand og obstruktio­n, vil de kun blive bekraeftet i, at de har ret.

Hitler er af flere psykiatere blevet beskrevet som psykopat, og i de sidste år muligvis egentlig sindssyg med paranoide traek. Sådan ser jeg ikke Putin. Men jeg kan naturligvi­s tage fejl. Aspergers syndrom er ingen alvorlig psykiatris­k sygdom, mere et handicap, der gør personen god til at bestride visse funktioner inden for egen interesses­faere, men helt uduelig som leder. Og måske derfor ser vi nu Putin foretage nogle meget dumme valg. Putin har sikkert heller ikke respekt for sine modstander­e. Det tyske ugemagasin Stern havde for et par uger siden Putin og Zelenskij på forsiden med overskrift­en ”Krigeren versus entertaine­ren”. Og det er nok meget sigende for, hvordan Putin ser sig selv og sine modstander­e. Vejen til at undgå tredje verdenskri­g er derfor, at vi i Vesten begynder at gøre os mere umage i at forstå Putin fremfor blot at kalde ham en ”sindssyg psykopat”. Måske har Pentagon en pointe?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark