Jyllands-Posten Søndag

Joe Bidens Europa-rejse skal sikre en sammentømr­et linje i Nato og EU

Den amerikansk­e praesident­s rejse til Bruxelles i naeste uge sker på et kritisk tidspunkt for USA og for praesident Joe Biden selv. Spørgsmåle­t er, hvor langt han vil gå med sin støtte til Ukraine.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk MICHAEL DESCH, PROFESSOR UNIVERSITY OF NOTRE DAME I VIRGINIA

Når USA’s praesident Joe Biden i naeste uge lander i Bruxelles på sin første Europa-rejse, efter krigen i Ukraine brød ud i sidste måned, sker det på et af de mest kritiske tidspunkte­r i den stadig mere og mere blodige konflikt i Europa. Af samme grund vil mødet også markere et vendepunkt for Joe Biden selv, efter at han de seneste måneder har kaempet med dårlige meningsmål­inger og en stadig mere splittet amerikansk kongres. Med krigen i Ukraine har USA igen fået en samlet sag at kaempe for, og det vil praesident­en udnytte til det yderste, lyder det fra flere kilder. Samtidig vil Joe Biden over for resten af Natos 29 medlemslan­de og EU gøre det amerikansk­e standpunkt klart om, at USA ikke kommer til at indgå i en direkte krig med Rusland og landets praesident, Vladimir Putin.

Besøget sker, alt imens krigen i Ukraine fortsaette­r med uformindsk­et styrke.

For en uge siden angreb russiske styrker en militaerfo­rlaegning i det vestlige Ukraine taet på graensen til Polen. Ukrainske soldater fra militaerfo­rlaegninge­n har tidligere deltaget i faelles øvelser med Nato, og derfor ses angrebet som en farlig optrapning.Russiske luftstyrke­r angreb også i denne uge et teater i den krigshaerg­ede by Mariupol, hvor flere civile havde søgt tilflugt for at beskytte sig mod den fortsatte regn af bomber, der indtil videre ifølge tal fra FN har sendt godt 3,2 mio. ukrainske flygtninge på flugt.

Vigtigste rejse i årtier

Ifølge professor Michael Desch, der er leder af det internatio­nale center for sikkerheds­politik på University of Notre Dame i delstaten Indiana og tidligere har arbejdet i det amerikansk­e udenrigsmi­nisterium, er besøget derfor vigtigt for Joe Biden.

»Udadtil vil han signalere, at der er en enig front under USA, der står samlet over for Putin. Han vil på den måde spille sit kort som statsmand både over for USA og over for befolkning­erne i Europa, for at presset på Putin fortsaette­r, og det kan også styrke hans popularite­t i USA,« vurderer professore­n.

Ifølge tv-stationen CNN vil besøget da også vaere et af de vigtigste, som en amerikansk praesident har foretaget til Europa, i flere årtier. Undervejs vil Biden både deltage i et hasteindka­ldt Nato-topmøde i Bruxelles, ligesom han helt usaedvanli­gt også skal deltage i et EU-topmøde.

Samtidig vil praesident­en formentlig skulle have flere bilaterale møder på egen hånd. Flere har udtalt, at praesident­en bedst kan lide at mødes ansigt til ansigt med folk.

Men selv om Biden ifølge Michael Desch udadtil vil signalere enighed, vil han indadtil slå fast, at der er graenser for, hvad USA vil gå med til, når det handler om hjaelpen til Ukraine:

»Biden vil markere sine to røde linjer meget klart, og de er, at USA ikke kommer til at overskride den graense, hvor landet teknisk set kommer i krig med Rusland, ligesom han også vil gøre det klart, at hvis Rusland angriber et Nato-land,

vil USA selvfølgel­ig forsvare det,« siger professore­n. Bidens besøg kommer, efter at hans vicepraesi­dent Kamala Harris i sidste måned rejste til Polen for at gyde olie på vandene ift. den staerkt omdiskuter­ede sag om de såkaldte MIG-29-kampfly. Ifølge den polske regering skulle flyene overdrages til det ukrainske luftvåben, der har efterspurg­t utvetydig Natostøtte til at etablere en såkaldt no-fly zone over Ukraine. Men ifølge USA vil en sådan handling kunne give Rusland et påskud for at eskalere krigen, fordi det kan tvinge amerikaner­ne til at skyde russiske fly ned over Ukraine.

Sagen har siden udviklet sig til et mindre indenrigsp­olitisk drama i USA.

Tirsdag udtalte Det Republikan­ske Partis minoritets­leder i Senatet, Mitch McConnell, at han ikke har mødt nogen i Senatet, der er imod, at de omstridte polske

Joe Biden skal se på, hvad der er bedst for USA, og tro mig, det er ikke at starte en tredje verdenskri­g.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark