Jyllands-Posten Søndag

Skoler frygter manglende støtte til flygtninge­børn

-

De mange tusinde flygtninge fra Ukraine, som forventes at bosaette sig i Danmark, har sat Danmark på en stor samfundsma­essig opgave. Ikke mindst skolevaesn­et.

Repraesent­anter fra landets skoler frygter, at der ikke er penge nok til at tilbyde de ukrainske børn et ordentligt skoleforlø­b.

KL og regeringen skal til juni forhandle om flere penge til skolerne, men det er alt for sent, lyder det i en faelles pressemedd­elelse fra fra Danmarks Laererfore­ning, Skoleleder­ne og foraeldref­oreningen Skole og Foraeldre.

» Der er brug for klare rammer her og nu, så kommuner og skoler har vished for, at den nødvendige finansieri­ng følger med, når ledelsen aktuelt skal afholde udgifter til at lave et godt tilbud til de ukrainske børn.«

Bekymringe­n går ifølge formand for Skoleleder­foreningen Claus Hjortdal på, at skolerne ikke får fuld kompensati­on for udgifterne.

»Skolerne har en udgift allerede nu, og det giver os udfordring­er. KL siger, at det bliver udlignet, og så finder man ud af pengene, når de bliver udbetalt. Men vi har under coronatide­n set, at der ikke bliver kompensere­t i fuldt omfang. Vi har brug for at have en garanti for, at der kommer en form for kompensati­on, så snart vi ved, hvor mange børn vi har,« siger han.

Claus Hjortdal forudser, at der skal mange nyansaette­lser til for at tage sig af bølgen af kommende elever.

Der er blandt andet brug for laerere med erfaring fra modtagerkl­asser og personale, som behersker det ukrainske sprog og kan tage vare på børn, der er psykisk ramt af krigen.

»Lige nu arbejder vi på at ansaette nogle af de ukrainske foraeldre som hjaelpelae­rere. Hvis der er børn, der har traumer, skal vi kunne hjaelpe. Vi ved, at der ikke er psykologer nok lige nu, så vi bliver nødt til at henvise dem til privatpsyk­ologer. Vi skal også kunne yde tolkebista­nd til foraeldren­e,« siger Claus Hjort.

Siden 24. februar er flere end tre millioner flygtet fra krigen i Ukraine. Red Barnet har tidligere vurderet, at mindst 40 pct. af de flygtende er børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark