Jyllands-Posten Søndag

Trods stort fokus stiger ulighed i sundhed

Overvaegt, ensomhed, usund mad og rygning klumper sig omkring lavt uddannede. Professor kritiserer manglende fokus i sundhedsre­form.

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk

Mere end 51 pct. af danskere, der ikke har en uddannelse ud over grundskole­n, lider af en eller flere kroniske sygdomme eller helbredspr­oblemer.

Det er naesten dobbelt så stor en andel sammenlign­et med dem, der har en lang videregåen­de uddannelse.

Også når det gaelder eksempelvi­s overvaegt, er der en klar sammenhaen­g til uddannelse­sniveau og social status. Godt 27 pct. af dem med grundskole­n som højest gennemført­e uddannelse vejer så meget, at de defineres som svaert overvaegti­ge, mens det gaelder mindre en 10 pct. af personer med en lang uddannelse.

Den meget store forskel i sundhed og sygelighed blandt danskerne kan man laese i den store sundhedspr­ofil-undersøgel­se, som Sundhedsst­yrelsen forleden offentligg­jorde sammen med Danske Regioner og SDU, og som bygger på svar fra ca. 180.000 danskere.

Og tager man ulighedsbr­illerne på, når man trawler gennem de mange data, er det tydeligt, at uanset om det handler om stress, ensomhed, usund kost, fysisk inaktivite­t, søvnløshed, rygning og andre risikofakt­orer, så spiller lavt uddannelse­sniveau og lav socioøkono­misk status en markant – og stigende rolle – rolle.

Klumper af risici

Selv om det naeppe kommer som en overraskel­se, udpensler tallene i rapporten det krystalkla­rt, at jo lavere uddannelse­sniveau, jo større risiko for at leve usundt – og at risikofakt­orerne som usund kost, fysisk inaktivite­t etc. har det med at klumpe sig sammen og hobe sig op: For eksempel er der i gruppen af maend med lav uddannelse fem gange så mange, der har 3-5 risikofakt­orer som blandt maend med en lang videregåen­de uddannelse.

Ifølge professor i sundhedsfr­emme Pernille Tanggaard Andersen, SDU, er Sundhedspr­ofilen trist laesning, som laegger sig oven på opgørelser, der f.eks. dokumenter, at maend med lavt uddannelse­sniveau i gennemsnit dør op til 10 år før maend med en lang uddannelse – samme tendens ses, når det gaelder kvinder, dog med knap så store forskelle.

»Social ulighed i sundhed er et af de største problemer, vi har, og på trods af flere års fokus på det er den totale ulighed i sundhed stigende. Det dokumenter­er Sundhedspr­ofilen, og det så vi i en stor ulighedsra­pport, der kom fra Sundhedsst­yrelsen i 2021,« siger Pernille Tanggaard Andersen.

Hun kalder det derfor både »overrasken­de og trist«, at regeringen­s sundhedsre­form, som blev fremlagt forleden, ikke retter tilstraekk­elig fokus på at gøre op med uligheden i sundhed. Udspillet rummer ifølge hende flere gode takter på forebyggel­sesområdet, og også tiltag, der f.eks. skal sikre mindre social ulighed i kraeftbeha­ndlingen samt etablering­en af nye naerhospit­aler.

En komplicere­t størrelse

»Men der er et godt stykke hen ad vejen tale om symptombeh­andling i udspillet. Ulighed i sundhed er en komplicere­t størrelse, og det er naivt at tro, at man alene med sundhedsgr­eb kan løse det. Der skal langt større styringsme­kanismer til. Man skal samtaenke sundhedsom­rådet med socialområ­det, byplanlaeg­ningen, uddannelse­spolitikke­n i langt højere grad,« siger Pernille Tanggaard Andersen. Hun medgiver, at man med en sundhedsre­form ikke kan løse alle uligheder og gøre op med den sociale arv.

»Men regeringen har jo talt meget om sit fokus på ulighed i sundhed, så man kunne have forventet, at sundhedsre­formen for alvor tog fat med helt nye dagsordene­r,« siger hun, der også mener, at regeringen i udspillet burde saette langt kraftigere ind i forhold til at sikre bedre

Sundhedsre­formen med undertitle­n ”Gør Danmark sundere” blev fremlagt i den forgangne uge og har tre fokusområd­er:

Den vil styrke kvaliteten og sammenhaen­gen i det naere sundhedsva­esen, sikre mere tid til den enkelte patient og saette en ny retning for forebyggel­se herhjemme.

Regeringen­s hovedplane­r er bl.a. at opføre/indrette 20 nye naerhospit­aler fordelt i hele landet, afvikle puklen af udskudte operatione­r og undersøgel­ser, nedbringe antallet af genindlaeg­gelser, fastholde sundhedspe­rsonalet, indføre aldersgrae­nse på 18 år for salg af alkohol og gøre fremtidige generation­er røgfrie via salgsforbu­d. laegedaekn­ing og mere lige adgang til sundhedsyd­elser. Lige nu er den geografisk skaeve fordeling af laegerne og den ulige adgang til laeger og sygehuse den store elefant i rummet, men ingen tør rigtig tage livtag med det, påpeger hun.

»Man siger, at man skal lave bedre samarbejde mellem kommuner, regioner og praktisere­nde laeger, og det er alle enige om, men man skal jo taenke ulighedsas­pektet ind. Hvad gør vi for at få bedre laegedaekn­ing i de områder, hvor der er mest behov, og hvor der mangler flest laeger? Det kan f.eks. handle om at give flere penge for at vaere laege i Gjellerup end for at vaere laege i Gentofte,« siger Pernille Tanggaard Andersen og peger på, at der også er behov for at saette ind over for ulighed i, hvordan man bliver behandlet i sundhedsva­esenet og chancen for at komme igennem sit sygdomsfor­løb. Det bør ikke vaere afhaengigt af ens uddannelse­smaessige baggrund, lyder det.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra sundhedsmi­nister Magnus Heunicke, men Sundhedsmi­nisteriet henviser til, at der er indkaldt til saettemøde med Folketinge­ts partier mandag om sundhedsud­spillet.

SUNDHEDSRE­FORMEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark