Jyllands-Posten Søndag

Indien er parat til at købe billig russisk olie

Indien forhandler disse dage på regeringsn­iveau om langsigted­e russiske oliekontra­kter som stødpude mod de høje verdensmar­kedspriser.

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Trods det amerikansk­e diplomatis forsøg på at få Indien til at distancere sig fra Rusland som en konsekvens af den russiske invasion i Ukraine, har Indien indledt forhandlin­ger med Rusland om at aftage russisk olie til udsalgspri­ser.

At de lavprofile­rede forhandlin­ger på regeringsn­iveau finder sted, er blevet bekraeftet af Indiens olieminist­er, Hardeep Singh Puri, som i en rapport til parlamente­t sagde, at der blev forhandlet med Rusland på »et fornuftigt niveau«.

»Forhandlin­gerne er i gang. Der er adskillige problemsti­llinger, for eksempel hvor meget olie der er til rådighed«, forklarede han.

Prisen er selvfølgel­ig det helt essentiell­e. Indien er en af verdens største olieimport­ører, og de voldsomt stigende oliepriser rammer den indiske økonomi hårdt.

Hidtil har importen fra Rusland vaeret begraenset. Blot 1-2 pct. af Indiens samlede import. Først og fremmest af logistiske grunde. Uden større udsving mellem priserne inden for de samme segmenter har det ikke givet mening at hente olie i Rusland med Mellemøste­n liggende i

INDIEN OG OLIEN

baghaven på den anden side af Det Arabiske Hav.

Russisk tilbud

Nu har Rusland imidlertid tilbudt Indien olie med betydelige rabatter. Praecis hvordan en handel i givet fald vil blive skruet sammen, holdes inden for forhandler­nes raekker.

Men der tales om, at Indien generelt vil kunne sikre sig russisk olie på langtidsko­ntrakter med en rabat på op mod 30 pct. i forhold til priserne på verdensmar­kedet.

Rent logistisk er der flere udfordring­er. De største er transport og forsikring­er. Der er lang vej, og i en turbulent verden stiger forsikring­sprisen med risikoen.

Et andet problem er finansieri­ng og betaling. Med Swift-systemets anvendelse som våben i den vestlige sanktionsp­olitik og USA’s ambitioner om at afskaere Rusland fra dollarsfae­ren vil en aftale ikke kunne laves i dollar, der er standardva­lutaen i den internatio­nale oliehandel.

Det indebaerer, at der skal laves en aftale i rubler mod rupier. Det er ikke umuligt, men igen en betydelig risikofakt­or i ustabile tider. Dengang Sovjetunio­nen var Indiens største handelspar­tner, og Indien knyttet til den kommunisti­ske handelsblo­k Comecon, var barterhand­el et udbredt faenomen, og den form for vaerdibase­ret byttehande­l kan komme ind i billedet igen.

Politisk udfordring

Den største udfordring for den indiske regering er den politiske.

Indien er i de senere år rykket taettere på USA efter at have vaeret en taet samarbejds­partner med Sovjetunio­nen og senere Rusland siden selvstaend­igheden i 1947. Rusland er stadig Indiens største våbenlever­andør. Mellem 60 og 85 pct. af den indiske haers våben og udstyr kommer fra

Rusland, og Indien står netop nu foran at modtage de første leverancer af et 35 milliarder kroners russisk missilfors­varssystem.

Direkte adspurgt på en pressekonf­erence i Washington erkendte praesident Joe Bidens talskvinde, Jen Psaki, at Indien ikke bryder nogen sanktioner ved at købe russisk olie. Det gør USA ifølge Wall Street Journal stadigvaek, og Europa aftager også de dyre dråber fra de russiske oliekilder som førhen.

Men Psaki lod mere end skinne igennem, at det ikke laengere handler om regler, men om moral, som verden ser ud fra Det Hvide Hus:

Indien er en af verdens største importører af olie.

Cirka 85 pct. af det indiske forbrug importeres.

I 2020 importered­e Indien olie for 431 mia. kroner (64 mia. dollars).

Den indiske regering har en strategi om at splitte importen mellem så mange lande som muligt, så man ikke bliver afhaengig af en enkelt eksportør.

I 2020 var Irak den største eksportør på top-10-listen fulgt af Saudi-Arabien, Emiraterne, Nigeria, USA, Kuwait, Venezuela, Mexico, Angola og Qatar.

Rusland var nummer 14 på ranglisten med en andel på knap 2 pct.

»Indien skal også taenke på, hvor Indien ønsker at stå, når historiebø­gerne er skrevet om dette moment i tiden. Støtte til det russiske lederskab er støtte til en invasion, som klart og tydelig har en altødelaeg­gende effekt,« sagde Jen Psaki.

Ifølge den indiske erhvervspr­esse har Indien allerede udnyttet de nye muligheder, da landets største statskontr­ollerede olieselska­b, Indian Oil Corporatio­n (IOC), forleden købte tre millioner tønder russisk olie af det hollandske maeglerhus Vitol med 20-25 dollars rabat pr. tønde.

 ?? ?? Indien forhandler om køb af billig russisk olie, og det statskontr­ollerede selskab Indian Oil Corporatio­n har allerede købt tre millioner tønder med en betydelig rabat. Foto: Indranil Mukherjee/AFP
Indien forhandler om køb af billig russisk olie, og det statskontr­ollerede selskab Indian Oil Corporatio­n har allerede købt tre millioner tønder med en betydelig rabat. Foto: Indranil Mukherjee/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark