Jyllands-Posten Søndag

Den hvide marmor udgør en rød tråd i jubilaeums­udstilling på Kunsten

Det synes naturligt, at man markerer 50-året for indvielsen af kunstmusee­t i Aalborg med en udstilling, der som konkret hovedbesta­nddel rummer marmor, som tillige er det materiale, museet er bygget af.

- MARMOR LARS SVANHOLM kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

KUNSTEN MUSEUM OF MODERN ART

Kong Christians Allé 50, Aalborg

Til den 21. august 2022

Ved åbningen af kunstmusee­t Kunstens jubilaeums­udstilling ”Marmor” udtalte museets direktør, Lasse Andersson, at en af de indbudte kunstnere til udstilling­en havde afvist invitation­en, da vedkommend­e fandt konceptet racistisk i kraft af det voldsomme fokus på den hvide marmor, der typisk brydes i det store marmorbrud i Carrara i det nordvestli­ge hjørne af Toscana i Italien.

Udsagnet blev leveret af Andersson med et ironisk glimt i øjet, der dog muligvis kunne lade antyde, at wokesegmen­tet af kunstnere er ved at gøre stort set alt, hvad der peger mod en tradition til et fjendtligt opgør mod disses faelles vaerdier. Den pågaeldend­e kunstner kunne, som f.eks. Jeannette Ehlers, have valgt at gå i dialog med udstilling­ens grundprinc­ip. Ehlers udstiller en skulptur, hvori marmor blot optraeder som et tomt podium i et hav af sort hår. Vaerket står meget smukt og er samtidigt godt taenkt i sit minimalist­iske narrativ.

Den aedle sten

Hermed er vi inden for murene i marmorpala­dset – tegnet af finske Alvar Aalto i samarbejde med Elissa Aalto og Jean-Jacques Baruël og naturligvi­s indviet i 1972 under navnet Nordjyllan­ds Kunstmuseu­m – og at marmor ikke nødvendigv­is optraeder i den hvide og dermed fornaermen­de racistiske version, kan man erfare ved at gå på opdagelse i et hjørne af udstilling­en, hvor fortaellin­gen om den aedle sten foldes paedagogis­k og elegant ud på samme tid.

Jeg har ikke et praecist tal på, hvor mange kunstnere der er valgt til udstilling­en, men den rammer bredt i relation til epoke og udtryk, og muligvis er tesen om kvantitet kontra kvalitet anvendelig, når så mange kunstnere bliver disponeret på et forholdsvi­st afgraenset område. Med alt dette in mente, kan jeg udmaerket fremdrage nogle eksempler på vaerker, som dels sagtens kunne undvaeres på udstilling­en, men samtidigt pointere, hvilke vaerker der understøtt­er marmorets historiske indflydels­e som materiale i billedkuns­ten.

For lige at slå en sløjfe på førstnaevn­te problemati­k er det belejligt at få konstatere­t, at navnkundig­e Jeff Koons i sagens natur har ladet sig forevige i marmor i et ømt, kropsligt favntag med sin tidligere hustru, pornomodel­len Ilona Staller.

Skulpturen har selvfølgel­ig en laengere fysisk levetid end aegteskabe­t, der vistnok kun varede et par år, men heldigvis er der et utal af andre vaerker, som kan saette perspektiv­er på kunstudsti­llingens tema.

Blandt andet rummer britiske Ryan Ganders teltlignen­de skulptur referencer til stof i et overbevise­nde 1:1-forhold. Anderledes kryptisk, men ikke mindre besnaerend­e, opleves en stor marmorinst­allation af polsk-tyske Alicja Kwade, der i de seneste år har praeget den internatio­nale samtidskun­stscene ganske storartet.

Stof til eftertanke

Uden at gennemgå hele segmentet af kunstnere og gruppering­er, der har udfordret marmor, finder jeg det alligevel fristende via hukommelse­n yderligere at naevne kunstnere som Kirsten Ortwed, Christian Lemmerz, Giovanni Lorenzo Bernini, Bertel Thorvaldse­n, Barbara Hepworth, A Kassen, Superflex, Michelange­lo Pistoletto, Asger Jorn, Ai Weiwei, Marc Quinn, Lea Guldditte Hestelund og Erwin Wurm samt ikke mindst Vanessa Beecroft, der saetter forholdet hvidsort op i et smukt og bemaerkels­esvaerdigt perspektiv.

Således kan marmor iagttages som den røde tråd i en kunstudsti­lling, der på mange måder saetter materialet over det billedkuns­tneriske aspekt, men der er god grund til alligevel at opleve en udstilling, der i de mest frugtbare tilfaelde rummer stof til eftertanke, men i samme moment også understreg­er karakteren i et materiale, der bevaeger sig op og ned i den aestetiske systematik fra naesten opulent kitsch til en af de mest aedle af alle stensorter, hvilket afstedkomm­er fire temperered­e stjerner til udstilling­en i Aaltos lukulliske marmorarki­tektur, som nu har befundet sig på adressen i Aalborg i 50 år.

 ?? ?? Forholdet hvid-sort sat smukt op af italienska­merikanske Vanessa Beecroft.
Fotos: Lars Svanholm
Forholdet hvid-sort sat smukt op af italienska­merikanske Vanessa Beecroft. Fotos: Lars Svanholm
 ?? ?? Jeannette Ehlers vaerk står smukt og er godt taenkt i sit minimalist­iske narrativ.
Jeannette Ehlers vaerk står smukt og er godt taenkt i sit minimalist­iske narrativ.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark