Jyllands-Posten Søndag

Kevin Magnussen fik øjnene op for noget nyt i USA

Der er optimisme i Haas-lejren forud for saesonstar­ten i Bahrain. Bilen har farten, men dens holdbarhed kan blive en akilleshae­l.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

I Formel 1 er ens vaerste konkurrent holdkammer­aten, der holder i garagen lige ved siden af. Det er ham, man måler sig op mod, for han kører i nøjagtig den samme bil. Sådan har det altid vaeret, og sådan var det også, da Kevin Magnussen forlod løbsserien i 2020. Men efter et år i USA har han laert noget nyt.

I USA kørte han langdistan­celøb, hvor han havde en makker, som han skulle samarbejde med. Jo mere erfaringsu­dveksling, jo bedre.

»For mig har det sat fokus på at arbejde sammen med de andre kørere som et team uden barrierer, hvor man i Formel 1 typisk har en sindssyg hård intern kamp mellem kørerne,« siger Kevin Magnussen, der hos Haas har fået den unge tysker Mick Schumacher som holdkammer­at.

»Når kørerne begynder at bruge hinanden, er der meget erfaring på kryds og tvaers, der kan komme teamet til gode, og det har vi som individuel­le Formel 1-kørere en interesse i, så jeg tror, at jeg vil tage noget af det med mig og arbejde mere med Mick – i hvert fald vaere mere åben, end jeg har vaeret før, for jeg tror, at det kommer os alle sammen til gode,« siger Kevin Magnussen, der åbner saesonen med Haas søndag kl. 16 i Bahrain.

Den slags er gode nyheder for Haas-teamchef Günther Steiner.

»Kevins styrke er, at han har vaeret igennem både opog nedture i karrieren, og det har gjort ham meget staerkere, så han er forberedt på den her udfordring. Kevin kan vaere en god leder for holdet, fordi han har mere erfaring end Mick, så jeg synes, at det er et godt par, vi har,« siger Günther Steiner.

Spår god start

Haas’ resultater under de to vintertest i henholdsvi­s Barcelona og Bahrain har vakt en vis opsigt. I fjor endte holdet som nummer 10 og sidst i konstruktø­rernes verdensmes­terskab, men adskillige iagttagere er optimistis­ke på holdets vegne, hvor f.eks. motorsport­smediet The Race over en masse parametre som hastighed og holdbarhed vurderer Haas til at vaere det femtestaer­keste team i feltet.

Internt hos Haas sporer man også en vis optimisme hos teamchef Günther Steiner.

»Vi har en masse problemer med bilens holdbarhed, som jeg er lidt bange for, men hvis vi kan komme i mål, er jeg forsigtig optimist i forhold til, at vi kan score point,« siger Günther Steiner.

Siden den sidste test i søndags har teamets ingeniører således arbejdet med at få raceren gjort klar til grandprixe­t.

»Jeg har set en lang liste af forbedring­er på de problemer, vi har haft, så der er blevet arbejdet igennem. Man kan ikke garantere, at de så holder, for det er en helt ny bil, og der er ikke mange komponente­r på bilen, der kommer fra den gamle, så der vil vaere børnesygdo­mme, men jeg krydser fingre for, at vi har fået taget hånd om problemern­e og fået bilen gjort staerkere,« siger Kevin Magnussen.

Haas’ fokus er at få bilen til at holde et helt løb.

»Det er vi mere fokuseret på end at få fart ud af den, og det er en positiv situation, selv om vi ikke er der, hvor vi gerne vil vaere. Slutresult­atet skal selvfølgel­ig vaere at have styr på både performanc­e og holdbarhed, men en gammel motorsport­skliché er, at det er lettere at gøre en hurtig bil holdbar end en holdbar bil hurtig,« siger den 29-årige dansker.

Gode bånd til Ferrari

Den nidobbelte Le Mans-vinder og nuvaerende Formel 1ekspert på Viaplay Tom Kristensen er også optimistis­k på Haas’ vegne, men han baserer sin fornemmels­e på en anden parameter. Haas-bilen er bygget op omkring alle de dele, der overhovede­t er mulige at købe inden for reglemente­t fra et andet hold – og i Haas’ tilfaelde er det Ferrari.

»Ferrari ser staerke ud efter vintertest­en, og de har knyttet gode bånd til Haas, så jeg ser positivt på Haas’ muligheder. Hvor de ligger, kan vaere svaert at svare på, men hvis Haas kan køre med om top-10-placeringe­r, er det et fantastisk udgangspun­kt, og det vil vaere et godt tidspunkt for Kevin at komme tilbage,« siger Tom Kristensen.

Han peger på, at Alfa Romeo og Williams ser ud til at vaere i med bunden, som Haas var i fjor.

»Det er de to hold, de skal kaempe med, og derefter ser det ud, som om det er rigtig taet mellem Aston Martin, Alpine, Alphatauri,« siger Tom Kristensen.

Han mener, at Kevin Magnussen har haft godt af at have et år uden for Formel 1.

»Han er blevet gladere og mere afslappet. Han har kørt på baner, som han ikke har prøvet før, så han har et bedre helhedsind­tryk af motorsport­en, og alternativ­et havde faktisk vaere en katastrofe, for Haas var ingen steder sidste år i Formel 1 og brugte tiden på at udvikle bilen til 2022, og de lod de unge kørere halte igennem,« siger Tom Kristensen.

Derfor mener han, at det er god timing for Kevin Magnussen at komme tilbage i år.

Tidligere måtte holdene varme daekkene op til 100 grader foran og 80 bagtil før daekskifte. Nu er det 70 grader på begge. Dermed får bilerne svaerere ved at stå fast efter daekskifte.

Det er svaert at forestille sig, at Formel 1-saesonen anno 2022 spaendings­maessigt kan komme op på siden af sin faetter fra 2021, hvor de to hovedrolle­indehavere

– Lewis Hamilton og Max Verstappen – udvekslede slag, som var de endt i en boksekamp. Max Verstappen trak sig ud som vinder.

I 2022 er der dog kommet nye biler, der er designet helt fra bunden, hvorfor alt er kastet op i luften, og alle store teams kan melde sig som seriøse konkurrent­er. Den mest interessan­te kørerrokad­e er George Russell, der er ny makker til Lewis Hamilton. Valtteri Bottas er skiftet til Alfa Romeo, hvor han får kinesiske Guanyu Zhou som makker. Kevin Magnussen er tilbage i Formel 1, hvor han erstatter Nikita Mazepin hos Haas. Alex Albon er også tilbage i Formel 1 for Williams, mens

Kimi Räikkönen og Antonio Giovinazzi er ude – begge fra Alfa Romeo.

Motor: Mercedes

Carlos Sainz Jr.

Spanien

Alder: 27 år

Antal løb: 141

Grandprix-sejre/ VM-titler: 0/0

Charles Leclerc

Monaco

Alder: 24 år

Antal løb: 81

Grandprix-sejre/ VM-titler: 2/0

Pierre Gasly

Frankrig

Alder: 26 år

Antal løb: 86

Grandprix-sejre/ VM-titler: 1/0

Yuki Tsunoda

Japan

Alder: 21 år

Antal løb: 22

Grandprix-sejre/ VM-titler: 0/0

20. marts kl. 16.00

27. marts kl. 19.00

10. april kl. 07.00

24. april kl. 15.00

8. maj kl. 21.30

22. maj kl. 15.00

29. maj kl. 15.00

12. juni kl. 13.00

19. juni kl. 20.00

3. juli kl. 16.00

10. juli kl. 15.00

24. juli kl. 15.00

31. juli kl. 15.00

Silverston­e, Storbritan­nien

28. august kl. 15.00 Spa-Francorcha­mps, Belgien

4. september kl. 15.00

11. september kl. 15.00

2. oktober kl. 14.00

9. oktober kl. 7.00

23. oktober kl. 21.00

30. oktober kl. 21.00

13. november kl. 19.00

Emilia-Romagna, Italien

20. november kl. 14.00

Fernando Alonso

Spanien

Alder: 40 år

Antal løb: 336

Grandprix-sejre/ VM-titler: 32/2

Esteban Ocon

Frankrig

Alder: 25 år

Antal løb: 89

Grandprix-sejre/ VM-titler: 1/0

Motor: Ferrari

Motor: Mercedes

Sakhir, Bahrain

Jeddah, Saudi-Arabien

Melbourne, Australien

Miami, USA

Barcelona, Spanien

Monte Carlo, Monaco

Baku, Aserbajdsj­an

Montreal, Canada

Spielberg, Østrig

Paul Ricard, Frankrig

Budapest, Ungarn

Zandvoort, Holland

Monza, Italien

Singapore, Singapore

Suzuka, Japan

Austin, USA

Mexico City, Mexico

Sao Paolo, Brasilien

Yas Marina, Abu Dhabi

Valtteri Bottas

Finland

Alder: 32 år

Antal løb: 179

Grandprix-sejre/ VM-titler: 10/0

Guanyu Zhou

Kina

Alder: 22 år

Antal løb: 0

Grandprix-sejre/ VM-titler: 0/0

 ?? ?? Kevin Magnussens velkendte nummer 20 pryder atter en Formel 1-racer. Søndag køres saesonens første løb i Bahrain. Foto: Mazen Mahdi/AFP
Kevin Magnussens velkendte nummer 20 pryder atter en Formel 1-racer. Søndag køres saesonens første løb i Bahrain. Foto: Mazen Mahdi/AFP
 ?? ?? For at øge muligheden for at overhale er der blevet indført gennemgrib­ende aendringer på bilernes aerodynami­ske opbygning. Både front- og bagvinge er blevet dramatisk aendret, mens — og det kommer vi stensikker­t til at høre mere om — sidekasser­nes luftindtag er blevet et konkurrenc­eparameter.
Fra 13 til 18 tommer daek, samt hjulkapsle­r.
På grund af de større daek og nye sikkerheds­foranstalt­ninger er vaegten øget fra 752 til minimum 798 kg inklusive køreren.
ALLE LØBSTIDER ER DANSK TID
For at øge muligheden for at overhale er der blevet indført gennemgrib­ende aendringer på bilernes aerodynami­ske opbygning. Både front- og bagvinge er blevet dramatisk aendret, mens — og det kommer vi stensikker­t til at høre mere om — sidekasser­nes luftindtag er blevet et konkurrenc­eparameter. Fra 13 til 18 tommer daek, samt hjulkapsle­r. På grund af de større daek og nye sikkerheds­foranstalt­ninger er vaegten øget fra 752 til minimum 798 kg inklusive køreren. ALLE LØBSTIDER ER DANSK TID
 ?? ??
 ?? ?? Motor: Honda
Motor: Honda
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark