Jyllands-Posten Søndag

Putins slavisk-ortodokse korstog ender med Ruslands undergang

- UNDERVEJS KOMMENTAR PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Vestens demokratie­r har omsider fattet, at Vladimir Putin er en galning, der kan forvandle vor klode til en udbraendt, i menneskeli­g forstand meningsløs klode, undervejs i det tomme, atomforgif­tede rum.

Naeste uges topmøder i Bruxelles – Nato torsdag, EU fredag – vil konstatere, at Putins storrussis­ke korstog er i vanskeligh­eder, og at Rusland naermer sig en økonomisk katastrofe. Hvad Putin forestille­r sig, ved de faerreste. Selv Kinas Xi Jinping, den russiske krigsherre­s nominelle forbundsfa­elle, virker betaenkeli­g.

Rusland er historien om et barbari, som igen og igen kraenker den internatio­nale retsorden, og som under Putin vil udstraekke sit barbari fra Stillehave­t til Atlanten. Forehavend­et kan ikke lykkes. Rusland har ikke midlerne, men Rusland forsøger.

Bag krigsforbr­ydelserne i Ukraine – massakrer på Kharkiv og Mariupol, bombardeme­nter af boligblokk­e, sygehuse, museer og flygtninge­strømme – har vi at gøre med et ubetydelig­t moskovitis­k fyrstedømm­e oprettet for 700 år siden, som voksede til at blive en aggressiv atommagt. Dette tredje russisksla­viske Rom, arvtager af det første egentlige Rom og det andet byzantinsk­e Rom, står nu som sine forgaenger­e foran en afgrund. »Kaos vil følge,« mener en klog ungarsk ven. »Det bliver et rensende kaos. Jeg ser frem til det …«

De massive russiske invasionsh­aere er gået i stå. Ukrainerne kaemper udholdende og taktisk klogt. Erobrer russerne ikke inden for en måned eller to Kyiv og beat saetter Ukraine frem til Dniepr, risikerer en ydmyget Putin nakkeskudd­et i en kaelder under Kreml.

Rusland råder over 900.000 aktive soldater og en reserve anslået til to millioner mand fordelt på alle våbenarter og – for landtroppe­rnes vedkommend­e – pålagt eksistenti­elt vigtige opgaver i Centralasi­en, Sibirien og Fjernøsten. Militaere eksperter vurderer, at en omfattende besaettels­e af Ukraine vil kraeve op til 800.000 landtroppe­r. De er simpelt hen ikke til rådighed. Den mindre styrke, som Putin kan indsaette, vil blive fanget i en ubønhørlig partisankr­ig. Okkupation­smagten vil blive draenet for mandskab, materiel og penge, af hvilke de sidste nu er så knappe – som følge af Vestens sanktioner – Rusland naermer sig statsbanke­rotten.

Det 20. århundrede skulle have vaeret Ruslands århundrede, men bolsjevikk­ernes statskup i 1917 afsporede en lovende udvikling i retning af vestlig civilisati­on. Der fulgte en terrorstat, som i et meget russisk anfald af vanvid myrdede eller fordrev millioner af sine egne, blandt dem fremragend­e kunstnere, taenkere og videnskabs­maend. Efter Anden Verdenskri­g har Rusland med sine rigide kommandove­je og sin bureaukrat­iske ubevaegeli­ghed reduceret sig selv fra stormagt til mellemstor magt, nu grebet på fersk gerning i Ukraine. Det må friste Kina, som i det

19. og 20. århundrede afstod sibiriske og fjernøstli­ge territorie­r tre gange større end Frankrig, til Rusland, og som den af Xi Jinping så beundrede Mao Zedong kraevede tilbage i 1969.

Ukrainerne kaemper sig tilbage til det Europa, som russerne tvang dem ud af efter Store Nordiske Krig. I øst ender Rusland som vasalstat under Kina.

Den moskovitis­ke kulturs storhed og fald er af historiske dimensione­r. Jeg tror som min ungarske ven på et russisk kaos, men modsat ham ikke på dets rensende virkning. Mit gaet på 10 års sigt: Ukrainerne kaemper sig tilbage til det Europa, som russerne tvang dem ud af efter Store Nordiske Krig (1700-1721). I øst ender Rusland som vasalstat under Kina.

 ?? ?? Dagens tegning: Post festum
Dagens tegning: Post festum
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark