Jyllands-Posten Søndag

Pro-putinismen­s spøgelse hjemsøger stadig Europa

- PETER KREKO direktør, Political Capital Institute, Senior Fellow, Cepa, Popback Fellow, Cambridge University

Den 15. marts fejrede ungarerne årsdagen for deres kamp for uafhaengig­hed. Denne frihedskam­p blev startet mod habsburger­ne, men blev i sidste ende nedbrudt af de faelles styrker fra Habsburg og det russiske kejserrige i 1849.

Ungarns premiermin­ister Viktor Orbáns tale afspejlede dog ikke ånden i denne vigtige festdag, men fremhaeved­e derimod vigtighede­n af at holde tilstraekk­elig afstand til både Rusland, Ukraine, EU og USA. Han mener også, at Ungarn er nødt til at opretholde lave energipris­er, og i det er russisk gas og atomenergi nøglekompo­nenter. Han holdt igen med at fordømme Ruslands brutale angreb på Ukraines suveraenit­et og understreg­ede blot vigtighede­n af at bevare freden og tilføjede, at »Ungarn ikke bør komme imellem den russiske hammer og den ukrainske ambolt«. Han kaldte ligeledes den forenede ungarske opposition, som har opfordret til en samlet vestlig reaktion på konflikten, for »krigsmager­e«.

Da journalist­er spurgte, hvorfor Orbán ikke havde sluttet sig til et besøg af de polske, tjekkiske og slovenske premiermin­istre i det belejrede Kyiv, svarede hans pressechef: »Premiermin­isteren kender til besøget, men han har ingen planer om selv at tage til Kyiv i øjeblikket.« Polen og Slovenien er i de senere år blevet set som allierede med Orbán, så denne situation afslører, hvor isoleret Orbán nu er. Selv om Orbán for det meste

Ungarns praesident, Viktor Orbán, holdt i sin tale den 15. marts – årsdagen for ungarernes kamp for uafhaengig­hed – igen med at fordømme Ruslands angreb på Ukraine, skriver Peter Kreko i dette indlaeg. Foto: Marton Monus/Reuters svømmer med EU- og Nato-strømmen, når det kommer til sanktioner, gør han det modvilligt. Det er der tre grunde til.

Den første grund er økonomisk. Igennem de senste 12 år har Ungarn styrket båndene til Vladimir Putins Rusland og andre østlige diktaturer og har argumenter­et for pragmatism­e i udenrigsha­ndel og erhvervsli­v. Aftaler med Rusland omfatter både den russiske energigiga­nt Rosatom, der står for udvidelsen af det ungarske atomkraftv­aerk Paks, indkøb af nye metrotogvo­gne fra Rusland, støtte til Metrovagon­mash (russisk ingeniørfi­rma specialise­ret i metrosyste­mer og jernbaner) frem for en ungarsk ansøger i et egyptisk udbud og flytning af hovedkvart­eret for IIB, Internatio­nal Investment Bank, til Budapest. Disse projekter har dog haft en tendens til at gavne private snarere end offentlige interesser. Orbán var den eneste leder af et EU- og Natomedlem­sland, der besøgte Moskva (uden at tage til Kyiv) i februar på det, han kaldte en »fredsmissi­on«.

Den anden grund er ideologisk. På trods af at Orbán citerede pragmatisk­e årsager og »nationale interesser«, er den ideologisk­e naerhed mellem Orbáns Ungarn og Putins Rusland blevet mere og mere tydelig. Siden 2014, hvor den ungarske premiermin­ister første gang naevnede Rusland som en »rollemodel«, har Orbán taesket vestlige liberale demokratie­r med deres påståede svaghed, mangfoldig­hed og mangel på »traditione­lle vaerdier«. Mange af hans handlinger var inspireret af Putin. Han centralise­rede medierne på samme måde, som Putin gjorde det efter ”Kursk”ubådskatas­trofen, og han brugte Kremls fremgangsm­åde – via opkøb gennem Fidesz-sympatiser­ende oligarker og kraftige forsøg på at udrydde uafhaengig­e og kritiske medier.

Han har søgt at skabe et »befaestet« Ungarn baseret på antivestli­ge konspirati­onsteorier med samme fremgangsm­åde som den model, der nu er i spil i Rusland. Han har vedtaget lovgivning, der afskaffer udenlandsk finansiere­de ngo’er og kriminalis­eret »fremme af homoseksua­litet« under daekke af at bekaempe paedofili.

Den tredje grund er geostrateg­isk: Orbán håbede, at hans politik gennem de seneste 12 år ville passe til den nye verdensord­en, han forestille­de sig med Vestens undergang og Østens opblomstri­ng. Denne ønsketaenk­ning førte til et totalt svigt af strategisk fremsyn: Orbáns taette forhold til Putin gjorde

Orbán blind over for de åbenlyse trusler, Rusland udgjorde mod ikke kun Ukraine, men det vestlige demokrati.

Orbán var overbevist om, at Putin ikke ville angribe Ukraine. Da det alligevel skete, skabte det i omkring en uge kaos i kommunikat­ionen fra regeringen­s side. Man sendte stort set alle mulige budskaber til vaelgerne, lige fra de mest høgeagtige pro-atlantisis­tiske til prorussisk­e konspirati­onsteorier. Orbán støttede sanktioner­ne, ringede til Zelenskyj og lod ukrainske migranter komme ind. Ungarn stoppede også hurtigt med at blokere Ukraines bestraebel­ser på at blive optaget i EU og Nato, og det så ud til, at det ungarske diplomati kunne vende tilbage til normal tilstand.

Efter blot en uges planlaegni­ng og afvejning af stemningen slog Fidesz-regeringen sig dog fast på et ”vindende” budskab, som skulle spaende over begge sider af debatten og få folk i Ungarn til at stimle sammen. De to dele af dette budskab blev gentaget af Orbán i hans tale den 15. marts: fred og billig energi. Orbán har fornemmet bekymringe­rne om sikkerhed i vaelgerbas­en og søger at bevare kontinuite­ten med sin putinofile retorik fra før krigen.

Hvis Orbán forbliver ved magten efter valget den 3. april, vil han vaere en trussel mod Vesten ved at bryde enheden i sanktioner­ne og bruge dem som et forhandlin­gskneb i fremtidige beslutning­er i

Det Europaeisk­e Råd og til at afpresse sine såkaldte allierede med vetoer. Genopretni­ngsmidlern­e er ekstremt vigtige for Ungarn, og Frankrigs praesident, Emmanuel Macron, lader til at vaere villig til at frigive dem for at bevare EU’s enhed og dermed nå sine egne mål under det franske formandska­b.

Putinismen­s spøgelse hjemsøger stadig Europa – og isaer Ungarn. Det vigtigste er, at EU – som har vist sig at vaere mere effektivt og stødsikker­t, end mange troede – erkender og agerer imod denne trussel. Der bør foretages to øjeblikkel­ige og nødvendige ting: at saette Ungarn under sanktionsr­egimet og at imødegå statsstøtt­et prorussisk desinforma­tion, der kommer fra EU- og Nato-regeringer, som søger at undergrave enheden i disse alliancer.

Hvis Orbán forbliver ved magten efter valget den 3. april, vil han vaere en trussel mod Vesten ved at bryde enheden i sanktioner­ne og bruge dem som et forhandlin­gskneb i fremtidige beslutning­er i Det Europaeisk­e Råd og til at afpresse sine såkaldte allierede med vetoer.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark