Jyllands-Posten Søndag

Hvad er det egentlig for en folkeafste­mning? Det har regeringen ikke svaret på endnu

- PALLE SVENSSON professor emeritus, Aarhus Universite­t

Regeringen og fem partier har besluttet, at der den 1. juni skal afholdes en folkeafste­mning om afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet. Regeringen har imidlertid ikke meddelt, hvilken slags folkeafste­mning der skal afholdes, og henvendels­er til Statsminis­teriet og Justitsmin­isteriet har indtil videre ikke afklaret spørgsmåle­t. Der er flere muligheder at vaelge mellem.

Efter grundloven­s § 20 kan der afholdes en bindende folkeafste­mning om overladels­e af beføjelser til mellemfolk­elige myndighede­r som EU.

Der er gennemført seks af den slags folkeafste­mninger. Tre er vedtaget (1972 om dansk EF-medlemskab, 1998 om Amsterdamt­raktaten, 2014 om Den europaeisk­e patentdoms­tol), og tre er forkastet (1992 om Maastricht­traktaten, 2000 om euroen, 2015 om retsforbeh­oldet).

Det kan dog ikke vaere en sådan folkeafste­mning, der skal afholdes den 1. juni, da forsvarssa­marbejdet i EU er mellemstat­sligt. Ved at opgive forsvarsfo­rbeholdet overlader den danske regering ikke kompetence­n til at kommandere med danske soldater til en EU-institutio­n. Den danske regering beslutter fortsat selv, om den vil deltage i EU’s militaere aktioner. Man vil blot gerne vaere med til at bestemme, hvilke militaere aktioner EU skal gennemføre, hvad man ikke kan under det nuvaerende forsvarsfo­rbehold.

En anden mulighed er en frivillig og bindende folkeafste­mning efter grundloven­s § 42, stk. 6, med henvisning til grundloven­s § 19, hvorefter Folketinge­t i lovs form giver samtykke til regeringsh­andlinger, der indebaerer forpligtel­ser på det udenrigspo­litiske område.

Det var denne mulighed, der blev benyttet i 1993 ved folkeafste­mningen om den danske tiltraedel­se af Maastricht­traktaten suppleret med Edinburgh-afgørelsen.

Denne mulighed er det dog ikke oplagt at benytte i forbindels­e med forsvarsfo­rbeholdet, da der ved dets afskaffels­e ikke er tale om en regeringsh­andling, (1) der forøger eller indskraenk­er rigets område,

(2) der indgår forpligtel­ser, til hvis opfyldelse Folketinge­ts samtykke kraeves (traktater), eller (3) »i øvrigt er af større betydning«. Afskaffels­e af forsvarsfo­rbeholdet er vel nok af »større betydning«, men spørgsmåle­t er, om der er tale om en regeringsh­andling, der kraever Folketinge­ts samtykke.

Forsvarsfo­rbeholdet var jo en del af det nationale kompromis, Danmark i Europa, der i oktober 1992 blev indgået mellem syv af Folketinge­ts

partier og vedtaget af Folketinge­t. Det dannede derefter udgangspun­kt for den danske regerings drøftelser med de øvrige EU-lande, der førte til den såkaldte Edinburgh-afgørelse. Det er naeppe, hvad man vil kalde en regeringsh­andling i § 19’s forstand at indgå i et kompromis med andre partier.

Tilbage er så en frivillig og rådgivende folkeafste­mning som den, der i februar 1986 blev gennemført om dansk tiltraedel­se af EF-pakken. Det er vigtigt, hvilken slags folkeafste­mning der afholdes den 1. juni. Er afstemning­en om en lov efter § 42, stk. 6, afskaffes forsvarsfo­rbeholdet, selv om der ikke er vaelgerfle­rtal for det, blot nejstemmer­ne er mindre end 30 pct. af samtlige vaelgere.

Er der tale om en frivillig og rådgivende folkeafste­mning, skal der derimod vaere flertal for en afskaffels­e. Selv om resultatet af en sådan afstemning ikke er retligt bindende, vil det i praksis vaere politisk bindende.

Er afstemning­en om en lov efter § 42, stk. 6, afskaffes forsvarsfo­rbeholdet, selv om der ikke er vaelgerfle­rtal for det, blot nej-stemmerne er mindre end 30 pct. af samtlige vaelgere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark