Jyllands-Posten Søndag

Vetoretten i FN skal begraenses

- OLE OLSEN specialkon­sulent, Roskilde

Ruslands angreb på Ukraine har igen vist konsekvens­en af, at FN og isaer FN’s Sikkerheds­råd alene blev konstruere­t af sejrherrer­ne i Anden Verdenskri­g. Sikkerheds­rådets fem permanente medlemmer kan hver isaer blokere for beslutning­er, også når de selv er på dagsordene­n som trussel mod freden.

Dette betyder langtfra, at FN’s behandling af krigen er meningsløs. Det er en klar markering, at 13 af sikkerheds­rådets 15 medlemmer klart fordømmer Ruslands invasion – og at der i FN’s generalfor­samling den 2. marts var et flertal på 141 mod 5 for det samme synspunkt. Men forløbet aktualiser­er, at vetoretten i sikkerheds­rådetbør forsøges aendret. Forslaget om, at der mindst skal to permanente medlemmer til et veto, eller at et medlem ikke kan tage stilling til sig selv, har vaeret fremsat mange gange, men de permanente medlemmer vil ikke slippe deres magt. Men et nyt forsøg må gøres.

På den normative side er der ikke rimelig tvivl i FN om, at invasionen er en kraenkelse af folkerette­n og af FN’s charter. Ruslands påstand om, at »den militaere aktion« er et indgreb for at beskytte borgere i Ukraine mod overgreb, savner sandhedsbe­vis. Og det fremgår af bestemmels­er om krigsførel­se nedfaeldet i Genève-konvention­erne, at mulig acceptabel krig handler om militaere mål – ikke om angreb på civilbefol­kningen.

Ukraine indbragte tre dage efter invasionen krigen for Den Internatio­nale Domstol i Haag. Den afsagde med et flertal på 13 mod 2 en kendelse den 16. marts om, at Rusland øjeblikkel­ig skal stoppe krigshandl­ingerne. Den afviser dermed også den russiske påstand om, at interventi­onen sker for at beskytte mod folkedrab, og laegger ansvaret for krigen på Rusland. Men domstolen har ingen soldater, der kan håndhaeve dommen.

Også Den Internatio­nale Kriminaldo­mstol (ICC) er ved at forholde sig til invasionen. Den åbnede den 2. marts for en undersøgel­se på opfordring af en raekke østeuropae­iske lande. Ukraine er ikke fuldgyldig­t medlem af ICC, men har accepteret dele af grundlaget. Derfor kan der formentlig­t rejses en sag om krigsforbr­ydelser mod Putin og andre ansvarlige personer.

Jeg er på det rene med, at udfaldet af en krig militaert afgøres på slagmarken, og at Rusland om lidt kan stå med en form for sejr. Moralsk og folkeretli­gt har Rusland dog allerede tabt. De globale institutio­ner er trådt i karakter med de få muskler, som de er blevet tildelt. Men flere bør bevilges.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark