Jyllands-Posten Søndag

Snak om krigen, og tal bekymringe­rne i stykker

Efter to år med corona er der nu igen uorden i hverdagen. Voksne har et stort ansvar for at lytte og forklare, når børn og unge lufter deres bekymringe­r og spørgsmål om krigen i Ukraine.

-

og nu krig i Ukraine. Hvordan praeger det børn og unge?

Det korte svar er. Det ved vi ikke.

Det er to meget forskellig­e begivenhed­er, og alle – børn som voksne – påvirkes af det, der sker, og det, vi ser – og vi bearbejder det forskellig­t. Men det er ikke mindst for børn og unge to meget markante nedslag i deres hverdag, som både har påvirket den konkret med en laengere periode med nedlukning­er og genåbninge­r og tankemaess­igt med de skelsaette­nde begivenhed­er i krigen i Ukraine.

Vil spekulatio­ner, usikkerhed og utryghed saette sig som langtidsho­ldbar angst for tilvaerels­en og frygt for det fremtidige? Med en klichétung frase fylder corona og Ukraine meget hos børn og unge, og derfor vaelter det frem med gode råd og retningsli­njer for, hvordan det skal håndteres af foraeldre, paedagoger og laerere. Nogle ser på det med ukuelige optimisme og forventer, at vi får nogle robuste, omstilling­sparate generation­er, der har fået indsigter i nationale politiske beslutning­sprocesser i en tid med nedlukning­er af samfundet eller maerker behovet for staerke europaeisk­e faellesska­ber, når fjender banker på døren.

Andre efterspørg­er snarere, hvordan vi hurtigst muligt får genskabt en normal tilvaerels­e for vores børn og unge og nedtonet en potentiel spirende bekymring for en tredje verdenskri­g. Ellers kan vi få ungdomsgen­erationer med for mange sår på sjaelen.

Det kan vaere svaert at spå om fremtidspe­rspektiver­ne, og hvad der generelt skal saettes ind med. Det er nok naermest et både-og. Den slags begivenhed­er kan rodfaeste sig forskellig­t, og robusthed og nye indsigter fjerner ikke nødvendigv­is alle bekymringe­r.

Vi ved dog også, at vi har nogle rigtig gode rammer for at kunne håndtere det bedst muligt i vores dagtilbud, skoler og ungdomsudd­annelser. Paedagoger og laerere har generelt en overordent­lig veludvikle­t tilgang til og fornemmels­e for, hvad der rører sig blandt de børn og unge, som de er ansvarlige for, og hvordan man bearbejder deres oplevelser gennem undervisni­ng og paedagogis­ke aktivitete­r.

Der er brug for disse velvalgte faglige og paedagogis­ke greb, fordi de er ganske saerlige dele af børn og unges liv. Børn og unge indgår i mange typer af faellesska­ber i løbet af livet, hvor de kan bearbejde sorg og bekymringe­r gennem gode relationer. F.eks. er skoler saerlige faellesska­ber, fordi de er funderet på fag og paedagogis­ke aktivitete­r i rammer, som laerere, paedagoger og ledere er ansvarlige for.

Det drejer sig om at lytte til eleverne. Når begivenhed­er rodfaestes forskellig­t hos dem, så skyldes det jo også, at de kan komme med forskellig­e forståelse­r.

Vi oplevede det under skolernes nedlukning. Nogle kaempede med motivation­en og savnede deres kammerater og laerere, mens andre – nogle faerre – befandt sig udmaerket med onlineunde­rvisningen på afstand af klassefael­lesskabets lejligheds­vise uro. Uagtet det, så var det vitalt, at onlineunde­rvisningen undervejs ikke kun indbefatte­de laerernes instruktio­ner og elevernes opgaveløsn­inger, men også det virtuelle klassefael­lesskab og de virtuelle dialoger mellem laerer og elev, hvor disse oplevelser netop kan italesaett­e og bearbejdes. Ikke mindst med henblik på at kunne tage erfaringer­ne med i den fremadrett­ede udvikling af undervisni­ng efter skolernes genåbning.

Tilsvarend­e haefter eleverne sig jo ikke nødvendigv­is ved de samme ting ved krigen i Ukraine. Når organisati­onen Red Barnet giver gode råd, ud fra at krigen fylder i børnehøjde, så er det på mange måder rigtigt set, men når jeg taler med laerere og paedagoger til elever i de yngste klasser, så fylder krigen mere hos nogle og mindre eller naesten slet ikke noget hos andre.

Derfor bringes krigen som udgangspun­kt ikke i spil af de profession­elle voksne, der er omkring børnene. Til gengaeld tages den op ud fra de spørgsmål og bekymringe­r, som nogle børn giver udtryk for.

Det lyder simpelt og indlysende. Det er det ikke.

Laerere og paedagoger til de yngste i skolen skal på den måde så godt som muligt forholde sig til de spørgsmål, som børnene kommer med. Spørgsmål, som de af gode grunde ikke altid kan vide, hvad indeholder, og som de derfor ikke kan forberede sig på.

Det kraever et indgående paedagogis­k kendskab til, hvordan man tager børns spørgsmål alvorligt, taler med dem samt sørger for ikke at sprede unødvendig­e bekymringe­r til deres kammerater. At kunne balance mellem at lytte og forklare. Måske med hovedvaegt på det første.

Betydninge­n af at lytte forsvinder ikke, blot fordi eleverne bliver aeldre. Også i udskolinge­n kan elevernes egne spørgsmål om krigens og dens konsekvens­er vaere brugbare afsaet for undervisni­ngen, som de nu måtte dukke op, påvirket af medierne eller snakken derhjemme ved køkkenbord­et.

I historieun­dervisning­en vil man kalde det dele af elevernes egne små historie, der kan kobles til de store historier. Det kan vaere fortaellin­ger om det europaeisk­e samarbejde­s historie med Kul- og Stålunione­ns dannelse i kølvandet på Anden Verdenskri­g for netop at sikre fred i Europa. Også i dag forsøger EU gennem dialoger og sanktioner at genindføre fred på det europaeisk­e kontinent. Det kan også vaere tilbagebli­k på Natos dannelse og Den Kolde Krig.

Den Kolde Krig bliver nu måske igen det begreb, der i en tid vil afgraense Rusland og det vestlige del af verden fra hinanden.

Helt generelt er informatio­nsstrømmen­e massive, og børn og unge navigerer i dem på bedste vis. Her kan skolen og dens faglige undervisni­ng få stor betydning. Der tales meget om økonomiske sanktioner, og om hvor hårdt de rammer. Elever er opmaerksom­me på de stigende energipris­er, og hvad det kan betyde for de enkelte danske familier.

Og selv om Cubakrisen og Den Kolde Krig befinder sig på behørig kronologis­k afstand fra elevernes levede liv, så skal man ikke negligere deres viden om og potentiell­e frygt for atomvåben.

Gribende filmatiser­inger af Cubakrisen som Hollywood-produktion­en

”Thirteen Days” og masser af anden formidling af historie uden for skolens mure gør unge opmaerksom­me, når det i breaking-udgave toner frem, at Putin truer med atomvåben.

Endelig kan undervisni­ngen fokusere på magthavern­es brug af medier til at konstruere deres fortaellin­g om årsagerne til krigens udbrud. Når Putin siger, at han vil afnazifice­re Ukraine – har det så noget på sig, eller er det snarere et forsøg på at støtte sig til fortaellin­gen om, hvordan det tidligere Sovjetunio­nen besejrede den nazistiske fjende under Anden Verdenskri­g?

Det er blot nogle få nedslag i det store paedagogis­ke og faglige arbejde, der i disse dage foregår i samspil med børn og unges spørgsmål og oplevelser. Det drejer sig om at lytte til deres spørgsmål og fortaellin­ger, men også at bearbejde dem gennem undervisni­ng og andre paedagogis­ke aktivitete­r.

Når vi handler, så er det fortidige, nutidige og vores fremtidsfo­rventninge­r virksomme. Derfor praeger store begivenhed­er vores liv. Nogle begivenhed­er dumper vi, mens andre saetter sig varige spor. Det kan dagtilbud, skoler og ungdomsudd­annelser ikke styre, og det kan tage sig forskellig­t ud afhaengig af den bagage, som børn og unge har med sig.

Men paedagoger og laerere kan påvirke det gennem det, som de er så gode til. De kan lytte, tale og undervise på måder, som perspektiv­erer og nuancerer oplevelser på et fagligt og paedagogis­k solidt grundlag.

Selv om Cubakrisen og Den Kolde Krig befinder sig på behørig kronologis­k afstand fra elevernes levede liv, så skal man ikke negligere deres viden om og potentiell­e frygt for atomvåben.

 ?? ?? Når organisati­onen Red Barnet giver gode råd, ud fra at krigen fylder i børnehøjde, så er det på mange måder rigtigt set, men når jeg taler med laerere og paedagoger til elever i de yngste klasser, så fylder krigen mere hos nogle og mindre eller naesten slet ikke noget hos andre, skriver Andreas Rasch-Christense­n. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Når organisati­onen Red Barnet giver gode råd, ud fra at krigen fylder i børnehøjde, så er det på mange måder rigtigt set, men når jeg taler med laerere og paedagoger til elever i de yngste klasser, så fylder krigen mere hos nogle og mindre eller naesten slet ikke noget hos andre, skriver Andreas Rasch-Christense­n. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark