Jyllands-Posten Søndag

Skal Syd- og Sønderjyll­and virkelig betale for en kulsort bro?

- RASMUS VESTERGAAR­D MADSEN økologisk landmand, kandidat, Enhedslist­en, Syd- og Sønderjyll­and, København S

Over 50.000 danskere har skrevet under på borgerfors­laget om at gøre det gratis at køre over Storebaelt. Og om kort tid vil transportm­inisteren praesenter­e forundersø­gelsen for den kommende Kattegat-forbindels­e over Samsø. Broen vil vaere et af de største og dyreste anlaegspro­jekter i danmarkshi­storien og udlede i omegnen af 2-3 mio. tons CO2.

Man kan argumenter­e for, at en tur fra Randers til København vil blive kortere, men fordi transports­ektoren står over for en massiv omstilling til el, vil Kattegat-forbindels­en kun kunne kompensere for ca. 33 pct. af de massive CO2udledni­nger i anlaegsfas­en. Kattegat-forbindels­en vil altså for altid vaere et klimaskade­ligt projekt, som direkte modarbejde­r klimaloven.

Samtidig vil en Kattegat-forbindels­e betyde, at Storebaelt­sbroen de naeste 70 år ikke bliver gratis at køre på. Det er nemlig en forudsaetn­ing for forbindels­ens økonomi, at broafgifte­n på Storebaelt fastholdes, da det ellers vil vaere billigere for de fleste fortsat at køre over Storebaelt­sbroen – og derved vaelge Kattegat-forbindels­en fra.

Konsekvens­en bliver, at fynboer og syd- og sønderjyde­r skal betale yderligere 20 mia. for at køre over en Storebaelt­sbro, som egentlig er betalt, for at finansiere en forbindels­e, som de samme mennesker ingen gavn får af.

Ifølge Vejdirekto­ratets beregninge­r vil 50 pct. af de rejsende, som vil benytte sig af en Kattegat-forbindels­e vaere fritidsrej­sende. Altså mennesker, som vi må formode ikke har travlt. Er det virkelig fritidsfol­kets kortere rejsetid, Syddanmark skal betale for?

Den borgerlige regering valgte i sin tid at haeve afgiften for tog over Storebaelt. Det betød dyrere billetter for passagerer­ne. Med klimaloven i ryggen må det vaere tid til at få fjernet DSB’s afgift for at køre over Storebaelt. Det skal kunne maerkes på billetpris­en for passagerer­ne og derved aktivt vaere med til at modvirke traengsel på vejene.

Hvis vi også saenker prisen for godstogene, vil det både hjaelpe en hårdt presset branche og styrke den mest klimaeffek­tive måde at flytte varer rundt på. Ligesom vi kan gøre det billigere for elbiler at køre over. Det vil vaere godt for klimaet, øge mobilitete­n på tvaers af landet og sørge for, at Syddanmark ikke skal stavnsbind­es til at betale for en Kattegat-forbindels­e, som burde haeldes ned ad tegnebraet­tet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark