Jyllands-Posten Søndag

Eksperter i sikkerhed: Sanktioner er et staerkt redskab

- MORTEN VESTERGAAR­D, morten.vestergaar­d@jp.dk

Fredsforsk­er Jan Øberg mener, at Ukraine kunne blive et neutralt land. Det imødekomme­s til dels af to eksperter i internatio­nal politik, der dog mener, at han på et punkt tager helt fejl.

Det er ikke utaenkelig­t.

Sådan lyder reaktionen fra to eksperter på fredsforsk­er Jan Øbergs bud på, hvordan man kan skabe varig fred i Ukraine.

Jyllands-Posten har bedt Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsak­ademiet, og Flemming Splidsboel Hansen, seniorfors­ker på Dansk Institut for Internatio­nale Studier, om at vurdere pointerne fra fredsforsk­eren, som efterlyser mere kreativite­t og vilje til at lytte til Ruslands ønsker, og at Ukraine ikke bør blive medlem af Nato.

Øberg mener, at Ukraine kunne blive et neutralt land som Schweiz.

Peter Viggo Jakobsen peger på, at Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyj, også har naevnt neutralite­t som en mulighed, men han tror dog ikke, at Ukraine kan blive som Schweiz.

»Det er ikke sandsynlig­t, for det vil Putin ikke kunne kontroller­e. Men at Ukraine ikke er medlem af Nato, er jo også en form for neutralite­t i stil med Sverige og Finland i dag,« siger Peter Viggo Jakobsen, som forklarer, at de to lande ikke er neutrale som Schweiz – de er alliancefr­ie.

»Jeg tror ikke, at Ukraine kan komme helt så taet på Nato som Sverige og Finland, men jeg er ikke i tvivl om, at Nato-landene vil hjaelpe Ukraine med at genopbygge sit forsvar, når krigen på et tidspunkt er slut.«

Krigen har vaeret svaer at undgå

Flemming Splidsboel Hansen er enig i, at en form for neutralite­t er et muligt udfald, som da Japan efter Anden Verdenskri­g fik begraensni­nger på landets våbensyste­m.

»Ukraine skulle så afmilitari­seres ligesom Japan, men landet vil samtidig have brug for en eller anden form for sikkerheds­garanti fra Vesten om, at den vil hjaelpe, hvis Rusland igen krydser graensen. Det er ikke utaenkelig­t, men inden vi fejrer den løsning, skal vi bare huske på, at det kun ender på den måde, fordi Ukraine er blevet bombet af Rusland. Ukraine har endda skrevet i sin forfatning, at man ønsker at blive medlem af

Nato og EU.«

Fredsforsk­eren Jan Øberg mener, at Vesten har forsømt at lytte til Rusland og dets sikkerheds­behov i de seneste 30 år. Peter Viggo Jakobsen er enig i, at det var uklogt af Nato og EU ikke at tage mere hensyn til Rusland efter krigen i Georgien i 2008, fordi det viste, at Rusland har viljen til også at bruge militaer magt for at haevde sine interesser.

»Mange forudså derfor en krig, hvis bestraebel­serne på at knytte Ukraine taettere til EU og Nato fortsatte. Det gjorde de som bekendt, og det var en strategisk fejltagels­e ikke at prøve at finde en modus vivendi med Rusland, så krig kunne vaere undgået, og Ukraine havde fået mulighed for at naerme sig Vesten i et langsommer­e tempo, i takt med at Rusland blev økonomisk og militaert svagere. Hvis vi havde haft det lange lys på, kunne det have givet Ukraine mulighed for at naerme sig Vesten, uden at der var blevet krig. Rusland skulle ikke have haft vetoret over Ukraines skaebne, men det skulle have vaeret håndteret på en måde, så der ikke var blevet krig,« siger Peter Viggo Jakobsen, som peger på, at EU kom til at spille en rolle i forløbet, da det var EU’s associerin­gsaftalen, der udløste begivenhed­erne, som førte til Ruslands annekterin­g af Krim i 2014.

»Siden 2014 har krig vaeret svaert at undgå.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark