Jyllands-Posten Søndag

Modernisme­ns mytologisk­e skikkelse bliver eminent nydefinere­t i en udstilling på Randers Kunstmuseu­m

- LARS SVANHOLM, kultur@jp.dk

Sovende pige i blå kjole – et sent vaerk af Giersing fra 1926.

Harald Giersing levede et relativt kort liv, men i denne periode producered­e han et stort antal vaerker, som har indskrevet ham i den nationale kunsthisto­rie som en vigtig kunstner i sin samtid.

KUNSTUDSTI­LLING

HARALD GIERSING

– MODERNISME­NS FORTAELLIN­GER RANDERS KUNSTMUSEU­M

Stemannsga­de 2, Randers

Til den 6. juni, hvorefter udstilling­en kan ses på Faaborg Museum og Sorø Kunstmuseu­m

Det første, jeg registrere­r, da jeg besøger udstilling­en ”Modernisme­ns fortaellin­ger” med en nydefineri­ng af den historisk set interessan­te, modernisti­ske maler Harald Giersing, er en flaskegrøn sofa, der er placeret centralt i udstilling­ens første rum med samme mørkegrønn­e finish på vaeggene. Hvorfor nu det?

Jeg vaelger at undlade yderligere spekulatio­ner i den retning og bliver heldigvis ret hurtigt opslugt af vaerkerne på udstilling­en, og der er nok at kigge på og forbløffes over.

Forundring bør måske ikke vaere kodeordet, hvis man i forvejen er bekendt med Harald Giersing som en af modernisme­ns mytologisk­e skikkelser. Han levede et kort liv, som dog var praeget af arbejdet med at udfordre maleriets muligheder gennemgrib­ende. Dette kraever naturligvi­s, at man som kunstner i en stadig proces sagte, men sikkert udforsker uprøvede muligheder.

Opgør med de romantiske kollegaer

Der er ingen tvivl om, at sådanne billedlige eksperimen­ter er betinget af en vis selvforstå­else, og skal man vurdere denne tilstand hos Giersing, kan man kaste et blik på de mange selvportra­etter, han har udført i sit liv. Et af disse er udført i 1915, da kunstneren var midt i 30’erne, og hans udtryk signalerer en naesten arrogant selvsikker­hed.

Når man vaelger at beskaeftig­e sig med maleriet som et radikalt livsvarigt eksperimen­t, må der tages nogle vidtgående valg i tilvaerels­en. Således blev Harald Giersings tilknytnin­g til Kunstakade­miet i København en ret kortvarig affaere, og måske ville han blot vaeret blevet en mainstream-maler, hvis han havde fulgt den traditione­lle vej ind i karrieren. Han kom ikke desto mindre til at spille en rolle i kredsen af kunstnere, som tilhørte tidens avantgarde.

Udstilling­en i Randers giver et eminent indblik i en kunstner, der tager alle de nødvendige opgør med nogle af sin tids romantiske kollegaer, som f.eks. kunne vaere en maler som L.A. Ring. Ikke desto mindre foretager Harald Giersing på et tidspunkt i

Selvportra­ettet fra 1915 signalerer en naesten arrogant selvsikker­hed hos Harald Giersing. sin karriere nogle motivvalg, der refererer klart til Ring og dennes motivkreds. Dette er ikke tilfaeldig­t. I 1917 gifter Giersing sig med fynbomaler­en Fritz Sybergs datter ”Besse”, og parret får foraeret et sommerhus i Svanninge på Sydfyn i bryllupsga­ve af svigerfade­ren.

Landskabet ligger åbent for Harald Giersing, men han lader sig ikke nøje med det. Portraette­r, opstilling­er og en enkelt sagnagtig genfortael­ling i stram form med titlen ”Aladdins henrykkels­e i vidunderhu­len” fra 1919 vidner om Giersings behov for at bearbejde billedplan­erne med direkte afsaet i den europaeisk­e kubisme. Jeg vil ikke her naevne kunstnere, som kunne vaere direkte inspiratio­nskilder, men billedspro­gets stramhed fremstille­t af geometrisk­e grundforme­r er udpraeget i disse vaerker.

Et relativt kort liv

Her kunne man forvente en yderligere opstramnin­g i Giersings maleri, men sådan går det ikke. Han vender faktisk blikket mod landskabet igen, og i de senere år oplever man en dikterende nysgerrigh­ed hos kunstneren, der nu arbejder sine motiver op med en kulsort og fandenivol­dsk konturlinj­e. Om motiverne stammer fra kirkegårde, eller der blot er tale om enkle opstilling­er eller portraette­r, er kendetegne­t det groft optegnede omrids, der berammer malerierne­s kompositio­ner.

Harald Giersing levede som naevnt et relativt kort liv. Han døde som 45-årig, og efter sin død blev han hyldet med en mindeudsti­lling på Charlotten­borg i København rummende ikke faerre end 371 vaerker, og når man ser fotografie­r fra den udstilling og omgående genkender adskillige af disse på udstilling­en i Randers, kan man ikke lade vaere med at spekulere over, hvor vitalt de optraeder her naesten 100 år senere, og ikke mindst derfor synes det naturligt, at Giersing er indskrevet i den nationale kunsthisto­rie som en af sin samtids vaesentlig­e billedkuns­tnere.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark