Jyllands-Posten Søndag

Staerke praestatio­ner redder en maerkvaerd­ig ”Medea”

Signe Egholm Olsen og Rasmus Bjerg forsvarer forbilledl­igt deres usympatisk­e roller i opsaetning­en af tragedien ”Medea”.

- MORTEN HEDE, kultur@jp.dk

SKUESPIL

MEDEA

DET KONGELIGE TEATER Af Euripides

Iscenesaet­telse: Sigrid Strøm Reibo Scenografi: Katrin Nottrodt Varighed: 1 time og 40 minutter Spiller i Skuespilhu­set i København til den 10. april

Titelrolle­n i Euripides’ omtrent 2.500 år gamle tragedie ”Medea” står stadig i dag som én af teaterhist­oriens mest markante kvindeskik­kelser. Hendes mand, den opportunis­tiske Jason, har forladt hende og deres to sønner til fordel for kong Kreons datter. Vrede og haevntørst fylder hende, men haevnen kraever kvindelist, og prisen er den højeste, som en mor kan betale.

Netop dette formidler skuespille­r Signe Egholm Olsen forbilledl­igt i Det Kongelige Teaters nye opsaetning af ”Medea”.

Vi hører hende først inde fra huset, hvor hendes vrede får hele salen til at buldre som en vulkan i udbrud. Og siden indtager hun scenen med en karakterpr­aestation, der overskygge­r alt andet. Vreden maerker vi i hendes enorme energiudla­dninger, mens sorgen og tvivlen ligger som diskrete og dog tydelige undertoner i hendes udtryk.

Undertiden er Medea blevet skildret som en kvinde med en usaedvanli­g og naermest overnaturl­ig magt – som en heks eller trolddomsk­vinde. I hvert fald er rygtet om hendes temperamen­t nok til, at kong Kreon opfatter hende som så stor en trussel, at han er tvunget til at landsforvi­se hende.

Men i Signe Egholm Olsens gestaltnin­g er Medea en almindelig kvinde og drevet af menneskets naturlige følelser. Vi er ikke det mindste i tvivl om, at hendes modbydelig­e handlinger er både rationelle og rimelige. Selv hendes grufulde nedslagtni­ng af sine egne børn forstår vi motivet bag. Det er i sig selv en sublim skuespilpr­aestation, at sådan en handling kan forsvares, så vi som publikum stadig holder med hende.

Rasmus Bjerg udgør en formidabel modpart i rollen som Jason, der er varm og faderlig over for børnene, men også kynisk og manipulere­nde over for Medea.

Som en åleglat snog valser han hen over scenen. Han vifter velgørende med sine fedtede pengesedle­r, som Medea bliver tilbudt som en hjaelp til flugten ud af Korinth. Jason bliver på én gang en verdensman­d på vej mod samfundets top i sine egne øjne, men en taber i publikums øjne. Og begge dele tror vi på.

Mange gode praestatio­ner

I øvrigt ser vi en stribe udmaerkede biroller som eksempelvi­s Christiane Gjellerup Kochs kaederygen­de amme, der indleder og ledsager historien, og Jens Jørn Spottags bredskuldr­ede og dog grundaengs­telige kong Kreon. Og rent musikalsk udgør koret af kvindelige ensemblesk­uespillere en saerdeles stemningsf­uld lydkulisse.

Men forestilli­ngen er som helhed en noget maerkvaerd­ig omgang, der forsøger at saette historien ind i en afdanket socialreal­istisk kontekst med nedslidt funkisvill­a, 1980’erkostumer og bobbede parykker. Det bliver fortaenkt og kunstigt, og det bidrager hverken til fortaellin­gen eller vores indlevelse.

Samtidigt synes de medvirkend­e i flere passager at mangle konkrete instruktio­ner, hvilket resulterer i, at de overspille­r og karikerer deres reaktioner. Saerligt når de står i baggrunden og lytter, faegter de med armene og sender store øjne til hinanden. Det stjaeler fokus og får forestilli­ngen til at virke ufaerdig.

Men først og fremmest er Signe Egholm Olsen og Rasmus Bjerg gode argumenter for, at man skal se ”Medea” i Skuespilhu­set. Deres praestatio­ner alene sparker liv og nutid ind i Euripides’ aeldgamle tekst.

 ?? FOTO: EMILIA THERESE ?? Den oldgraeske tragedie ”Medea” er et regulaert skilsmisse­drama, hvor Jason forlader Medea (Signe Egholm Olsen) og deres to sønner, hvilket vaekker Medeas skaebnesva­ngre haevntørst.
FOTO: EMILIA THERESE Den oldgraeske tragedie ”Medea” er et regulaert skilsmisse­drama, hvor Jason forlader Medea (Signe Egholm Olsen) og deres to sønner, hvilket vaekker Medeas skaebnesva­ngre haevntørst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark