Jyllands-Posten Søndag

Pixar rammer plet med en veloplagt, humoristis­k rejse igennem en 13-årig piges spirende pubertet

Den tidlige pubertet er åbenbart en rød panda i Pixars seneste – virkelig vellykkede – familiefil­m.

- FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP, kultur@jp.dk

ANIMATION

RØD

USA 2022

Instruktør: Domee Shi

Varighed: 1 time og 47 minutter Premiere: 11. marts på Disney+

Selv om man ikke går og føler sig som en 13årig canadisk-kinesisk pige i Toronto, så er der masser at hente i Pixar-studiernes seneste animations­film, ”Rød”, der, som trenden foreskrive­r det, kommer direkte på streaming i Disneys egen butik. Det skal dog ikke afholde en fra at se den, for trods sin meget specifikke forankring, et familietem­pel i Torontos Chinatown, så er appellen universel.

Mei-Lin er 13 år og klar til at erobre hele verden. Hun er ikke nødvendigv­is klassens mest populaere, men hun har et slaeng af slyngvenin­der, som hun deler fascinatio­nen af boybandet 4*Town med. Mei-Lin gør meget ud af, at hun er chefen i sit eget liv, men i virkelighe­den skynder hun sig hjem efter skoletid og hjaelper sin dominerend­e mor og milde far i familietem­plet, hvor det ikke er guder, men familiens forgangne overhovede­r, der tilbedes.

Det aendrer dog ikke ved, at der er overnaturl­ige begivenhed­er på spil. For en morgen vågner Mei-Lin og er blevet stor og rød. En stor rød panda, sådan helt bogstaveli­gt. Hun skynder sig at gemme sig, mens moderen vimser rundt med smertestil­lende piller og et helt arsenal af bind i glad forventnin­g om, at hendes datter har fået sin første menstruati­on.

Det viser sig dog snart, at pandaprobl­ematikken ikke er helt ukendt i familien, og filmen følger humoristis­k, veloplagt og rørende Mei-Lins rejse ind i den nye verden, hvor panda-identitete­n bliver et fint billede på puberteten­s turbulente tid.

Et virvar af følelser

Det er bestemt ikke første gang, at en film har brugt kreative metaforer for pubertet og i dette tilfaelde en piges overgang til kvinde, men det lykkes Domee Shi at gøre metaforen til en helt naturligt integreret del af historien, som fint og sjovt behandler det virvar af følelser, der sammen med hormonerne drøner rundt i de unges kroppe; alt er ustyrligt (og i rette haender som her tilsvarend­e morsomt), og foraeldren­e er stadig en velmenende klods om foden (eller som i tilfaeldet med Mei-Lins mor, en curlingfor­aelder af vaerste skuffe).

Animations­arbejdet er fra øverste hylde, men det er i personskil­dringen, at ”Rød” for alvor lykkes. Filmen rummer en bred appel, som alle, uanset køn, der enten kommer, er eller har vaeret i pubertet, vil kunne relatere til.

Selvfølgel­ig går der lidt flere pointer ind, hvis man ved, hvad det drejer sig om, men selv den seksårige var forrygende underholdt, fordi fremstilli­ngen er tilstraekk­elig bred. Og så giver ”Rød” på sin helt egen måde også et fint indblik i en kultur, som ikke er hverdag for en gennemsnit­lig dansk skolefamil­ie.

den, 30-40-50 år frem er ingen sag, alt andet lige, som de siger, men vores mavefornem­melse ved, at alting altid er skaevt, og at man ikke kan bo i en Genmab-portefølje, selv om den stiger, hvorfor man ikke køber et parcelhus for at få »afkast«, men fordi man skal have et sted at bo og et bord, hvor man kan spise sin daglige pasta med kødsovs.

Det er (også) et spørgsmål om penge. Også når erhvervsli­vet skriger på haender. Samtidig kunne testcentre naermest uden varsel skyde op rundtomkri­ng, fuldt bemandede og med alle poderpinde klar til test. Regeringen graed af glaede over at kunne redde danskernes liv og tilmed vaere en integratio­nssucces, for af maerkelige grunde viste 70 procent af poderne sig at have anden etnisk baggrund end dansk, og det må vist vaere noget med racisme.

»Utilsigtet er testcentre­ne måske endt med – som en sidegevins­t – at blive et af Danmarkshi­storiens mest vellykkede integratio­nsprojekte­r. Vel at maerke UDEN at vaere et projekt. Ingen saerbehand­ling. Ingen sagsbehand­lere. Intet løntilskud. Ingen projektmag­ere. De unge mennesker har klaret sig på ordinaere vilkår,« jubler Rasmus Stoklund i Partiavise­n Pio.

Ordinaere vilkår? Timelønnen for en poder hos Copenhagen Medical var på 187 kroner plus tillaeg om aftenen og i weekenden, og de ansatte kunne selv bestemme, hvilke vagter de ville have. Det kan man kalde ordinaere vilkår, der har vasket sig. Ingen café eller restaurant kan tilbyde sådan en lønpakke for ufaglaert arbejde, og der er mere endnu, for det handler om kulturel åbenhed, må man forstå, ja, vel naermest om tolerance og slet ikke om penge.

»Man hjaelper samfundet, tjener gode penge, og det er meget hyggeligt. Jeg tror, langt over halvdelen får jobbet, fordi de hører om det fra familie og venner. Jeg hørte om det fra mine studievenn­er, og da jeg startede, fortalte jeg Ahmed om det,« fortaeller Moslem Aqil Mohsen.

»Copenhagen Medical har arrangeret plads til bederum i flere testcentre, og under ramadan fik muslimske medarbejde­re, der fastede, tilpasset spisepause­n, så den lå efter solnedgang. Derudover blev der sat dadler frem, til når fasten skulle brydes.«

Lød det i Berlingske. Ordinaere vilkår? Vist ikke. Ganske usaedvanli­ge, ekstraordi­naere vilkår, skabt af en ekstraordi­naer situation og af en regering, der kastede om sig med offentlige midler, som var det dens private fuck you money.

Og Copenhagen Medical og andre tjente styrtende, også selv om der skulle vaere råd til dadler og bederum og over 200 kr. i timen, når det hele er gjort op og talt sammen. Har man først vaennet sig til den slags ordinaere vilkår, gider man ikke arbejde i en café og da slet ikke gøre rent, og vil man indvende, at ufaglaert tjenerarbe­jde faktisk tihvertifa­ld burde indbringe over 200 kr. og alle de dadler, man kan spise efter mørkets frembrud, må det anføres, at det vil saette sig i prisen på en burger i prohibitiv grad, og så kommer skriget på arbejdskra­ft til at ophøre helt af sig selv. Og mens pressen skrev tårevaedet om tørklaeder, racisme, fordomme og integratio­n, måtte vi slet ikke tale om de ordinaere vilkår, vi er alt for poetisk et folk til så prosaisk snak, vi snakker om dadler og dyrker laerkesang­en på et strå.

Flere penge. Det var det løsen, der bragte regeringen til magten.

Flere penge til dette og hint og til alle og enhver undtagen de rige svin i Gentofte med to biler i garagen, men ellers bare flere sygeplejer­sker, sosu-assistente­r, paedagoger, sagsbehand­lere, misbrugsko­nsulenter, gadeplansm­edarbejder­e og socialrådg­ivere, varme haender galore, og så kom Putin. Ham standser man ikke med varme haender, den erkendelse sank forbløffen­de hurtigt ned. Man standser ham heller ikke med aflagt tøj eller jodtablett­er, dagsordene­n skiftede med lynets hast.

Stol på Gud, og hold krudtet tørt, sagde Cromwell. I Danmark gør vi ingen af delene, vi tror på velfaerdss­taten, kraever flere penge og lader resten sejle, hvad der bringer os til ugens Besserwiss­er-spørgsmål: Vil den maerkelige mavefornem­melse synke ned i vaelgerhav­et?

Livet er ingen dans på dadler med fem bønner om dagen og genetillae­g for aftenbøn, akkenej, livet er ikke andet end ubetalt overarbejd­e og såre ordinaere vilkår, og måske kraever det nye politikere. Foreløbig ikke. Pia Olsen Dyhr meddeler, at hun vil vaere finansmini­ster, det er godt nyt for podergener­ationen og lyder på en gang meget ordinaert og helt ude i hampen, men det vil under alle omstaendig­heder kraeve flere penge. Mange flere.

KOMMENTAR

”Verdens gang” er en ugentlig kommentar af Niels Lillelund, som er journalist, forfatter, kritiker og mangeårig kommentato­r på Jyllands-Posten.

 ?? ??
 ?? FOTO: DISNEY/PIXAR ?? Det akavede øjeblik, hvor ens mor finder notesbogen med de frisktegne­de lystne tegninger af ham nede fra supermarke­det.
FOTO: DISNEY/PIXAR Det akavede øjeblik, hvor ens mor finder notesbogen med de frisktegne­de lystne tegninger af ham nede fra supermarke­det.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark