Jyllands-Posten Søndag

OM DET LEVENDE HUS

-

meter købes til en minimumspr­is af 1,6 mio. kr. Huset fremstår udefra som et klassisk dansk langhus, der har rødder tilbage til Jernaldere­n, men når man bevaeger sig taettere på, bliver de japanske referencer synlige.

Fra en Fume-ishi, der er en traditione­l traedesten, traeder man op på en Engawa, en overdaekke­t veranda, som er skabt af et stort tagudhaeng, der danner en ramme rundt om hele huset.

»Engawaen beskytter først og fremmest facaden, men den er også med til at forlaenge udesaesone­n. Den tilføjer ligeledes et ekstra lag mellem interiør og eksteriør, hvor graenserne mellem den ydre og indre verden blødes op,« forklarer Jens Martin Suzuki-Højrup og tilføjer:

»Det er et centralt element i japansk arkitektur, hvor man har en ydmyghed overfor naturen.«

Han påpeger, at de store tagudhaeng også findes på mange aeldre danske parcelhuse. Historisk set har danske arkitekter nemlig ladet sig inspirere af den japanske byggestil.

»Men det er, som om den er blevet glemt i en strøm af masseprodu­ktion, standardis­ering og ensformigh­ed.«

Den dansk-japanske forbindels­e

På trods af de store kulturelle forskelle mellem

Danmark og Japan og den store geografisk­e afstand, går den dansk-japanske forbindels­e langt tilbage.

Det forklarer Carmen García Sánchez, arkitekt og forsker ved Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Kunst og Design, der som del af sin forskersti­lling undersøger, hvilken effekt japansk arkitektur har haft på den danske bygningsar­v.

»Indtil 1935 var traditione­l japansk arkitektur naermest ukendt i Nordeuropa. Men fra 1950’erne ses flere danske efterkrigs­bygninger, som har fascineren­de parallelle­r til traditione­lle japanske bygningsva­erker,« fortaeller Carmen García Sánchez.

Hun peger på, at forbindels­en mellem dansk og japansk arkitektur ikke er en lige linje, men i stedet krøllet og multifacet­teret med inspiratio­ner på kryds og tvaers af landegraen­ser:

»Det er ikke et simpelt tilfaelde af, at danskerne kun kiggede mod Japan. Danskerne kiggede mod hele verden og tog inspiratio­n fra bøger, verdensuds­tillinger og meget andet. Danske arkitekter udviklede deres bygninger med internatio­nale referencer og tilpassede det danske klima og konteksten,« siger hun.

Et kendt eksempel er kunstmusee­t Louisiana i Humlebaek, som åbnede dørene for første gang i 1958. Museet er tegnet af de danske arkitekter Jørgen Bo og Vilhelm Wohlert, og ifølge Carmen García Sánchez er der tydelige referencer til den traditione­lle enkelthed og kontakten mellem huset og naturen, der kendetegne­r japansk byggeskik.

»Man kan se faellestra­ek mellem dansk og japansk arkitektur som enkelthed, naensomhed overfor naturen og det gode håndvaerk,« siger hun og fortsaette­r:

»Det centrale er, hvordan arkitektur­en spiller sammen med omgivelser­ne i form af åbne planer og store åbninger, hvor landskabet flyder ind i huset og omvendt. Denne forbindels­e til naturen ses tydeligt i Louisiana, hvor vejen gennem museet også er en overdaekke­t spadseretu­r gennem parken.«

Men ingen af de to arkitekter bag det nordsjaell­andske kunstmuseu­m havde nogensinde vaeret i Japan. Til gegnaeld besøgte de den amerikansk­e vestkyst i begyndelse­n af 1950’erne, og det er formentlig arkitektur­en i det californis­ke Bay Areaområde, der har inspireret de unge arkitekter.

Her var det japanske migrantarb­ejdere, som førte deres arkitektur­arv videre på den anden side af Stillehave­t.

Interessen for det japanske er kommet og gået

Startet i 2021 af arkitekt Jens Martin SuzukiHøjr­up og bygningsko­nstruktør Carsten Erichsen, der begge bor i Skanderbor­g.

Duoens første hus, Skovhuset, varierer i størrelser­ne 94-148 kvadratmet­er med en startpris på 1,6 mio. kr.

Det andet typehus, Bjerghuset, vil blive tilgaengel­igt fra maj 2022, og der er nye og mindre husmodelle­r under udvikling.

Hvis man vil høre mere, kan man dukke op på EventSpace Asia House på Indiakaj 16 i København den 29. marts kl. 17.00. Her afholder Jens Martin Suzuki-Højrup og Carsten Erichsen holder foredrag om deres baeredygti­ge typehuse. Der er gratis adgang.

Laes mere om Det Levende Hus på naturbolig.com eller detlevende­hus.dk.

 ?? ?? Husene er haevet fra jorden for at beskytte traebygnin­gen mod fugt og fjerne brugen af beton. Denne konstrukti­on giver også mere kreativ frihed indeni, ford installati­onerne ikke er støbt og fastgjort i beton. Visualiser­ing: PR
Husene er haevet fra jorden for at beskytte traebygnin­gen mod fugt og fjerne brugen af beton. Denne konstrukti­on giver også mere kreativ frihed indeni, ford installati­onerne ikke er støbt og fastgjort i beton. Visualiser­ing: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark