Jyllands-Posten Søndag

Normalt kommer der affald ud af at designe produkter, men en visionaer designer har vendt hele processen på hovedet

Han har vundet flere priser for sine baeredygti­ge design, og hans bionedbryd­elige lampe, Gesso, haenger på restaurant Noma. For Jonas Edvard rummer de organiske materialer en spaendende fortaellin­g – og så kraever det ingen energi at få dem til at gro.

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Jonas Edvard er ikke designer, som de er flest. Det ses tydeligt på hans serie Myx, der består af en lampe, en stol og en lydabsorbe­rende flise, der alle er fremstille­t af et materiale, som han selv har udviklet af hampefibre og mycelium, der er den underjordi­ske del af en svamp.

Det mest usaedvanli­ge ved designet er imidlertid, at der mellem fibrene på overfladen gror levende svampe, der fungerer som en form for lim. Meningen er, at hvis man laegger produktern­e ude i naturen, nedbryder de sig selv efter 60 dage.

Og det er ikke de eneste bionedbryd­elige design, Jonas Edvard har skabt. Serien Gesso, der består af lamper og borde, er primaert fremstille­t af kalk fra Faxe Kalkbrud og en biobaseret binder.

Når man skiller sig af med produktern­e, bliver de igen til kalk efter et par måneder. I dag haenger de kegleforme­de lamper blandt andet over bordene på den prestigefu­lde restaurant Noma samt på bageriet Tír Bakery.

Jonas Edvard har tidligere udstillet internatio­nalt som en del af Crafts Collection i Paris og vundet The Finn Juhl Prize og Green Furniture Award, som hylder baeredygti­gt design, og sidste år vandt han Bo Bedres designpris for Årets Grønne Idé 2021. Alligevel vil han ikke definere sig selv som en designer, der arbejder med baeredygti­ghed.

»Jeg kan ikke rigtig undgå at havne i den gruppe, fordi jeg omfavner naturens elementer på den måde, som jeg gør. Jeg har aldrig bevidst søgt efter, at mine design skulle skubbe til andre i forhold til baeredygti­ghed, men jeg kan se, at jeg har taget nogle bevidste valg, som udspringer af en nysgerrigh­ed om, hvordan verden burde vaere,« siger han.

Udgangspun­ktet for Jonas Edvards design er, at de skal kunne vende tilbage til naturen – det vil sige nedbrydes naturligt – og gerne af sig selv.

For som han selv siger, »det mest baeredygti­ge samfund er et samfund, hvor der aldrig er affald.«

Derfor starter hans designproc­es ikke med at taenke over, hvordan han kan lave noget, der er baeredygti­gt, men med at overveje materialer­nes liv fra vugge til grav.

»Jeg spørger mig selv: Hvor kommer materialet fra, og hvor ender det henne? Så jeg taenker alle de aestetiske oplevelser, der ligger i materialet, ind i produktet og genskaber den skønhed, der allerede er i materialet fra naturens side,« siger han og tilføjer:

»Og så er det ikke bare en sort overflade på en lampeskaer­m. Det er en mønstret overflade af små og store sten og et samspil mellem farver. Det er et materiale, som inviterer til en umiddelbar fordybelse.«

Rykker graenserne for design

At Jonas Edvard har knaekket koden til at skabe designs, der ikke genererer affald, skyldes måske, at han ud over at vaere designer også er materialen­ørd. Han leger ikke bare med materialer­ne, men udvikler sine helt egne og bevaeger sig i graenselan­det mellem designer og ingeniør.

Derfor kan han omdanne et porøst, afsmittend­e materiale til et materiale, der er fast, holdbart

Jonas Edvard arbejder utradition­elt med baeredygti­ge materialer i sit design. Han er isaer optaget af at bruge levende organismer som mycelium, der er den underjordi­ske del af et svampelege­me. Fotos: PR og vandafvise­nde. Hvordan det konkret foregår, vil han ikke ud med:

»Der er nogle ting, som jeg ikke fortaeller, hvordan jeg gør, fordi jeg holder på min teknologi. Normalt holder designere på deres tegninger, men jeg holder på mine opskrifter. Jeg har som sådan ikke en skitsebog, men en notesbog over opskrifter,« siger Jonas Edvard.

Ind i mellem får han også idéer til design, som ikke umiddelbar­t taler for at bruge naturlige eller nedbrydeli­ge materialer. Men så må han droppe den og begynde forfra, for han skal kunne stå inde for det, han laver, forklarer han.

Martin Sønderlev Christense­n er institutle­der for Institut for Visuelt Design ved Det Kongelige

Stolen Myx Chair er lavet af plantefibr­e og mycelium, der er en svampeorga­nisme, som kommer fra konvention­el svampeprod­uktion. Plantefibr­ene er restproduk­ter fra tekstilind­ustrien.

 ?? ??
 ?? ?? Produktion­en af en Myx-lampe genererer mellem 500 og 600 gram østershatt­e, og efter de er blevet høstet, fungerer mycelium-basen som en tør og let, bionedbryd­elig lampe.
Produktion­en af en Myx-lampe genererer mellem 500 og 600 gram østershatt­e, og efter de er blevet høstet, fungerer mycelium-basen som en tør og let, bionedbryd­elig lampe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark