Jyllands-Posten Søndag

Biden markerer troskab over for Polen i historisk møde med Duda

Imens krigen fortsaette­r i Ukraine, markerede USA’s praesident, Joe Biden, lørdag med et besøg i Warszawa igen enighed om at stå imod Rusland.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk TALSMAND FOR DET AMERIKANSK­E FORSVARSMI­NISTERIUM, PENTAGON

Med et stop kort før sin hjemrejse til USA valgte den amerikansk­e praesident, Joe Biden, lørdag at besøge Polens hovedstad, Warszawa, i et sidste forsøg på at markere en rød linje over for Rusland og dets leder, Vladimir Putin.

Besøget sker, efter at den amerikansk­e praesident på en historisk rejse til Europa de seneste dage har forsøgt at forstaerke enigheden blandt Nato- og EU-landene, efter at Ruslands brutale angreb på Ukraine begyndte i sidste måned.

Samtidig rykkede krigen ind i en ny fase, efter at Ruslands forsvarsmi­nisterium fredag i en meddelelse slog fast, at russisk militaer nu vil koncentrer­e sin indsats om at befri den såkaldte Donbas-region i det østlige Ukraine, hvor pro-russiske separatist­er de seneste år har kaempet for at løsrive sig.

De seneste dage har Ruslands militaer mødt kraftig modstand langs indgangen til flere af de store byer i Ukraine. Problemer med at få forsyninge­r frem til tropperne samt dårlig moral ser ud til at have presset den russiske militaerle­delse til at omgruppere sin indsats til et mere begraenset område af Ukraine.

Saerligt byerne Kyiv og Kharkov har trods heftige bombardeme­nter gjort modstand, og i havnebyen Kherson i det sydlige Ukraine taet på Krim-halvøen var der natten til lørdag dansk tid meldinger om, at Ruslands militaer havde mistet store dele af kontrollen over byen.

»Vi har set rapporter om modstand her i områder, der tidligere ser ud til at have vaeret under russisk kontrol. Vi kan ikke med sikkerhed bekraefte, hvem der praecis har kontrollen over Kherson, men på dette tidspunkt ser det ikke ud til, at byen er under robust russisk kontrol,« udtalte en talsmand fra det amerikansk­e forsvarsmi­nisterium

POLEN

Landet var indtil det kommunisti­ske kollaps i

1989 en del af de såkaldte østbloklan­de, der med Sovjetunio­nen i spidsen bekaempede Vesten.

I dag er landet medlem af både EU og Nato.

Polen har dog indtil for nylig vaeret på kollisions­kurs med både EU og USA.

Strenge medielove har ifølge kritikere bl.a. betydet en indskraenk­ning af mediefrihe­den i landet.

Det gaelder også for den amerikansk­ejede tv-station TVN.

Men Ruslands angreb på Ukraine har ifølge eksperter skubbet Polen tilbage til Nato, EU og USA.

Kilde: Reuters og Politico allerede sent fredag aften dansk tid.

Alligevel advarer den russiske militaeran­alytiker Pavel Luzin om, at den russiske udmelding om, at militaeret nu vil omgruppere sin indsats til den østlige Donbasregi­on, kan vaere en skinmanøvr­e for at lancere en ny offensiv andre steder i landet.

»Man kan se det som et signal om, at vi (Rusland, red.) ikke laengere insisterer på at afvikle Ukraine. Men jeg ser det snarere som en aflednings­manøvre,« udtalte han fredag til avisen New York Times.

Presser USA

I Polen mødtes USA’s praesident lørdag med Polens praesident, Andrzej Duda, der internt har forsøgt at presse USA til at levere et mere omfattende arsenal af militaerud­styr for at hjaelpe ukrainerne med at bekaempe russerne.

Bl.a. vakte det opsigt, da Polen tidligere på måneden foreslog at overdrage et mindre antal MIG-29-kampfly til Ukraine, så landet kunne bekaempe Ruslands bombefly over Ukraine. Forslaget vakte kritik i Washington, idet Rusland ville kunne tolke en overdragel­se af kampflyene som en decideret krigserkla­ering fra Natos side mod landet.

Men foran praesident­paladset i Warszawa lørdag udtalte Joe Biden atter en gang stødte til Polen: »Vi anser artikel 5 som en hellig forpligtel­se,« sagde han med henvisning til den såkaldte broderskab­sed i Nato, der betyder, at et angreb på et Nato-land er et angreb på hele alliancen.

»Det er ikke noget, vi sådan bare smider vaek,« sagde han, mens han stod side om side med den polske praesident Andrzej Duda.

Her udtalte Duda også, at Polen lige nu føler »en udtalt trussel« pga. Ruslands aggression­er. Af samme grund har Polen ifølge Pawel Soloch, der er leder af det polske nationale sikkerheds­kontor, presset på for at accelerere sine våbenindkø­b af missiler og såkaldte F-35kampfly samt kampvogne fra USA.

»Helt overordnet vil vi have en nagelfast garanti for, at USA leverer inden for rammerne af Nato-alliancen,« udtalte Pawel Soloch fredag til nyhedsbure­auet Reuters og fortsatte:

»Saerligt her i forhold til Polen og de andre lande i regionen. Hvis der kommer et angreb på Polen, skal USA forsvare Polen,« sagde han.

Lørdag diskutered­e Biden og Duda også det mere og mere presserend­e flygtninge­spørgsmål. Ifølge tal fra FN er over 3,5 mio. ukrainere flygtet ud af Ukraine. Godt 2 mio. er havnet i Polen, der dermed står for langt den største del af den humanitaer­e indsats over for de mange strandede indbyggere fra det krigshaerg­ede land.

Alene i Warszawa har man modtaget over 300.000 flygtninge, hvilket har skabt store problemer, udtalte byens borgmester, Rafal Trzaskowsk­i, forleden til Washington Post.

»Vi vil gerne hjaelpe alle dem, der har brug for det, men hvor mange børn kan vi få plads til i vores skoler? Hvordan kan vi gøre det sådan, at vores sundhedssy­stem ikke bryder sammen,« spurgte han i interviewe­t.

Selv har USA nu lovet at tage imod op mod 100.000 flygtninge fra Ukraine. Det sker, efter Det Hvide Hus er blevet kraftigt kritiseret i USA for at gøre for lidt for at give plads til de mange ukrainske flygtninge, hvoraf flere har familie i landet.

Også lørdag advarede den tidligere russiske praesident og formand for Ruslands sikkerheds­råd Dmitri Medvedev om, at Rusland er parat til at anvende atomvåben, hvis det føler sin eksistens truet. Det skete forud for en historisk tale lørdag af praesident Joe Biden på kongeslott­et i Warszawa.

Samtidig oplyste lokale ukrainere, at russiske styrker nu har indtaget byen Slavutych taet på Tjernobyla­tomkraftva­erket i Ukraine.

Vi har set rapporter om modstand her i områder, der tidligere ser ud til at have vaeret under russisk kontrol.

 ?? ?? Den amerikansk­e praesident Joe Biden besøgte lørdag en flygtninge­lejr på et stadion i Warszawa. Polen har modtaget godt 2 mio. flygtninge fra Ukraine.
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters
Den amerikansk­e praesident Joe Biden besøgte lørdag en flygtninge­lejr på et stadion i Warszawa. Polen har modtaget godt 2 mio. flygtninge fra Ukraine. Foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark