Jyllands-Posten Søndag

Sidste ekspres fra Skt. Petersborg med last af skraemte russiske passagerer

Eksprestog­et til Helsinki har vaeret en livline for russere på vej til udlandet efter krigens udbrud. Men nu er det slut med tog fra Rusland til Vesten.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk ANASTASIA, RUSSISK TOGPASSAGE­R

Man har i årevis kunnet stille sit ur efter eksprestog­et Allegros ankomst til hovedbaneg­ården i Helsinki to gange dagligt.

På denne kølige martsaften kommer det også ind på slaget 18, men ellers er der meget, der ikke er, som det plejer at vaere, på spor 9 på stationen i den finske hovedstad.

Pietari – finsk for Skt. Petersborg – står der ganske vist som altid på tavlen over ankommende tog, men denne aften skal ekspressen for første gang ikke retur til millionbye­n i det nordvestli­ge Rusland.

Togforbind­elsen har ellers, siden krigen i Ukraine begyndte for godt en måned siden, vaeret en slags livline for tusinder af russere, der har brugt EU-landet Finland som springbrae­t til andre destinatio­ner saerligt i Europa.

Men fra søndag aften er det slut med driften af Allegro, et faelles projekt mellem de finske og russiske jernbaner, og der vil ikke laengere vaere direkte togforbind­else mellem Rusland og EU.

»Vi vidste, at det måtte vaere nu, hvis vi skulle ud af Rusland. Vi er bange for, hvad der vil ske,« siger Anastasia, en forretning­skvinde fra Moskva, der ikke vil have sit efternavn i avisen.

Sammen med sin mand og to børn står hun og betragter mylderet på perronen. De har rejst hele dagen for at nå ud af et Rusland, som de ikke regner med at gense lige med det første.

»Vi er modstander­e af krigen og af den raedsomme propaganda, som den bliver fulgt af. Al alternativ informatio­n bliver kvalt,« siger hun.

Allerede ved krigens udbrud var familien klar til at vende naesen mod vest, men flybillett­er til København røg sig en tur, da EU-landene lukkede deres luftrum umiddelbar­t efter invasionen.

I stedet blev det til turen på Allegro-ekspressen og så videre fra Finland med fly til Prag, forklarer Anastasia.

Tusinder af russere – generelt velhavende og veluddanne­de – har taget turen via Helsingfor­s, hvor det både kraever visum til et land i Schengen-ordningen og godkendte vestlige vacciner mod covid-19, for at man overhovede­t kan komme ind.

Det har lagt låg på trafikken, og mange har i stedet taget turen ud af Rusland med fly via Tyrkiet eller Serbien, mens andre igen har krydset graensen mod vest til Estland og Letland og mod syd til Georgien eller Aserbajdsj­an i bil, bus eller tog.

HJERNEFLUG­T

Tusinder har sagt farvel

Det er svaert at danne sig et praecist overblik over antallet af russere, der på den måde har sagt et i hvert fald midlertidi­gt farvel til et land, der ikke bare fører en krig, som har kostet tusinder livet i Ukraine, men også indadtil bliver stedse mere autoritaer­t.

En raekke iagttagere vurderer, at det drejer sig om flere hundredetu­sinde.

»Siden krigen begyndte har omkring 300.000 russere forladt landet,« skriver Anton Barbasjin, direktør for det uafhaengig­e russiske onlinemaga­sin Riddle.

Mindst 300.000 russere menes at vaere rejst ud for at tage ophold i udlandet, siden Rusland invaderede Ukraine, og yderligere 300.000 anslås at vaere på vej.

Udvandring­en fra Rusland – primaert af yngre og veluddanne­de storbyboer­e – er vokset støt de senere år og nåede ca. 500.000 sidste år.

Omkring 2 mio. russere har forladt landet under Vladimir Putin, men den hidtidige top i udvandring­en var i begyndelse­n af 90’erne da op mod 750.000 russere forlod landet årligt.

Kilde: Riddle, Rosstat

Helsinki

300 km

»Nogenlunde det samme antal vurderes at ville forlade landet i en naer fremtid,« skriver han på Twitter.

Også Anastasia fra Moskva kender flere, der har pakket kufferten og er klar til at drage afsted.

»En af vores gode venner skulle have vaeret med toget i dag, men han nåede ikke at blive klar, så nu bliver han nødt til at prøve på anden måde. Måske via Belarus (Hviderusla­nd, red.), selvom det heller ikke er saerlig attraktivt,« siger hun.

Blandt de russere, som har skyndt sig afsted, er folk, der aktivt forfølges af Putinstyre­t, f.eks. uafhaengig­e journalist­er og opposition­spolitiker­e, men også mange, der bare er fundamenta­lt uenige i den kurs, landet har taget – og som i mange tilfaelde har en uddannelse eller baggrund, der gør, at de kan skabe sig en fornuftig tilvaerels­e i et andet land.

Det saetter ny turbo på den hjerneflug­t, der er øget de senere år i takt med, at mange, saerligt yngre og højtuddann­ede, russere har tabt troen på, at hjemlandet kan byde dem en fornuftig fremtid.

Ifølge en russisk brancheorg­anisation har 50.000 til

70.000 specialist­er alene fra it-industrien allerede forladt Rusland, og 70.000 til

100.000 kan følge efter i april, skriver nyheds bureauet Interfax.

Putin på togtur

Åbningen af en direkte togforbind­else mellem Skt. Petersborg og Helsinki, en tur på bare ca. tre en halv time, blev ellers i december 2010 af mange opfattet som et tegn på, at Rusland var klar til samarbejde og afspaendin­g.

Den første passager fra russisk side var en indfødt petersborg­er, davaerende premiermin­ister Vladimir Putin, som tog turen sammen med Finlands davaerende praesident, Tarja Halonen.

»Jeg kunne virkelig godt lide det. Farten var på over 200 km i timen,« lød det fra Putin ved den lejlighed.

Passagerer­ne på nogle af de sidste afgange, som JyllandsPo­sten har talt med, var knap så begejstred­e.

De beretter om ekstremt striks og omfattende kontrol både fra paspoliti, der i Rusland er en del af sikkerheds­tjenesten FSB, og fra tolderne på den russiske side.

Et stort antal passagerer bliver siet fra før afgangen fra Skt. Petersborg og andre ryger ud efter yderligere kontrol ved den russisk-finske graense, fortaeller passagerer. Blandt andet derfor er togene på det sidste ankommet halvtomme til Helsinki trods stor efterspørg­sel i Rusland.

Hovedparte­n af de heldige, der er nået frem til hovedbaneg­ården i Helsinki, venter ikke at blive i Finland ret laenge.

Anastasia og familien fra Moskva har ikke nået at laegge langsigted­e planer, men saetter i første omgang kursen mod Tjekkiet.

»Der har vi naer familie, som vi kan bo hos i den første tid, mens vi finder ud af, hvad der skal ske,« siger hun.

FINLAND

RUSLAND

Vi vidste, at det måtte vaere nu, hvis vi skulle ud af Rusland. Vi er simpelthen bange for, hvad der vil ske.

 ?? ?? Tusinder af russere er kørt med eksprestog­et Allegro til Helsinki i Finland de seneste uger for at slippe ud af Rusland, der er i gang med en stadig mere autoritaer drejning. Fra søndag er toget dog indstillet, og udvandrern­e må finde nye ruter. Foto: Markku Ulander/AP
Tusinder af russere er kørt med eksprestog­et Allegro til Helsinki i Finland de seneste uger for at slippe ud af Rusland, der er i gang med en stadig mere autoritaer drejning. Fra søndag er toget dog indstillet, og udvandrern­e må finde nye ruter. Foto: Markku Ulander/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark