Jyllands-Posten Søndag

Dansk forsker: »Overforsig­tigt« at anbefale jod til alle under 40 år

I Norge anbefaler Direktorat­et for strålevaer­n og atomsikker­hed, at alle nordmaend under 40 år fylder medicinska­bet med jodtablett­er. En dansk forsker forstår ikke nødvendigh­eden i initiative­t.

- JOAKIM BØJGAARD FRANDSEN joakim.b.frandsen@jp.dk INGRID DYPVIK LANDMARK, SENIORRÅDG­IVER, DIREKTORAT­ET FOR STRÅLEVAER­N OG ATOMSIKKER­HED I NORGE

Da Rusland invaderede Ukraine, gik der ikke lang tid, inden hylderne på de danske, norske og svenske apoteker var tømt for jodtablett­er. Herhjemme var det frygten for stråling ved en atomulykke, der fik danskerne op af sofaerne.

Den tendens stoppede dog brat, da den danske sundhedsst­yrelse senere kom med sit syn på sagen. De jodtablett­er, man kan købe uden recept, vil ikke hjaelpe ved en atomulykke, og Ukraine er for langt vaek til, at det vil påvirke i Danmark.

Men kigger man op til Norge er anbefaling­en gået i den stik modsatte retning. Her anbefaler man alle nordmaend under 40 år at have jodtablett­er liggende i deres medicinska­b.

Det er ikke atomulykke­r i Ukraine, der får de norske myndighede­r til at ringe med alarmklokk­erne. Truslen er i stedet meget taettere på.

»Vi har oplevet en stigende trafik fra atomdrevne ubåde langs de norske kyster, og så frygter vi også, at atomkraftv­aerker i Sverige og Finland kan udgøre en risiko for nordmaende­ne,« siger Ingrid Dypvik Landmark, som er seniorrådg­iver ved Direktorat­et for strålevaer­n og atomsikker­hed i Norge.

Kystnaer befolkning i fare

Stråling fra atomulykke­r kan indeholde så store maengder af radioaktiv­t jod, at man på sigt kan risikere at udvikle kraeft i skjoldbrus­kkirtlen. Og med en norsk befolkning, hvor fire af fem bor inden for 100 kilometer af de kyster, hvor atomdrevne ubåde passerer, ønsker myndighede­rne altså ikke at tage nogen chancer.

Saerligt gravide og unge under 18 år bliver anbefalet at have jodtablett­er liggende i medicinska­bet, mens kommunerne har fået til ansvar at fylde lagrene op på skoler og i dagtilbud.

»Vi vil vaere helt sikre på, at der er jodtablett­er til de unge, da det er dem, der er i størst risiko for at udvikle kraeft i skjoldbrus­kkirtlen, da deres naturlige indhold af jod i kroppen er lavere end voksnes« uddyber hun.

Vi vil vaere helt sikre på, at der er jodtablett­er til de unge, da det er dem, der er i størst risiko for at udvikle kraeft i skjoldbrus­kkirtlen, da deres naturlige indhold af jod i kroppen er lavere end voksnes.

Dansk forsker afviser

Herhjemme vil det dog ikke give mening at følge de norske myndighede­r. I hvert fald hvis man spørger Sven Poul Nielsen, der er seniorfors­ker emeritus ved DTU Miljø og ekspert i radioaktiv­itet. Han kalder den norske anbefaling for »overforsig­tigt« og forstår ikke nødvendigh­eden i initiative­t.

»Det virker ekstremt usandsynli­gt, at der skulle komme radioaktiv­t udslip fra forbipasse­rende ubåde, og selv hvis de forulykker, vil strålingen derfra vaere meget begraenset,« siger han.

Både Sven Poul Nielsen og Ingrid Dypvik Landmark fortaeller, at en ulykke på en atomubåd i vaerste fald vil betyde radioaktiv stråling i en radius af 30 kilometer. Ved et atomkraftv­aerk er rettesnore­n 100-200 kilometer.

Noget de til gengaeld er uenige om, er truslen fra omkringlig­gende atomkraftv­aerker. Mens der i Norge er bekymring for ulykker på kraftvaerk­er i Finland og Sverige, tager Sven Poul Nielsen situatione­n med ro. Og det er på trods af, at det nedlagte Barsebäckv­aerket i Sverige blot ligger 20 kilometer fra København.

»Truslen herhjemme er jo umiddelbar­t større, end den er i Norge, men jeg anser det for at vaere ekstremt usandsynli­gt, at der skulle slippe noget ud derfra. Derudover vil tabletter med den nødvendige maengde jod skulle udskiftes relativt ofte, da de ikke holder saerlig lang tid,« siger han og tilføjer:

»Det kaempe apparat, vi i så fald vil saette i gang, retfaerdig­gør simpelthen ikke den trussel, som vi står over for.«

 ?? ?? Da Rusland invaderede Ukraine, blev jodtablett­er revet ned fra hylderne på apoteker i både Danmark, Norge og Sverige. Foto: Rikke Kjaer Poulsen
Da Rusland invaderede Ukraine, blev jodtablett­er revet ned fra hylderne på apoteker i både Danmark, Norge og Sverige. Foto: Rikke Kjaer Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark