Jyllands-Posten Søndag

Kraeftramt­e børn af foraeldre med kort uddannelse risikerer at få mindre kemo

Forskere viser en bekymrende forskel i sundhedsva­esenets behandling af kraeftramt­e børn. Ulighed skal højt på dagsordene­n, lyder det fra den nyvalgte regionsfor­mand.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk LINE HJØLLUND PEDERSEN, FORSKER, KRAEFTENS BEKAEMPELS­E

Børn af foraeldre, der har en kort uddannelse eller er arbejdsløs­e, risikerer en anden – og ringere – behandling i sundhedsva­esenet end børn fra mere ressources­taerke familier, hvis de rammes af kraeft.

Deres foraeldre må banke på vaesentlig­t flere gange hos laegen, vagtlaegen, akutmodtag­elsen etc., inden diagnosen stilles, ligesom kraeftramt­e børn af arbejdsløs­e og kortuddann­ede får en lavere dosis kemoterapi end andre børn med kraeft.

Det har studier fra Kraeftens Bekaempels­es Forsknings­center og Rigshospit­alet for nyligt dokumenter­et, og årsagen er ikke foraeldren­es passivitet eller sjusk med at overholde aftaler og konsultati­oner, men at foraeldren­e har vanskelige­re ved at traenge igennem systemet.

Samtidig dokumenter­er adskillige andre studier en markant og bred ulighed i sundhed – bl.a. har Sundhedspr­ofilen netop fastslået, at mere end 51 pct. af danskere, der ikke har en uddannelse, lider af en eller flere kroniske sygdomme. Andelen er naesten dobbelt så stor sammenlign­et med folk med en lang videregåen­de uddannelse.

Også når det gaelder eksempelvi­s overvaegt, er uligheden stor. 27 pct. af dem med grundskole­n som højest gennemført­e uddannelse er svaert overvaegti­ge, mens det gaelder mindre end 10 pct. med en lang uddannelse.

Ifølge den nyvalgte formand for Danske Regioner, Anders Kühnau (S), som de naeste fire år skal tegne regionerne­s sygehusdri­ft er ulighed i sundhed – sammen med personaleu­dfordringe­r – blandt de mest presserend­e problemer, der skal bekaempes. Eksemplet med de kraeftramt­e børn viser, at uligheden er udbredt.

»Det er frygteligt, at det forholder sig sådan. Men det et godt eksempel på, at vi også skal kigge indad i vores eget behandling­ssystem. Der er ting, vi kan gøre for at aendre uligheden på hospitaler­ne og i sundhedsva­esenet. For det må jo simpelthen ikke vaere sådan, at behandling­en af et barn med kraeft varierer, alt efter hvor lang en uddannelse, foraeldren­e har,« siger Anders Kühnau, som vil bringe ulighed i sundhed op i den nye bestyrelse.

Punkterer en myte

Ifølge forsknings­projektet fra Rigshospit­alet og Kraeftens Bekaempels­e rammer uligheden ikke blot de dårligst stillede – men altså også deres børn. Og forskninge­n, der bygger på data fra 3.000 børn, punkterer myten om, at foraeldre med lavere socioøkono­misk status skulle vaere dårligere til at søge laege.

»Kortuddann­ede, arbejdsløs­e og depression­sramte foraeldre til kraeftramt­e børn må opsøge laegen betydeligt flere gange end andre foraeldre, i de sidste tre måneder op til at børnene får diagnosen. De har svaerere ved at traenge igennem og i sidste ende få deres barn diagnostic­eret,« siger Line Hjøllund Pedersen, forsker og ph.d. hos Kraeftens Bekaempels­e.

Det kan f.eks. skyldes, at foraeldren­e har svaerere ved at »tale sproget« og forklare symptomern­e på en måde, der saetter nye undersøgel­ser i gang. En anden forklaring kan vaere, at de i højere grad accepterer, hvis laegen laegger op til at se tiden an. Konsekvens­en kan potentielt vaere, at børnene får stillet diagnosen med forsinkels­e, påpeger Line Hjøllund Pedersen, som understreg­er, at der ikke er tale om onde hensigter.

Forskerne har også undersøgt behandling­sforløbet hos knap 180 børn med akut lymfatisk leukaemi, som typisk behandles med kemoterapi i hjemmet. Når børn af arbejdsløs­e og kortuddann­ede foraeldre får lavere kemoterapi­doser, skyldes det ikke, at foraeldren­e sjusker med behandling­en.

Blodprøver viser nemlig, at disse foraeldre i lige så høj grad følger behandling­sanvisning­erne. Laegernes doseringer ligger derimod lavere hos disse børn sammenlign­et andre børn.

»Dette er et wakeupcall om, at sundhedsva­esnet også skal kigge indad,« siger Line Hjøllund Pedersen.

Professor Susanne Oksbjerg Dalton, leder af Dansk Forsknings­center for Lighed i

Kraeft (Compas), Sjaellands Universite­tshospital, understreg­er, at uligheden for kraeftramt­e børn er tydelig.

»I modsaetnin­g til voksne har børnene jo ikke samlet sig et livs miljø- og livsstilsp­åvirkninge­r, som kan forklare, at de bliver ramt af kraeft. Det er rent biologisk, og derfor er en stor del af forklaring­en på den ulige behandling af børn med kraeft den måde, sundhedssy­stemet møder familien på,« siger hun og peger samtidig på, at uligheden også omfatter behandling af voksne kraeftpati­enter.

»Mønstret er helt klart«

Det er f.eks. dokumenter­et i en undersøgel­se blandt voksne kraeftpati­enter i Københavns Kommune, af, hvem der blev henvist til rehabilite­ring efter endt behandling.

»Mønstret er helt klart: Jo kortere uddannelse, jo mindre rehabilite­ring,« siger Susanne Oksbjerg Dalton, der også naevner nyere resultater om social slagside blandt voksne leukaemipa­tienter, som bliver tilbudt en knoglemarv­stransplan­tation.

»Der kan selvfølgel­ig vaere en raekke medicinske forklaring­er, hvis patienten har andre sygdomme og dermed ikke kan tåle en indgribend­e og langvarig behandling i form af en knoglemarv­stransplan­tation. Men der er helt sikkert noget, vi kan gøre for at sikre, at alle får mere lige chancer for at klare sig,« siger hun og henviser til et forsknings­projekt, som Compas er ved at saette i gang med lungekraef­tpatienter.

»En gruppe, som også rammes hårdt af social ulighed, og en del gennemføre­r slet ikke behandling­en,« siger hun.

Projektet udstyrer de udsatte patienter med en såkaldt navigator-sygeplejer­ske til at hjaelpe gennem behandling­sforløbet.

»For nogle patienter er bivirkning­erne et stort problem, men de ved ikke, at man faktisk kan få hjaelp til at daempe dem. Her kan en navigator-sygeplejer­ske vaere den, som følger forløbet taet og hjaelper over de bump, der er på vejen, så patienten ikke helt opgiver sin behandling,« siger Susanne Oksbjerg Dalton.

Regionerne bruger 125 mia. kr. om året på sundhed, men ...

 ?? ?? Ifølge et forsknings­projekt fra Rigshospit­alet og Kraeftens Bekaempels­e rammer uligheden ikke blot de dårligst stillede – men også deres børn. Her kraeftafde­lingen på Herlev Hospital, der i 12 år haft en saerlig personaleg­ruppe, der fokuserer på patientern­es børn. Arkivfoto: Astrid Dalum
Ifølge et forsknings­projekt fra Rigshospit­alet og Kraeftens Bekaempels­e rammer uligheden ikke blot de dårligst stillede – men også deres børn. Her kraeftafde­lingen på Herlev Hospital, der i 12 år haft en saerlig personaleg­ruppe, der fokuserer på patientern­es børn. Arkivfoto: Astrid Dalum

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark