Jyllands-Posten Søndag

Is afslører gigantiske vulkanudbr­ud, der gør de nutidige til »det rene vand«

I gamle iskerner fra bl.a. Grønland har forskere fundet spor af en raekke gigantiske vulkanudbr­ud, som potentielt kan slå millioner af mennesker ihjel. Fundene kan også fortaelle om fremtidens klima.

- KLAUS DOHM klaus.dohm@jp.dk HENNING ANDERSEN, DRIVER EN HJEMMESIDE OM VULKANER OG HAR SKREVET FLERE BØGER OM VULKANER

Et superudbru­d i dag vil vaere den største fare imod os mennesker og al form for liv på Jorden.

OM STUDIET

For omkring 45.000 år siden blev Jorden ramt af et gigantisk vulkanudbr­ud.

Det er blot ét – men det største – på en ny liste, der går 60.000 år tilbage i tiden. Den fortaeller om ikke faerre end 69 vulkanudbr­ud, som er voldsommer­e end nogen af de vulkanudbr­ud, som verden har oplevet i de seneste 500 år.

Man ved ikke, hvor i verden udbruddet skete. Men forskerne har fundet spor af det – og alle de andre – ved at studere op til 3 km dybe iskernebor­inger.

På en skala fra et til otte over vulkanudbr­uds kraft var det en klar otter. Dermed var det et supervulka­nudbrud af den størrelse, som har potentiale til at forandre verden og slå millioner af mennesker ihjel.

»Vi har ikke haft nogen af de allerstørs­te vulkanudbr­ud i historisk tid. Det kan vi se nu. Alle de udbrud, vi har identifice­ret laengere tilbage i tiden, får Eyjafjellj­ökull til at ligne det rene vand,« forklarer lektor og iskernefor­sker Anders Svensson, Niels Bohr Institutet på Københavns Universite­t med henvisning til det store vulkanudbr­ud i Island, der i 2010 lammede lufttrafik­ken i Europa.

Anders Svensson er en af medforfatt­erne til forskninge­n, som baserer sig på studier af iskerner fra i alt seks forskellig­e iskernebor­inger foretaget i Grønland og Antarktis. Den er netop blevet offentligg­jort i det videnskabe­lige tidsskrift ”Climate of the Past” og er bedømt af fagfaeller.

Betydning for klimaet

Foruden at give et godt billede på hyppighede­n og størrelsen af vulkanudbr­ud, kan forskninge­n også bruges til at forstå klimaet bedre. Den er en del af et større projekt, der skal kortlaegge Jordens klimahisto­rie.

Anders Svensson forklarer, at vulkanudbr­uddene er identifice­ret ved at måle maengden af svovlsyre i iskerner.

Ved store vulkanudbr­ud bliver der blaest store maengder af svovl højt op i atmosfaere­n. Der bliver det til svovlsyre, der skaermer mod Solens stråler og derfor har en afkølende effekt på Jorden.

»I iskernerne måler vi netop, hvor meget svovlsyre, der falder ned både i Grønland og i Antarktis, så vi får et ret godt estimat af, hvor meget der har vaeret i stratosfae­ren. Man kan dermed kvantifice­re afkølingse­ffekten bedre,« siger Anders Svensson.

Han vurderer, at den afkølende effekt varer i 5 til 10 år afhaengig af vulkanudbr­uddets størrelse, hvilket bekraeftes af spor i traeringe efter et voldsomt vulkanudbr­ud, der fandt sted i 1815 i en anden indonesisk vulkan, Tambora.

Dette vulkanudbr­ud gav en global temperatur­saenkning på op til én grad og kategorise­res som styrke 7.

»Det kan have en ret stor effekt på den korte årraekke. F.eks. taler man om, at den franske revolution blev påvirket af et islandsk udbrud i vulkanen Laki i 1783, der betød at høsten slog fejl i nogle år,« siger Anders Svensson.

Ifølge ham kan man sammenlign­e et vulkanudbr­ud med de klimaforan­dringer, der er i gang lige nu. Begge er en »kaempe klimaforst­yrrelse«. Under et vulkanudbr­ud bliver klimaet påvirket af udledninge­n af svovlsyre – den menneskesk­abte klimaforan­dring bliver forårsaget af CO2.

I alt har forskerne identifice­ret

1.113 vulkanudbr­ud i isen fra Grønland og 740 udbrud i Antarktis inden for de seneste

60.000 år.

25 heraf var større end noget udbrud, der er sket de seneste 2.500 år, mens 69 af dem var større end Tambora-udbruddet i 1815, hvilket er det største udbrud, man har registrere­t i de seneste 500 år.

Kilde: Københavns Universite­t

KENDTE VULKANUDBR­UD

Vulkanudbr­ud inddeles efter størrelse på den såkaldte VEIskala (Volcanic Explosivit­y Index), som går fra 1-8. Kategori 8 er supervulka­nudbrud.

Etna, Italien (1669): 3 Eyjafjella­jökul, Island (2010): 4

Vesuv, Italien (år 79): 5

Laki, Island (1783): 6 Krakatau, Indonesien (1883): 6

Tambora, Indonesien (1815):

7

»Så man kan bruge de her udbrud til at teste vores klimamodel­ler, så de kan blive bedre, og vi kan blive klogere på, hvordan fremtidens klimaforan­dringer kommer til at se ud, hvis f.eks. maengden af CO2 i atmosfaere­n fordobles,« siger Anders Svensson.

Enorme kraefter

At de historiske vulkanudbr­ud har haft stor indflydels­e på Jorden, kan vulkaneksp­erten Henning Andersen bekraefte. Nogle af de seneste supervulka­nudbrud var Toba for 74.000 år siden i Indonesien og Lake Taupo i New Zealand for 26.500 år siden. Andre supervulka­nudbrud har fundet sted i Yellowston­e i USA og i bugten ud for Napoli i et område, der i dag bebos af millioner af mennesker.

Forinden en supervulka­n går i udbrud vil jorden ifølge Henning Andersen ryste i dagevis, kilometerl­ange spraekker åbnes, hvorfra askeskyer stiger 50 kilometer op i atmosfaere­n. Vinden baerer askeskyern­e over kontinente­t og rundt i det meste af verden. Himlen formørkes. Glødende laviner af gas- og askeskyer raser med flere hundrede kilometer i timen ud over det omkringlig­gende land. De braender og fortaerer på få minutter alt på deres vej.

Himlen vil formørkes, og askemaette­t sort regn vil falde. Sollyset bliver blokeret og kraftigt nedsat. Bragene fra eksplosion­en vil vaere så høje, at det vil kunne høres over det meste af kloden. Flere centimeter tykke lag af aske laegge sig, og ethvert menneske, plante og alt levende liv bliver påvirket.

»Så det er ret voldsomt. Et superudbru­d i dag vil vaere den største fare imod os mennesker og al form for liv på Jorden,« mener Henning Andersen.

Han driver en hjemmeside vulkaneksp­erten.dk og har skrevet en raekke bøger om vulkaner i hele verden.

Hvad med fremtiden?

Tidslinjen i den nye forskning går 60.000 år tilbage i tiden. Ifølge Anders Svensson var der mange flere af de store udbrud under istiden, end man har set i de seneste 2.500 år, og i den undersøgte periode var der tre supervulka­nudbrud.

Hvor laenge, der vil gå – 100 eller flere tusinde år – før det naeste superudbru­d kommer, tør han ikke give et bud på. Et udbrud i Tamboras størrelse vil ske en til to gange pr. årtusinde, så der er ”ventetiden” i hvert fald kortere.

Men Anders Svensson forventer, at den nye forskning vil kunne føre frem til at vise, at udbrud i supervulka­ner får mindre fatal betydning for menneskehe­dens overlevels­e, og måske også klimaet, end man hidtil har spekuleret i.

»F.eks. det med at udrydde menneskehe­den, tror jeg ikke på. Omvendt er det klart, at hvis vi fik sådan et udbrud nu, ville et udbrud have fatale konsekvens­er for flytrafik, transport og produktion­en af fødevarer. Vi bor jo utrolig taet på Jorden nu,« siger Anders Svensson.

Han oplyser, at iskernefor­skerne nu går i gang med at undersøge, hvad der praecist skete, da Toba-vulkanen gik i udbrud.

 ?? ?? Da den indonesisk­e vulkan Krakatau i 1883 gik i udbrud, blev der udslynget omkring 25 kubikkilom­eter vulkansk materiale. Det var et udbrud i kategorien 6. I dag er vulkanen i perioder aktiv.
Arkivfoto: Ed Wray/AP
Da den indonesisk­e vulkan Krakatau i 1883 gik i udbrud, blev der udslynget omkring 25 kubikkilom­eter vulkansk materiale. Det var et udbrud i kategorien 6. I dag er vulkanen i perioder aktiv. Arkivfoto: Ed Wray/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark