Jyllands-Posten Søndag

Efter to turbulente måneder vil Messerschm­idt og Kofod skabe et »Dansk Folkeparti version 2.0«

Efter måneders uro forsøger Morten Messerschm­idt og Peter Kofod nu at udstikke en ny kurs for Dansk Folkeparti. Partiet har haft for lidt politik på hylderne, og dets hjerte skal banke for små og mellemstor­e virksomhed­er, lyder det i et interview.

- ANDERS REDDER NIELS TH. DAHL anders.redder@jp.dk niels.th.dahl@jp.dk MORTEN MESSERSCHM­IDT (DF), FORMAND MORTEN MESSERSCHM­IDT (DF), FORMAND

Der er gået to måneder, siden de overtog styringen. Men skibet har sejlet i så stormfulde farvande, at det har vaeret svaert at tyde en egentlig kurs. Hele seks folketings­medlemmer har forladt Dansk Folkeparti og har tilmed smaekket med døren på vej ud. Profiler har åbent angrebet ledelsen i pressen. De dårlige meningsmål­inger tynger fortsat.

Nu er Morten Messerschm­idt og Peter Kofod, formand og naestforma­nd i Dansk Folkeparti, klar med deres på bud et projekt, der skal vriste partiet fri af dets vedvarende og eksistenti­elle nedtur.

Et »Dansk Folkeparti version 2.0«, som de selv kalder det, og som de i dette interview med Jyllands-Posten går i dybden med.

Til sommer praesenter­er Dansk Folkeparti et helt nyt arbejdspro­gram og skrotter det nuvaerende. Projektet skal vaere kerneborge­rligt og mere erhvervsve­nligt – og man skal ikke vaere et enkeltsags­parti kun med fokus på udlaending­e.

Det forklarer Morten Messerschm­idt og Peter Kofod, da Jyllands-Posten saetter dem staevne på deres kontor.

Stakke af beige flyttekass­er fylder på gangen og i hjørnet af kontoret. Nedsmeltni­ngen og genopbygni­ngen praeger, også rent fysisk, partiets lokaler i de yderste gemakker af Christians­borg.

»Vi vil gerne tale om endnu flere politiske områder og have en palet, der er bredere. Hvis du vaekker de fleste danskere kl. 04 om morgenen ved de godt, at Dansk Folkeparti vil ud af EU og have nogle muslimer ud af Danmark,« siger formand Morten Messerschm­idt:

»Jeg tror ikke, at så mange ved, at vi har et hjerte, der banker for de små og mellemstor­e virksomhed­er. Og det skal kommuniker­es ud.«

Fra formandska­mpens spaede begyndelse har han og Peter Kofod signaleret, at Dansk Folkeparti entydigt hører til i blå blok.

Er opfattelse­n af Dansk Folkeparti blevet lidt for rød?

»Jeg vil ikke sige, at den er blevet lidt for rød. Den er bare blevet for snaever. Der er simpelthen for få områder, hvor Dansk Folkeparti i dag har et staerkt brand,« siger Morten Messerschm­idt.

Forsømt parti

Det nye arbejdspro­gram skal vaere faerdigt samtidig med partiets sommergrup­pemøde i august. Det nuvaerende er 13 år gammelt.

I modsaetnin­g til mange andre partier har Dansk Folkeparti et meget kort princippro­gram. Arbejdspro­grammet har derimod mere kød på og fungerer som et slags detaljeret drejebog for, hvordan og med hvilke midler partiet vil nå sine mål.

»Vi har brug for, at arbejdspro­grammet bliver børstet af og bliver mere nutidigt. At Dansk Folkeparti traeder ind i en ny tid,« siger Morten Messerschm­idt.

Hvad skal børstes af?

»Der er nogle områder, vi gerne vil betone med en større vaegt end tidligere. Tag f.eks. erhvervspo­litikken, som vi også allerede var inde på i formandsva­lgkampen, hvor vi godt vil have meget mere fokus på dem, der skaber vaerdierne i samfundet.«

»Der er masser, der gerne vil tale C25selskab­ernes interesser. Det kan vi se, at de andre borgerlige er gode til. Men at lytte til de familieeje­de virksomhed­er, de små og mellemstor­e virksomhed­er, vil komme til at udgøre en helt central del af det her,« siger DF’s formand.

Hvad der praecist kommer til at stå i arbejdspro­grammet, er endnu uvist.

I stedet er planen, at Peter Kofod skal bruge de kommende måneder på at rejse rundt i baglandet og tale med partiets vaelgere og bagland. Stikpiller­ne til eksformand Kristian Thulesen Dahl er ikke så få.

»Igennem en årraekke har udviklinge­n vaeret forsømt både organisato­risk og politisk,« siger Morten Messerschm­idt.

Efter fire valgnederl­ag i traek og elendige meningsmål­inger skal partiet tage »den jaevne danskers problemer og udfordring­er i hverdagen meget mere alvorligt,« siger Morten Messerschm­idt.

Peter Kofod formulerer det således:

»Når vi kigger på vores parti, skal det vaere ligesom som at gå ind i en brugsforen­ing i Jylland. Der skal vaere varer på alle hylder for enhver smag. Det her handler om at brede paletten ud.«

Så paletten har vaeret for smal?

Morten Messerschm­idt bryder ind:

»Ja, det synes jeg egentlig er rigtigt. Der er for få områder, som DF’s kernevaelg­er forbinder os med.«

Ny klimapolit­ik

Det betyder også, at Dansk Folkeparti frem mod sommeren skal genbesøge sin klimapolit­ik. Et område, partiet i årevis har haft saerdeles svaert ved at finde sit ståsted på.

Jeg tror ikke, at så mange ved, at vi har et hjerte, der banker for de små og mellemstor­e virksomhed­er. Og det skal kommuniker­es ud.

Så sent som i 2018 – efter en rekordvarm og tør sommer – mente davaerende klimaordfø­rer Mikkel Dencker, at menneskesk­abte klimaforan­dringer var »et spørgsmål om tro«.

»Og jeg mener, at tro hører hjemme i en kirke, og det er ikke noget, man skal blande politik ind i,« sagde han til Informatio­n.

Senere skaeldte partimedst­ifter Pia Kjaersgaar­d ud på »klimatosse­rne«, som hun mente var medskyldig­e i Dansk Folkeparti­s store tilbagegan­g ved det seneste europaparl­amentsvalg.

Alligevel var man med i klimaloven fra 2019, der forpligter Danmark til at reducere udledninge­n af drivhusgas­ser med 70 pct. i 2030.

»Det er et svaert område at markere sig på. Der er så meget både overbud og hysteri på det,« siger Morten Messerschm­idt.

Mikkel Dencker sagde, at klimaforan­dringer var et trosspørgs­mål, og det hørte til i kirken. Hvad er jeres nye klimapolit­ik?

»Jeg tror, at vores klimapolit­ik skal vaere common sense. Vi vil gerne leve op til de aftaler, som vi har indgået. Fokus lige i øjeblikket må vaere på at sikre vores uafhaengig­hed. Det er ret klart, at den grønne omstilling har skabt nogle problemer i forhold til energifors­yning. Vi skal både tage udfordring­erne alvorligt, men ikke på en måde hvor man bare sender arbejdspla­dser ud af landet eller bliver afhaengig af Putins gas.«

Skal Danmark have en CO2-afgift?

»Det afgørende er ikke, om vi skal have en CO2-afgift,« siger Morten Messerschm­idt:

»Det afgørende er effekten af den. Vi kommer ikke til at lave en afgift, som giver en laekageeff­ekt på over 50 pct.«

Laekageeff­ekt daekker over, at udledninge­n af drivhusgas­ser kan opstå i lignende sektorer i andre lande, hvis regulering­en strammes i Danmark.

Morten Messerschm­idt og Peter Kofod åbner samtidig for, at Dansk Folkeparti fremover kan støtte afgifter på klimabelas­tende varer som eksempelvi­s oksekød. Dog i samspil med landbruget og på en måde, der ikke koster danske arbejdspla­dser.

»Hvis nu dansk landbrug kommer og siger, at de godt kunne taenke sig at laegge 10 øre pr. kilo oksekød, som øremaerket går til

udviklinge­n af nye enzymer, som nedbringer metanudsli­ppet fra danskprodu­ceret oksekød. Det vil vi da ikke vaere afvisende overfor,« siger Morten Messerschm­idt.

Men det kan da gøre ondt på den helt almindelig­e dansker, som gerne vil spise spaghetti bolognese til aftensmad?

»Jaja, men altså: Nogle ting må jo gøre ondt. Jeg synes da også i sig selv, at det er vaerdifuld­t, at vi har et landbrug i Danmark, som bliver mere og mere klimavenli­gt.«

Rødternede duge?

Siden Morten Messerschm­idt blev formand, har folketings­medlemmern­e Liselott Blixt, Bent Bøgsted, Lise Bech, Karina Adsbøl, Hans Kristian Skibby og Marie Krarup forladt partiet. Flere af dem med direkte henvisning til hans politiske kompas.

»Han er mere ultrakonse­rvativ, end jeg nogensinde bliver,« sagde den nu tidligere beskaeftig­elsesordfø­rer Bent Bøgsted til DR i februar.

Lise Bech sagde i samme ombaering, at der var for lidt »folkelighe­d« og »rødternede duge« over den nye formand.

Morten Messerschm­idt mener ikke, at afhopperne har ret. At Dansk Folkeparti under ham vil blive så mørkeblåt, at velfaerdsp­olitikken negligeres.

»Det er ikke sådan, at det forhindrer os i at tale om bedre vilkår for sosu-medarbejde­ren eller en større aeldrechec­k. Det hele skal kunne rammes ind i, at vi er et borgerligt parti, men også blå bloks bløde hjerte.«

Det er vel svaert at stille varer frem på alle hylder, når man har markant faerre folketings­medlemmer til at gøre det med?

»Nej, overhovede­t ikke. Jeg er vant til at arbejde ekstremt effektivt i hvert fald 20 timer i døgnet. Så det bliver ikke noget problem.«

Men mange af dem, der har forladt DF, sagde, at deres hjerte bankede for social- og velfaerdsp­olitik og de svageste?

»Det gjorde de jo på vores vegne. Nu kommer vi bare til at sige det med vores naeb,« siger Morten Messerschm­idt.

Du naevnte selv topskatteg­raensen, da du meldte dig som formandska­ndidat. Er det stadig noget, I er åbne for?

»Der er ikke nogen røde linjer. Men vores udgangspun­kt er ikke, at vi skal revolution­ere vores sociale profil. Vi er det parti i blå blok, som gerne vil tage hensyn til dem, som ikke kan klare sig selv.«

Yngre og privatansa­tte

Op til formandsva­lget den 23. januar udgav netmediet Altinget en vaelgerana­lyse, som viste, at Dansk Folkeparti­s vaelgerkor­ps på kort tid har aendret sig fundamenta­lt.

Isaer de aeldre og pensionist­erne har forladt partiet under nedturen.

DF’s vaelgere er i dag yngre og privatansa­tte i langt højere grad, end de bare var for få år siden. Og så udgør kvinder nu flertallet af partiets vaelgere.

Adspurgt om det nye formandska­b er i gang med en foryngelse af partiet, er svaret nej.

»Vi ser det danske som et familiefae­llesskab, der skal haenge sammen. Derfor kan man som 20-årig godt gå ind for en vaerdig aeldreplej­e, og at det ikke kun handler om at fokusere på, hvad den enkelte får ud af det.«

Efter arbejdspro­grammets faerdiggør­else venter et halvår, hvor Morten Messerschm­idts Meld-retssag på ny skal i byretten. Interne skaermydsl­er er blevet normalen. Og meningsmål­ingerne er stadig saerdeles dårlige – 6,9 pct. i Altingets seneste vaegtede gennemsnit.

Er status quo acceptabel­t om et år hvad angår meningsmål­inger?

»Nej, det vil jeg sige klart, at det ikke er. Men jeg kan ikke garantere, at det her er et projekt, der realiseres på et år. Den ydmyghed er man nødt til at have i politik,« siger Morten Messerschm­idt.

Seks folketings­medlemmer har forladt DF i den seneste tid. Nu skal partiet ifølge formand Morten Messerschm­idt (th.) og naestforma­nd Peter Kofod (tv.) have et nyt arbejdspro­gram.

Foto: Gregers Tycho

Vi er det parti i blå blok, som gerne vil tage hensyn til dem, som ikke kan klare sig selv.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark