Jyllands-Posten Søndag

Partier vil saenke fartgraens­e for at spare olie

Flere partier foreslår at saenke fartgraens­en fra 130 til 110 kilometer i timen på motorveje for at spare olie.

-

Det skal vaere slut med at køre 130 kilometer i timen på de danske motorveje. I stedet skal fartgraens­en saettes ned til 110 kilometer i timen i et forsøg på at saenke det danske forbrug af olie. Sådan lyder det fra De Radikale, Enhedslist­en og SF. Det skriver TV 2.

»Farten skal ned. Vi skal bruge mindre benzin, ellers ender vi med at sidde fast i en ny oliekrise,« siger De Radikales transporto­rdfører, Rasmus Helveg Petersen, som står bag forslaget.

Omkring en fjerdedel af den olie, der bliver brugt i EU, importeres fra Rusland. Der er allerede bred politisk enighed om, at Danmark skal gøre sig mindre afhaengig af energi fra Rusland på grund af landets invasion af Ukraine. Men nu laegger regeringen­s støttepart­ier op til, at en lavere fartgraens­e skal vaere med til at nå det.

En beregning lavet af Teknologis­k

Institut viser ifølge TV 2, at en almindelig personbil i gennemsnit vil spare omkring 17-18 pct. braendstof ved at reducere hastighede­n fra 130 til 110 kilometer i timen.

I første omgang ønsker de tre partier, at hastigheds­begraensni­ngen skal gaelde i et halvt år på de danske motorveje.

Venstre støtter ikke

Forslaget møder ikke opbakning fra Venstre, som ifølge klimaordfø­rer Marie Bjerre kan have frygt for, at forslaget vil gå ud over mobilitete­n i trafikken.

»Derfor synes vi ikke, at det er et godt forslag. Vi synes, at man i stedet burde fokusere sine kraefter på at saette ind på andre områder og løfte blikket, så vi får kigget mere strukturel­t på, hvordan vi får gjort os uafhaengig­e af energi fra Rusland,« siger Marie Bjerre.

Heller ikke FDM, der repraesent­erer bilisterne, er fan af forslaget. Før der laves lovaendrin­ger, mener FDM, at man skal afvente data, der viser, om bilisterne allerede har saenket gennemsnit­sfarten på grund af de høje braendstof­priser. Det siger Torben Lund Kudsk, afdelingsc­hef i FDM.

Rasmus Helveg Petersen fra De Radikale er med på, at der kan vaere en tidsomkost­ning forbundet med forslaget, i og med at f.eks. lastbiler eller anden erhvervstr­ansport vil komme langsommer­e frem på vejene.

»Men der vil også vaere en braendstof­besparelse på det. Jeg ved ikke, hvordan det regnskab går op, men det er vigtigere for mig, at vi tager de penge ud af Putins kasse, end at vi lader vaere,« siger han.

Transportm­inister Trine Bramsen har ikke ønsket at lade sig interviewe, men i et skriftligt svar skriver hun:

»Jeg vil snarest tage en drøftelse med partierne bag infrastruk­turaftalen om muligheder for at kigge på fartgraens­en på dele af vejnettet.«

Transportm­inisteriet oplyser til Ritzau, at ministeren mødes med partierne onsdag i naeste uge. Ministerie­t kan også oplyse, at Bramsen har bedt Vejdirekto­ratet om at regne på, hvilken effekt en nedsaettel­se af farten kan få.

Slukningsa­rbejdet i forbindels­e med en omfattende tagbrand i et etagebygge­ri i

i København fredag vil fortsaette en stor del af weekenden. Det skrev Hovedstade­ns Beredskab på Twitter lørdag morgen. I løbet af fredag aften var omkring 100 brandfolk indsat til at få branden under kontrol.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark