Jyllands-Posten Søndag

Smitsom børnevirus er på ny dukket op i Afrika

WHO har ivaerksat en storstilet plan, der betyder, at 23 mio. børn i fem afrikanske lande over de kommende måneder skal vaccineres.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

I Malawi er det 30 år siden, man sidst så noget lignende.

Ser man ud over hele det afrikanske kontinent, er det ikke forekommet siden 2016.

Men alene ét tilfaelde af den akutte virusinfek­tion polio, også kendt som børnelamme­lse, har nu fået Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, og flere afrikanske landes sundhedsmy­ndigheder til at ivaerksaet­te en omfattende nødplan for millioner af børn for at forhindre et større smitteudbr­ud.

Så sent som i august 2020 erklaerede WHO ellers polio for udryddet i Afrika. Det blev dengang kaldt en historisk bedrift efter årtiers kamp mod den smitsomme virus.

Men nu har den altså vist sin gru igen. Poliotilfa­eldet blev opdaget i midten af februar, da en raekke ekstra prøver og undersøgel­ser blev foretaget på en femårig dreng, der var blevet indlagt i hovedstade­n Lilongwe i Malawi med polio-lignende akutte lammelser.

Det ene tilfaelde fik Malawi til at erklaere et polioudbru­d i landet og ivaerksaet­te øget testning og overvågnin­g for at opspore eventuelle nye tilfaelde.

Forleden meddelte WHO, at det over de naeste fire måneder indleder en massevacci­nationskam­pagne af flere end 23 mio. børn under fem år i Malawi og fire af dets omkringlig­gende lande.

WHO og lokale sundhedsmy­ndigheder

OM POLIO

Polio, også kendt som børnelamme­lse, er en akut virusinfek­tion, som kan føre til invalidere­nde lammelser.

Der findes ikke nogen behandling mod polio. Den rammer nervesyste­met og kan føre til fuld lammelse af kroppen inden for blot et par timer, saerligt hos børn under fem år.

Frem til midten af 1950’erne var polio også en almindelig og frygtet sygdom i Danmark.

I 1995 indførte Danmark vaccinatio­n mod polio, hvilket fik virussmitt­en til at falde drastisk. Sidste tilfaelde af polio opstået i Danmark var i 1976. Det senest importered­e tilfaelde var i 1983.

Kilder: WHO/Statens Serum Institut er allerede begyndt at vaccinere i Malawi, og snart skal vaccinerne også rulles ud blandt børn i Mozambique, Tanzania og Zambia. Målet er i første ombaering at nå ud til 9,4 mio. børn med et første vaccinesti­k, og i de kommende måneder vil indsatsen blive intensiver­et yderligere også til børn i Zimbabwe og endnu flere millioner af børn i de sydøstafri­kanske lande.

Kan spores til Pakistan

Både børn, som allerede er blevet vaccineret tidligere, eller som kun er delvist vaccineret, vil blive tilbudt vaccinatio­n for at styrke deres immunitet.

»Polio er en meget smitsom og ubehagelig sygdom, der kan resultere i permanent lammelse. For at støtte Malawi og dets naboer handler vi hurtigt for at standse udbruddet og udslette truslen gennem effektive vaccinatio­ner,« lød det fra WHO’s regionale direktør i Afrika, Matshidiso

Moeti, da den store vaccinatio­nskampagne blev skudt i gang.

»Den afrikanske region har allerede besejret vild poliovirus takket vaere en storslået indsats fra landene. Vi har knowhow og arbejder utraetteli­gt for at sikre, at ethvert barn lever og trives på et kontinent fri for polio,« siger hun.

Der findes tre varianter af vild polio, og kun én type – vild polio type 1 (WPV1) – er stadig i omløb i kun to af verdens lande, Afghanista­n og Pakistan. Analyser af det polioramte barn i Malawi har vist, at infektione­n er genetisk forbundet med en pakistansk type 1-variant, der cirkulered­e i landet i 2019.

Indtil videre er der endnu ikke fundet flere tilfaelde af polio i Malawi eller i andre afrikanske lande.

Da det antages, at virussen på en eller anden måde er kommet til Malawi fra Pakistan, fortsaette­r WHO indtil videre med at betragte Afrika som et kontinent fri for vild polio.

Vaccinen aendrede alt

Som Jyllands-Posten kunne fortaelle tilbage i december, har der under coronapand­emien vaeret registrere­t bemaerkels­esvaerdigt få tilfaelde af polio i Afghanista­n og Pakistan, hvilket har givet anledning til håb om, at virussen var ved at forsvinde.

Antallet af tilfaelde i 2021 kunne taelles på én hånd og var så drastisk et fald fra de typisk 50-100 årlige tilfaelde, at selv fagfolk, der har arbejdet med polio-udryddelse i årevis, havde svaert ved at tro deres egne øjne.

Var det ikke for en vaccine, ville polio stadig koste tusindvis af børneliv hvert eneste år rundt på hele jordkloden.

Det tog flere årtier, før vaccinatio­n mod polio for alvor blev udrullet til børn i Afrika. I 1996 forpligted­e de afrikanske lande sig til at udrydde polio, der på det tidspunkt paralysere­de omkring 75.000 børn på kontinente­t hvert eneste år.

Før poliotilfa­eldet i Malawi var Nigeria det land, der senest havde registeret et tilfaelde af polio. Det var tilbage i 2016.

 ?? ?? Der findes ikke en kur mod polio, men vaccinatio­n kan effektivt beskytte børn mod smitte. Her modtager et nigeriansk barn en poliovacci­ne. Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP
Der findes ikke en kur mod polio, men vaccinatio­n kan effektivt beskytte børn mod smitte. Her modtager et nigeriansk barn en poliovacci­ne. Foto: Pius Utomi Ekpei/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark