Jyllands-Posten Søndag

”Lust” formår ikke at kaste lys over sexlivet for kvinder over 40

Den svenske HBO Maxserie ”Lust” har erstattet de obligatori­ske fire midaldrend­e hvide maend med fire midaldrend­e hvide kvinder, men det er ikke nok til at puste nyt liv i kludene.

- LUST KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

For et par måneder siden ramte den laenge ventede (og lige så laenge frygtede) selvstaend­ige fortsaette­lse af ”Sex and the City” (1998Men 2004) HBO Max. Men ”And Just Like That …”, der handler om livet for Carrie, Miranda og Charlotte og deres kvaler i livet midt i 50’erne, føltes desvaerre mest af alt som at vaere blevet skudt af en bedøvende pil med erkendelse af, at (kvinde)livet forude er en laaaaang, kedelig, aseksuel affaere.

Helt så slemt er det ikke i den første svenske HBO Max-serie ”Lust”, som handler om de fire veninder Anette (Sofia Helin), Martina (Elin Klinga), Nadia (Anja Lundqvist) og Ellen (Julia Dufvenius). De er alle midt i 40’erne og har alle ramt et punkt, hvor de er nødt til at revidere deres tilvaerels­e.

Rammen er Anettes job som leder af en stor landsdaekk­ende undersøgel­se af midaldrend­e kvinders sexliv. Konklusion­en synes tydelig. Hvis kvinder dyrkede mere og bedre sex, ville man kunne reducere sygefravae­r og mange andre skavanker.

kigger de fire kvinder på sig selv, står det ret skidt til. Anettes mand er sygemeldt på andet år og har totalt mistet lysten. Til gengaeld lever de i en konstant pornofilm, fordi deres frigjorte datter og hendes kaereste knalder højlydt døgnet rundt.

Det svenske akademimed­lem Martina ligger i en bitter strid med sin intellektu­elle eksmand, der lever sammen med sin 25-årige kaereste i det hus, de begge naegter at skille sig af med i trods.

Man kan grine lidt

Ellen tror stadig, hun ligner en på 35 og bliver (med rette) fornaermet, når hendes chef vil have hende til at saelge familiebil­er i stedet for midtvejskr­isebiler til liderlige maend. Hun haevner sig ved at have sex med en kendt skuespille­r i en autocamper.

Nadias hjem er så spaekfyldt med testostero­n, at hun knapt kan vaere der. Desvaerre er hendes mand bidt af en gal ligestilli­ngsforkaem­per og synes, det er et udtryk for en indgroet racistisk diskurs, da han overrasker hende med en stor, sort dildo.

Det er dømt til at gå galt, og det gør det sådan set også. Og man griner lidt, når Anette kommer til at dele sin datters anatomisk loyale anusformed­e fyldte chokolader, der var tiltaenkt hendes kaereste, ud til eftermidda­gskaffen på arbejdet, og det er da også meget sjovt, når Nadias syvårige søn, der er besat af vulgaer gangsterra­p, tror, at hendes dildo er en anakondasl­ange. Men heller ikke mere end det.

Mest af alt indtager ”Lust” det potentielt spaendende farvand af voksne kvinders seksualite­t med en bøvet fjollethed, der hurtigt bliver traettende. Jeg har før – og gør det gerne igen – henvist til Pamela Adlons faenomenal­e ”Better Things” (2016-) som eksempel på en tvserie, der er uhyrlig morsom, samtidig med at den kaster lys over de smertefuld­e aspekter, der er ved at miste ungdommens umiddelbar­e sexappel.

KOMEDIE

SVERIGE, 2022

Instruktio­n: Ella Lemhagen Kan streames på HBO Max 8 afsnit a ca. 30 minutters varighed

 ?? ?? Det kører ikke ligefrem med sexlivet for de i øvrigt superprivi­legerede kvinder i den svenske HBO Max-komedieser­ie “Lust”, der kører den ind med nogenlunde sjove, men mest af alt fjollede forestilli­nger om voksne kvinder og deres sexliv. Foto: Johan Paulin/HBO Max
Det kører ikke ligefrem med sexlivet for de i øvrigt superprivi­legerede kvinder i den svenske HBO Max-komedieser­ie “Lust”, der kører den ind med nogenlunde sjove, men mest af alt fjollede forestilli­nger om voksne kvinder og deres sexliv. Foto: Johan Paulin/HBO Max

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark