Jyllands-Posten Søndag

En parentes i dansk naturhisto­rie

-

»En solsort kom flyvende inde fra tågen / den sidder her nu/ og synger i en våd bjergfyr / om lidt flyver den tilbage til naturen.«

Poetisk og praecist har Per Højholt udtrykt det, som det gennemopdy­rkede Danmark slås med: Hvad er natur? Angiveligt ikke en våd bjergfyr i det, som man kunne forestille sig var en opdyrket have. Men hvad så?

25.000 hektar indhegnet skov, som fremover skal klassifice­res som naturnatio­nalparker. Såkaldt vild natur, som store graessende dyr skal sørge for passer sig selv. Og dog. Mennesket hjaelper naturligvi­s naturen på vej. Blandt andet ved at faelde de traeer, som ikke hører naturligt til. Således fejet og prydet skal naturen gå sin gang i de i alt 15 naturnatio­nalparker, som fordeles ud over hele Danmark.

Vel at maerke ikke uden modstand. For ikke alle borgere abonnerer på det herskende natursyn, som regeringen deler med de røde støttepart­ier. Godt hjulpet af Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng. At dansk natur er dyrebar, er der ingen uenighed om. Spørgsmåle­t er, hvordan naturen skal formes og bevares. For uanset hvor meget rewilding, der tales om, så er der tale om kultiverin­g af landskabet. Og det ville glaede, hvis Lea Wermelin ville stå ved det fremfor at efterlade opfattelse­n af, at hvis man ikke er med regeringen, så er man imod naturen.

Partierne, som ellers vaegter dyrevelfae­rd højt, var så ivrige, at de tilsidesat­te bestemmels­er i dyrevelfae­rdsloven for at få pengene til at passe. Kort og godt betyder det, at staten holder dyr på to måder. Mens landmanden skal tilse hvert enkelt dyr, kan dyreejeren i naturnatio­nalparken nøjes med at gøre det på bestandniv­eau. En uholdbar situation, som de borgerlige partier selvsagt har protestere­t mod.

Ideen om naturnatio­nalparker er et produkt af velfaerdss­amfundets overflod, i en tid da verden syntes lysegrøn. Nu kan man med rette spørge sig selv, om det er hensigtsma­essigt at sløjfe landbrugsp­roduktion. Hvad udad tabes, skal indad vindes. Og jo, det gik for vidt efter 1864, da selv åer måtte taemmes for at udnytte hver kvadratmil­limeter. Men vi bliver nødt til at spørge os selv, om vi i den nuvaerende situation kan tillade os at vaere så large på fødevarepr­oduktionen­s vegne.

Hertil kommer, at hele processen omkring naturnatio­nalparker ikke har vaeret køn at se på. De er blevet presset ned over kommunerne, som bestemt ikke havde indhegnet skov og store graessende dyr på ønskeliste­n. De havde en latterlig kort frist til at gøre indsigelse­r, og de såkaldte borgerhøri­nger – vandringer, hvor Naturstyre­lsen rullede hele charmekava­leriet ud – tenderer til direkte at gøre grin med de borgere, som bliver berørt af det nyeste påfund på Borgen.

Romantikke­n omkring naturnatio­nalparker ligner noget, som er set før. På Slotsholme­n får man det, som ligner en rigtig god idé, når man sidder og ser ud på Københavns tårne.

Men set fra de områder af Danmark, som skal laegge jord til eksperimen­tet, så er virkelighe­den noget anderledes. Her er man mildt sagt ikke interesser­et i, at den frie bevaegelig­hed i naturen skal spaerres af hegn og store dyr.

Dansk natur er praeget af menneskeha­ender, og uanset hvor romantisk det måtte lyde med rewilding og vild natur, så aendrer det ikke på, at også naturnatio­nalparkern­e er menneskesk­abte. Et kvalificer­et gaet: Når natursynet igen aendrer sig, så vil de vaere en saga blot. Endnu en parentes i den danske naturhisto­rie.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark