Jyllands-Posten Søndag

I skal ikke bestemme over os

- MARTIN BECH byråds- og regionsråd­smedlem (V), Brøndersle­v

Regeringen­s lancering af et forslag til ny sundhedsre­form, der i sig selv er en vittighed, som ingenlunde kommer i naerheden af at løse fremtidens udfordring­er i sundhedsva­esnet, skal dog have lidt ros. Fatamorgan­aet har vaekket både pressen og visse politikere. For at kamuflere, at reformudsp­illet er kejserens nye klaeder, valgte regeringen at iklaede “kejseren” et par neongrønne strømper, så det blev tydeligt for enhver, at han i øvrigt ikke havde noget tøj på. Strømperne er et billede på de helt igennem totalitaer­e forslag om, at unge mennesker på 16 og 17 år ikke laengere skal kunne købe en dåsebajer i en butik, mens folk, der er født efter 2010, ikke nogensinde skal kunne købe en pakke cigaretter eller en nytårsciga­r.

Desvaerre er Venstres, Det Konservati­ve Folkeparti­s, SF’s og Dansk Folkeparti­s modstand mod forslaget en undtagelse, der bekraefter en meget ubehagelig regel. De samme partier er ofte med til i faellesska­b med Socialdemo­kratiet, Radikale Venstre og Enhedslist­en at forsøge at indskraenk­e din frihed uden for det offentlige søgelys. Disse partier er repraesent­eret i Danske Regioners bestyrelse. Her bliver de enige om, hvordan man kan begraense friheden hos den enkelte dansker, langt vaek fra vores og pressens opmaerksom­hed. Eksempelvi­s har man i årevis turneret med idéen om en folkesundh­edslov – det lyder jo meget tilforlade­ligt – det er dog alt andet end det. Det er en idé om, at man skal taenke sundhed ind alle steder, når man vedtager ny lovgivning, hvilket på overfladen kan lyde meget klogt, men i virkelighe­den er et forsøg på at detailstyr­e danskerne, så de ikke traeffer usunde valg, som kan føre til, at de skal på sygehuset og belaste de offentlige kasser.

Man kan forestille sig, at politikern­e også på den laengere bane vil blande sig i børns og voksnes sengetider, hvor meget motion man skal dyrke, og hvor meget vi i det hele taget må arbejde – i kampen for at gøre danskerne sundere kender fantasien ingen graenser. Også en lang raekke organisati­oner, der er ledet af elitaere mennesker, der ikke kan forstå, at danskerne ikke vil leve deres liv ligesom dem, lobbyer for stramme regulering­er af danskernes liv. Det er eksempelvi­s Kraeftens Bekaempels­e og Laegeforen­ingen, der uden at blinke ville forbyde cigaretter i morgen, hvis de kunne få lov. Disse sundhedsto­talitarist­iske holdninger står enhver frit for at have – problemet er bare, at disse organisati­oner og politikere er meget staerke. De vil benytte enhver lejlighed til at gennemtvin­ge deres vilje, og gradvist vil det gå ud over danskernes frihed.

Det kraever nogle ualmindeli­gt principfas­te politikere at stå imod den staerke argumentat­ion og anklagerne om at “ville lade stå til” og “fremme ulighed i sundhed”; vi ser desvaerre alt for ofte, at de store folkeparti­er hopper med på selve idéen og accepterer praemissen om, at de skal tage hele ansvaret for den enkeltes sundhed på sig – det skal de ikke – for det vil vaere et fundamenta­lt opgør med den personlige frihed.

Derfor er vi en raekke frihedsels­kende personer, der har besluttet at sige: Nok er nok. Vores folkevalgt­e har brug for hjaelp til at forstå, at de ikke varetager vores interesser, når de vil bestemme, hvordan vi skal leve vores liv.

De har brug for hjaelp til at forstå, at det er deres pligt at stå vagt om vores frihedsret­tigheder. Derfor stifter vi Den Frie Forbrugerf­orening, der skal virke for at håndhaeve og kaempe for vores rettighede­r som mennesker og forbrugere til bl.a. at traeffe valg, der ikke er sunde – netop fordi det er vores valg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark