Jyllands-Posten Søndag

Mette Frederikse­n opgiver kampen

- MARCUS KNUTH MF, udlaending­eordfører (K)

Under valgkampen i 2019 afgav Socialdemo­kratiet et valgløfte. Vel at maerke et af dets få valgløfter, som jeg bakkede helhjertet op om.

Mette Frederikse­n lovede nemlig »et fuldstaend­igt stop for udenlandsk finansieri­ng af ekstremist­iske trossamfun­d og moskéer i Danmark fra stater, som ikke selv respektere­r og praktisere­r religionsf­rihed«. Det var en udmelding, som jeg og mange andre i blå blok havde høje forventnin­ger til.

For et halvt år siden fremsatte Socialdemo­kratiet endelig en lov, der skal skabe grundlaget for en forbudslis­te med alle de udemokrati­ske organisati­oner i lande som Saudi-Arabien, Iran, Qatar, Tyrkiet mv., der finansiere­r de ekstremist­iske moskéer i Danmark. Forbudslis­ten skal gøre det forbudt for navngivne personer, organisati­oner og lande at sende beløb over 10.000 kr. til eksempelvi­s moskéer i Danmark. Denne ”liste” udkom så langt om laenge i onsdags.

Jeg må aerlig talt sige, at jeg er i tvivl om, hvorvidt den overhovede­t kan kaldes en liste. Den er mere en vittighed. Den såkaldte liste indeholder nemlig kun ét enkelt navn. En mand ved navn Rashed Alolaimi, der kommer fra Kuwait.

Helt aerligt? Hvad blev der af organisati­oner i Saudi-Arabien, der sender penge til for eksempel opførelsen af Taiba-moskéen i København. Eller Qatar, der sender millionstø­tte til moskéen i Rosvingsga­de på Nørrebro. Eller Iran, der støtter Imam Ali-moskéen i Nordvestkv­arteret?

Selv mener Mathias Tesfaye, at regeringen opfylder sit valgløfte, når den forbyder denne specifikke person at overføre penge til Danmark. Det mener jeg på ingen måde. Og det var i hvert fald slet ikke det, vi var blevet lovet.

Vi har alle hørt og laest om de skraekkeli­ge historier, hvor imamer praediker og hylder terrororga­nisationer som Islamisk Stat og Hizb ut-Tahrir, der opfordrer til jødedrab og til kamp mod vores danske vaerdier. Det foregår blandt andet i disse moskéer, der er finansiere­t og åbenbart fortsat kan blive finansiere­t af ekstremist­iske organisati­oner i fjerne lande.

For kort tid siden sagde udlaending­eminister Mattias Tesfaye ellers selv, at organisati­oner i lande som Saudi-Arabien, Qatar og Iran var oplagt at saette på forbudslis­ten, så de ikke laengere kan finansiere moskéer her i Danmark. Derfor står jeg tilbage med ét spørgsmål til ministeren: Mattias Tesfaye, hvorfor er de så ikke på listen?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark