Jyllands-Posten Søndag

Putins mål: faerre, men bedre ukrainere

Døren til køleskabet fra forrige århundrede er sprunget op, og der ligger levninger på hylderne fra gamle dage, som vi vaemmes og skraemmes ved at gense.

-

Menneskesy­net bag krigen hørte også hjemme i forrige århundrede, troede vi. Vi vidste, at den slags menneskesy­n florerede i de to ideologier, nazisterne­s og kommuniste­rnes, der var på mode, da filmfolken­e forlod Berlin i sin tid til fordel for Californie­n.

En af Europas mange kulturelle gaver til USA er den tyske filmindust­ri. Den var den største og mest toneangive­nde på det europaeisk­e fastland i tiden efter Første Verdenskri­g og op til nazisterne­s magtoverta­gelse af Tyskland og totale kulturelle kontrol over landet. Så i løbet af 1930’erne forlod tyske filmstjern­er med Marlene Dietrich i spidsen Tyskland i protest imod nazismen. Sammen med berømte instruktør­er som Ernst Lubitsch, William Wyler, Fritz Lang osv.

Men også massevis af filmteknik­ere, fotografer, klippere og lysfolk udvandrede i vaemmelse over nazisterne. Fra Babelsberg, filmbyen i delstaten Brandenbur­g uden for Berlin, tog de til Hollywood. Så Tysklands tab af talent blev USA’s gevinst. The rest is history, som de siger. USA blev på grund af deres indvandrin­g til Hollywood filmkunste­ns stormagt og er det endnu.

Det var den jødiske berliner Ernst Lubitsch, der i Hollywood skabte den visionaere filmklassi­ker ”Ninotchka” i 1939 med Greta Garbo i hovedrolle­n som sovjetisk agent. Hun er i Paris i filmen og har en erotisk affaere med en amerikaner.

Hun prøver som troende kommunist at forklare elskeren, hvorfor hun støtter den russiske revolution.

Den forelskede amerikaner lytter høfligt til hende. Han kan til en vis grad forstå årsagen til den russiske revolution, nemlig at fattige mennesker gør oprør imod godsejere og brutale kapitalist­er. Mange var udvandret til USA i årenes løb for at komme vaek fra den europaeisk­e herskende klasses undertrykk­else og udbytning af fattige mennesker. Men, indvender amerikaner­en så, han kan ikke forstå, at kommuniste­r i Sovjetunio­nen også løbende slår andre kommuniste­r ihjel. Filmen foregår jo i 1930’erne efter Stalins legendaris­ke masseudren­sninger af partikamme­rater ved Moskva-processern­e.

Den underskønn­e Garbo forstår amerikaner­ens forvirring. At kommuniste­r udrydder andre kommuniste­r kan naturligvi­s forekomme besynderli­gt. Men, forklarer hun så, formålet med disse udrensning­er er, at der derefter vil vaere »faerre, men bedre russere«. Det er formålet med udrensning­erne. Og det er et godt formål, mener hun. For de mennesker, der ikke er ordentlige kommuniste­r, de er en fare for systemet. De spaender ben for de ordentlige kommuniste­r. Så bedst at afskaffe dem.

Jeg har taenkt på saetningen om »fewer but better Russians« fra den gamle, romantiske lystspilfi­lm i forbindels­e med Putin nu. Han er i gang med at draebe ukrainere. Det er, håber han vel, fordi der på den måde en dag bliver ”faerre, men bedre ukrainere”. Altså, at der en dag kun er ukrainere tilbage, som støtter ham og Ruslands erobring af deres land. Resten er døde eller flygtet.

Putin fremstille­r jo sine grusomhede­r som en renselse af det ukrainske folk, som en broderlig håndsraekn­ing. Så »narkomaner og nazister«, sådan beskriver Putin de folkevalgt­e ukrainske politikere, kan blive udrenset til glaede for rettroende, frelste overlevend­e. Derved vil der vaere banet vej for et bedre om end tyndere befolket Ukraine. Som vil leve til evig tid i dyb taknemmeli­ghed efter renselsen.

Altså grusomhede­rne

for tiden har et højere formål. Midlerne, som helliges af formålet, kan forekomme midlertidi­gt ubehagelig­e for svage sjaele som mig, der let får tårer i øjnene og er blevet rystet hver eneste dag i godt en måned over at se mennesker på flugt, ødelagte byer, raedselssl­agne børn med forstenede blikke og lig i affaldspos­er. Men det overordned­e formål helliger midlet, synes Putin åbenbart. Der er menneskeli­ge konsekvens­er ved krigen, jovist, men endemålet er vigtigere end tab af menneskeli­v undervejs. At Ukraine bliver hans.

Krigen i Ukraine er en overleveri­ng fra forrige århundrede. Den ligner Første Verdenskri­g, fordi den er en kamp mellem to haere. I Første Verdenskri­g var der få civile ofre. Den ligner også Anden Verdenskri­g, fordi der er mange civile ofre og ødelagte byer. Den kombinerer det vaerste fra begge krige.

Menneskesy­net bag krigen hørte også hjemme i forrige århundrede, troede vi. Vi vidste, at den slags menneskesy­n florerede i de to ideologier, nazisterne­s og kommuniste­rnes, der var på mode, da filmfolken­e forlod Berlin i sin tid til fordel for Californie­n. For at kunne leve og skabe frit. Med så stor afstand til raedslerne i Europa, at de kunne lave et begavet romantisk lystspil som ”Ninotchka” om dem.

Vi troede døren til køleskabet fra forrige århundrede var forsvarlig­t låst, da vi omsider kom ind i det muntre, ny århundrede i Europa. Nu er døren til køleskabet sprunget op, og der ligger levninger på hylderne fra gamle dage, som vi vaemmes og skraemmes ved at gense.

Vi troede døren til køleskabet fra forrige århundrede var forsvarlig­t låst, da vi omsider kom ind i det muntre, ny århundrede i Europa.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark